„Mūsų tikslas artimiausiu metu pasiekti, kad per dieną būtų po vieną traukinį“, – LNK komentavo Lietuvos geležinkelių komunikacijos vadovas Mantas Dubauskas.

Tokiu pajėgumu per metus galima pervežti pusę milijono tonų grūdų – tai vos keli procentai visų dabar Ukrainoje įstrigusių grūdų iš pernykščio derliaus. Artėja naujas derlius. Dėl Ukrainos grūdų Afrikos, Azijos šalims gresia badas, Europai – nauja migracijos banga ir dar didesnis maisto brangimas.

Vienas patogiausių kelių būtų Ukrainos grūdus traukiniais gabenti per Baltarusiją į Baltijos valstybių uostus. Tiek Lukašenka, tiek Putinas labai aktyviai palaiko šį siūlymą, bet ne už ačiū – reikalauja, kad Vakarai panaikintų sankcijas. Pavyzdžiui, kad „Balruskalij“ trąšos vėl keliautų per Lietuvą.

„Vėl grįžtume į tą veidmainišką neva balansavimo politiką, nors akivaizdu, kad Lukašenka buvo, išlieka ir liks Kremliaus sąjungininku numeris vienas“, – LNK sakė VU TSPMI politologas Vytis Jurkonis.

Prezidentas Gitanas Nausėda kritiškas – siūlo neužmiršti, kad Lukašenka vis dar padeda Putinui pulti Ukrainą.

„Ir ką – mes dabar užmerksime akis, ir sakysime, kad Lukašenka staiga tapo daug priimtinesnis lyderis ar padarė kažką tai gero, dėl ko mes turime dabar tas sankcijas atšaukti? Mano manymu, situacija pastaruoju metu tik blogėja“, – teigė prezidentas.

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius sako, kad toks sutarimas neįmanomas.

„Kalbėkite su mumis ir mes jums leisime tai daryti“ – tai absoliučiai nepriimtina“, – perfrazuodamas Baltarusijos ir Rusijos pozicijas komentavo V. Sinkevičius.

Savo planą Lukašenka pristatė Jungtinių Tautų vadovui Antonio Guterresui, su kuriuo kalbėjo telefonu. Rusija dabar ne tik neleidžia Ukrainai dabar parduoti grūdų – Ukraina skelbia, kad rusai vagia jų grūdus.

„Aš manau, kad pirmiausia patys ukrainiečiai turėtų labai atsargiai vertinti šitokią perspektyvą. Aš jau nekalbu apie tai, kad ES yra labai aiškiai nustačiusi sankcijas trąšoms“, – priminė G. Nausėda.

Politologas V. Jurkonis sako, kad Rusija siekia primesti savo žaidimą.

„Mes sprendžiame A. Lukašenkos ir V. Putino uždavinius. Manau, kad tai neteisinga“, – LNK komentavo ekspertas.

Ukraina galėtų visus grūdus parduoti per savo uostus, pirmiausia – Odesą, bet Ukrainą užpuolę rusai blokuoja Odesą.

Vakaruose kalbama, kad būtų galima organizuoti tarptautinę misiją – užtikrinti humanitarinį koridorių Ukrainos grūdams per Odesos uostą.

Anot politologo, to rusai ir bijo.

„Kodėl iš viso toks pokalbis (apie tranzitą per Baltarusiją) atsirado – tai yra bandymas nukreipti dėmesį nuo Odesos, nuo Ukrainos. Suprantama, kad visų pirma reikia atidaryti uostą ir užtikrinti saugumą ten“, – teigė V. Jurkonis.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis dabar Japonijoje, kurią ragina kelti klausimą dėl Odesos atblokavimo didžiojo septyneto formate.

Diplomatas Petras Vaitiekūnas sako, kad svarstomas turi būti tik toks variantas.

„Išvežti grūdus, užtikrinant jų, humanitarinio koridoriaus saugumą visa įmanoma karine jėga“, – LNK komentavo P. Vaitiekūnas.

Mandatą esą galėtų suteikti Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja, kur Rusija neturi veto teisės.

„Generalinė Asamblėja, aš manau, prabalsuotų už tai, nes dauguma šalių yra iš vargingų regionų, kuriems trūksta maisto“, – sakė diplomatas.

Kai kurie verslo atstovai sako, kad nerealu, jog Vakarai siųs karo laivus Odesai atblokuoti, todėl esą lieka tik kelias per Baltarusiją, net jei teks vėl vežti „Belaruskalij“ trąšas.

„Aš manau, kad tai netgi būtina šiai dienai idėja, nes ukrainiečiams tikrai reikia padėti. Nauda, kurią gaus Ukraina ir pasaulis dėl atpigusių grūdų gerokai atsvers tą naudą, kurią gaus Baltarusija“, – LNK komentavo Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos vadovas Sigitas Besagirskas.

Rusijos propagandinė spauda skelbia, neva Ukraina, Rusija ir Turkija sutarė, kad NATO narės Turkijos laivai padės tarptautiniams laivams išplaukti iš Odesos. Daugiau žinių žadama po rusų ir turkų derybų trečiadienį.

Anot diplomato P. Vaitiekūno, esmė – net ne grūdai. Vakarai padarys strateginę klaidą, jei išsigąs ir nesiryš atblokuoti Odesos, o rusai skelbs, kad išgelbėjo pasaulį nuo bado, Rusijoje taip pat stiprės fašistinės nuotaikos, kad agresija apsimoka.

„Mes dar neturime 140 mln. fašistų, bet procesas juda ta linkme. Reikia neduoti mafijai ir fašizmui pergalių“, – tvirtino P. Vaitiekūnas.

Jo teigimu, nusileidus dėl Ukrainos grūdų, derybos su branduolinį ginklą turinčia Rusija taps neįmanomos.

„Jie naudos maksimalią galią ir mes susidursime su tuo, apie ką galvoti, mąstyti ir įvardinti aš nesiryžtu“, – sakė P. Vaitiekūnas.

Jei Vakarai sutartų vežti grūdus per Baltarusiją ir panaikinti sankcijas, būtų įmanoma ir kad Lietuva jokių Ukrainos grūdų nepamatytų – Klaipėdos uostas vėl būtų užkrautas tik baltarusių trąšomis, o Ukrainos grūdai keliautų į kitų šalių uostus.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: