Už nepritarimą interpeliacijai balsavo visi 64 posėdyje buvę valdantieji.

Į parlamentarų klausimus žemės ūkio ministras K. Navickas atsakinėjo antradienį, tačiau balsavimas dėl jo interpeliacijos neįvyko, nes opozicija paprašė jį perkelti kitam posėdžiui – ketvirtadieniui. Visgi valdantieji nusprendė posėdį surengti anksčiau.

Opozicija dėl tokio sprendimo neslėpė pasipiktinimo. Jų teigimu, tai – neetiška ir neprotinga, kai reguliarus Seimo posėdis bet kokiu atveju vyktų ketvirtadienį, o valdantieji taip tiesiog siekia, kad į parlamento salę atvyktų kuo mažiau opozicijos atstovų, mat keli jų išvykę į komandiruotes.

„Opozicija priėmė sprendimą nedalyvauti ir boikotuoti interpeliacijos klausimą, nes valdančioji dauguma pasielgė labai makabriškai, priimdama vakar 19 val. sprendimą, kad darys neeilinį posėdį trečiadienį ryte“', – Seime anksti ryte žurnalistams paaiškino Regionų frakcijos atstovas Remigijus Žemaitaitis.

„Niekas nekeršija, Statutas yra“, – į klausimą, ar neeilinis posėdis surengtas keršijant opozicijai už atidėtą interpeliacijos klausimą, žurnalistams atsakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Kiek vėliau, jau po balsavimo, premjerė teigė, kad pertraukos dėl interpeliacijos apskritai nereikėjo.


„Gal opozicija pati jautėsi nelabai tvirta dėl balsavimo. Akivaizdu, kad Statutas parašytas visam Seimui, ne tik opozicijai ir jei čia buvo toks svarbus klausimas, tai buvo organizuotas balsavimas šiandien, ponų valia buvo neateiti į posėdį“, – komentavo Vyriausybės vadovė.

Ji teigė, kad pastabų turi kiekvienam ministrui, tačiau K. Navickas, pasak I. Šimonytės, su žemdirbių organizacijomis jau bendrauja daugiau, o priekaištų šios jam turi mažiau.

„Mes puikiai suprantame, kad ministro, pakabinto tarp dangaus ir žemės, laikyti ilgą laiką taip pat yra nekorektiška, tai buvo pasiūlytas, mano galva, visiškai racionalus sprendimas“, – kodėl neeilinis posėdis buvo surengtas trečiadienį, žurnalistams paaiškino Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Valdančioji dauguma, pasak Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nario Kęstučio Mažeikos, tikėjosi, kad į Seimo posėdį atvyks mažiau opozicijos atstovų ir jų balsų žemės ūkio ministro interpeliacijai nepakaks.

„Valdantieji supranta, kad žemės ūkio ministras neturi daugumos palaikymo Seime. Faktas, kad ketvirtadienis būtų paskutinė jo, kaip ministro, darbo diena, todėl valdantieji griebėsi naktinių sprendimų surengti neeilinį posėdį ir išgelbėti ministrą.

Naktiniai sprendimai kaip ir tolimesnis Kęstučio Navicko darbas ministro poste veda į niekur, todėl opozicija tokiuose žaidimuose nedalyvaus“, – pranešime spaudai cituojamas K. Mažeika.

Opozicijos atstovai pažymi, kad vietoje to, jog šio ministro klausimas būtų išspręstas laikantis numatytų procedūrų įprastu parlamentiniu būdu, valdantieji pasirinko „beatodairišką K. Navicko gelbėjimo planą, todėl dabar žemdirbiams atveriamos galimybės imtis ir kitokių demokratinių veiksmų.“

Tiesa, kokių veiksmų gali imtis žemdirbiai, nedetalizuojama.

Nepaisant visko, interpeliaciją ministrui palaikančių parlamentarų yra ir valdančiųjų gretose. Pavyzdžiui, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Viktoras Pranckietis. Užkulisiuose kalbama, kad K. Navicko atleidimo norėtų ir keli konservatoriai.

K. Navickui tai jau antra interpeliacijos procedūra, kurią tenka atlaikyti. Praėjusioje kadencijoje nepasitikėjimą juo kėlė tuomet opozicijoje buvę konservatoriai, kai K. Navickas dirbo aplinkos ministru.

„Palaikymas buvo. Buvo labiau keistas vakarykštis prašymas paimti pertrauką. Sunkiai prisimenu, kad interpeliacijos procesas, kuris yra labai aiškiai reglamentuotas, būtų su pertraukomis, kaip koks įstatymo priėmimas“, – po balsavimo komentavo ministras.

Atsakinėjo į klausimus

Ministras Seimo nariams antradienį teigė, kad Lietuvos žemės ūkio strategija yra teisinga ir ambicinga, o jis turėtų tęsti pradėtus darbus.

„Lietuvos žemės ūkis yra teisingame ir ambicingame permainų kelyje, turėčiau tęsti pradėtus darbus, kurie yra aktualūs visai ūkininkų bendruomenei bei visuomenei“, – atsakymuose teigia K. Navickas.

Kęstutis Navickas

„Be to, šiuo metu vyksta vieno reikšmingiausių žemės ūkio dokumentų – Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023-2027 metų strateginio plano rengimo ir derinimo procesas“, – sakė ministras.

Interpeliaciją K. Navickui inicijavo opozicinė Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“, surinkusi 56 parlamentarų parašus, nepasitikėjimą ministru pareiškė ir „valstiečiai“, socialdemokratai, „darbiečiai“, Lietuvos regionų bei demokratų frakcijų atstovai.

Nepasitikėjimas ministru išreikštas, kaip teigė interpeliacijos iniciatoriai, reaguojant į besikaupiančias ir nesprendžiamas problemas „iš esmės visose žemės ūkio ministro atsakomybės srityse, taip pat galimas besitęsiančias nuo praeitos kadencijos“. Nurodomi ir K. Navicko galimi viešųjų bei privačių interesų painiojimo atvejai.

Iniciatoriai ministrui pateikė 38 klausimus. Plačiau apie juos ir ministro atsakymus skaitykite čia.

Tai yra jau antroji interpeliacija, inicijuojama šios Vyriausybės nariui. Praėjusių metų pabaigoje dėl Lietuvos pasirinktos COVID-19 pandemijos valdymo strategijos jos sulaukė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, tačiau šis bandymas žlugo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)