Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas linkęs nekeisti dabartinės tvarkos – trečiadienį jis nepritarė „darbietės“ Ievos Kačinskaitės-Urbonienės siūlymui, kad vaiko priežiūros išmoką gautų tas iš tėvų, kuris faktiškai namuose augina vaiką.

Trys komiteto nariai griežtesnei vaiko priežiūros išmokos skyrimo tvarkai pritarė, o šeši susilaikė.

Teigiama, kad pakeitus tvarką institucijos turėtų aiškintis, kuris – mama ar tėtis – realiai prižiūri vaiką, o tai būtų papildoma administracinė našta. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, be kita ko, įspėja, kad taip būtų kišamasi į šeimos gyvenimą.

Komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė sutinka, kad esama vaiko priežiūros iki dvejų metų pasidalinimo problemos.

„Antraisiais metais perrašomos būna tos atostogos, kaip taisyklė, tada tėčiai ir išmoką, ir atlygį gauna, o mamos tuo metu faktiškai prižiūri vaikus“, – komitete teigė jis.

„Sodros“ duomenimis, 2020 metais 40 proc. išmokos gavėjų antrais vaiko auginimo metais buvo vyrai ir beveik visi jie – 90 proc., arba 7,5 tūkst. – dirbo, o vaiku tuo metu rūpinosi mama.

Pasak M. Lingės, mokslininkai irgi pastebi, kad labai sudėtinga būtų sukontroliuoti ir administruoti naują tvarką: „Tokį sakinį įrašius vien to nepakaktų, pati sistema nuo to nepasikeistų“.

Vėliau BNS jis aiškino, kad nustatyti, kuris iš tėvų nuolat su vaiku būna namuose, būtų keblu, jeigu vienas iš tėvų yra, pavyzdžiui, bedarbis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo grupės atstovė Donata Telišauskaitė-Čekanavičė parlamentarams teigė, kad dar labiau sugriežtinus išmokos skyrimą procesą reikėtų kontroliuoti.

„Jeigu pritartume tam, turėtų atsirasti kontrolės mechanizmas, kas ir kaip tikrintų, kas prižiūri vaiką ir ar tikrai tas asmuo, kas prižiūri vaiką, gauna išmoką. Atsirastų papildoma administracinė našta. Be to, būtų kišamasi į šeimos gyvenimą, nes reikėtų tikrinti tą faktą“, – aiškino ministerijos atstovė.

Dabar tėvai gali spręsti, kuris iš jų prižiūrės vaiką, o kuris darbuosis. Antraisiais vaiko auginimo metais egzistuoja galimybė ir dirbti, ir gauti visą išmoką. Tokia sistema lemia, kad antraisiais metais išmoka dažnai skiriama tėčiui, kuris neprižiūri vaiko, nes lieka dirbti, o mažyliu toliau rūpinasi išmokos nebegaunanti mama, kuri tik yra „Sodros“ draudžiama.

Vyriausybė siūlo nuo kitų metų šią tvarką šiek tiek sugriežtinti – antrais vaiko metais jo priežiūros atostogų einančiam šeimos nariui jam paskirtos išmokos ir gaunamo atlyginimo suma negalėtų viršyti jo buvusio atlyginimo.

Seimas dėl naujos tvarkos turėjo apsispręsti šią savaitę, bet balsavimas atidėtas vėlesniam laikui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)