„Kremliaus einamieji tikslai išlieka nepakitę – veržtis iki Luhansko ir Donecko sričių administracinių ribų, užsitikrinti sausumos koridorių nuo Rostovo srities iki neteisėtai aneksuoto Krymo pusiasalio, blokuoti Ukrainos uostus šiaurės vakarinėje Juodosios jūros dalyje.

Luhansko ir Donecko srityse tęsiasi intensyvūs apšaudymai, ypač sudėtinga padėtis Severodonetske ir Lisičanske dėl galimo Ukrainos pajėgų apsupimo. Rusija planuoja permesti 12 naikintuvų (Su-30SM ir Su-34). Toliau bus mėginama perimti šių miestų visišką kontrolę. Rusų pajėgos, siekdamos nutraukti atsargų tiekimo grandinę Ukrainos pajėgoms, bando perimti greitkelio Bakhmutas–Severodonetskas kontrolę“, – rašė politikas.

L. Kasčiūno teigimu, taip pat pastebimi pasirengimo „referendumams“ dėl Donecko ir Luhansko sričių prisijungimo prie Rusijos požymiai.

„Luhanske užfiksuota iš Krymo atvykusi grupė asmenų, turinčių palengvinti pasirengimo procesą. Taigi, tikėtina, kad Rusija mėgins pakartoti Krymo scenarijų, aneksuojant dalį Ukrainos teritorijos.

Pietų Buho kryptymi Rusijos okupacinės pajėgos savo pastangas koncentruoja į taktinio veikimo gerinimą, užgrobtų teritorijų išsaugojimą ir amunicijos bei kuro papildymą. Siekdamos susigrąžinti prarastas pozicijas, rusų pajėgos su oro ir artilerijos parama atliko puolimą netoli Lozove–Bila Krynytsya, bet nepavyko. Dnieprovsko srityje bepiločiais orlaiviais vykdė žvalgybinius veiksmus, siekdami nustatyti Ukrainos karių pozicijas“, – tęsė NSGK pirmininkas.

Jis paaiškino, kad Avdiivkos, Kurachovo ir Novopavlivkos kryptimis okupantų pajėgos apšaudo Ukrainos karių pozicijas per visą fronto liniją bei intensyviai taiko aviaciją, kad išlaikytų Ukrainos karius pozicijose ir neleistų perkelti atsargų kitomis svarbiomis kryptimis.

„Taip pat vyksta apšaudymai aplink Charkivą, okupacinės pajėgos koncentruojasi ties užimtų teritorijų gynyba, taip pat ruošiamasi puolimui link Sloviansko. Rusai vykdė puolimo veiksmus netoli Dovgenko–Plosko (25 km į šiaurės vakarus nuo Slovjansko). Paškovės (15 km į rytus nuo Barvinkovės) ir Dolynos (30 km į rytus nuo Barvinkovės) srityse buvo vykdoma žvalgyba iš oro.

Volynskio ir Polisskio kryptyse pastebimas sustiprintas Baltarusijos ir Ukrainos pasienio saugumas Bresto ir Homelio regionuose. Iki 80 tūkst. žmonių didinamas Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų personalo skaičius. Išlieka tikėtina raketų ir oro smūgių iš Baltarusijos teritorijos į objektus Ukrainoje grėsmė“, – rašė L. Kasčiūnas.

Siverskio kryptimi, pasak jo, okupantai dislokuoja papildomus dalinius Rusijos ir Ukrainos pasienio ruože, Briansko ir Kursko regionuose, siekiant neleisti Ukrainos kariams judėti svarbiomis kryptimis.

„Azovo ir Juodojoje jūrose Rusijos kariniai laivai toliau blokuoja Ukrainos uostus, vykdo žvalgybines užduotis, teikia ugnies paramą pakrantės kryptimi Taip pat blokuojama civilinė navigacija Juodosios jūros šiaurės vakarinėje dalyje. Juodojoje jūroje, netoli Ukrainos krantų, yra trys Rusijos kariniai laivai, ginkluoti „Kalibr“ sparnuotosiomis raketomis (bendras tokių raketų skaičius – iki 20).

Luhanskas

Birželio 6 d. užfiksuoti tokie bendri Rusijos patirti nuostoliai:

kariai – 31 250;

tankai – 1386;

šarvuotos kovos mašinos – 3400;

artilerijos sistemos – 690;

Salvinė raketų paleidimo sistemos – 207;

AD (karinės izoliacijos) sistemos – 96;

lėktuvai – 211;

sraigtasparniai – 176;

automobiliai ir kuro rezervuarai – 2395;

specialiosios/inžinerinės transporto priemonės – 53;

laivai – 13;

operatyvinio-taktinio lygio bepiločiai orlaiviai – 551;

sparnuotosios raketos – 125“, – pridūrė L. Kasčiūnas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)