„Japonija nuo pat pradžių rėmė Lietuvą ir šiandien išgirdome be jokių užuolankų labai aiškią paramą. Tiek politinę, tiek vėliau su verslų ar asociacijų atstovais kalbant apie tai, kad jie yra pasiruošę išgirsti ir žiūrėti, kokiais būdais gali padėti mums kompensuoti kokius nors praradimus dėl Kinijos embargo“, – Eltai telefonu iš Japonijos sakė G. Landsbergis.

Ministras aptarė ir Šiaurės Korėjos vaidmenį: agresyvumą galėjo paskatinti Rusijos veiksmai

Be to, ministras teigė vizito metu aptaręs ir pastaruoju metu agresyvėjančią Šiaurės Korėjos užsienio politiką. G. Landsbergis pažymėjo, kad Japonija neatmeta, jog prie pakitusio Šiaurės Korėjos vaidmens galėjo prisidėti ir Rusijos veiksmai.

„Vakar buvo paleistos Šiaurės Korėjos aštuonios raketos ir tą klausimą labai stipriai aptarėme. Jie mano, kad Šiaurės Korėjos agresyvumą taip pat gali skatinti Rusijos veiksmai“, – komentavo G. Landsbergis.

Ministro teigimu, kartu su Tokijo atstovais taip pat aptartas Ramiojo vandenyno regiono saugumas, kuris, anot jo, taip pat kelia nerimą.

„Kalbėjome apie tokį dalyką, kas atsitiktų jeigu Taivanas būtų blokuojamas jūroje ir nebūtų leidžiama patekti prekėms, maistui.

Lygiai taip pat, kaip šiandien yra blokuojama Juodoji jūra ir neleidžiama patekti iš Ukrainos. Tai labai daug paralelių yra, kurios atliepia didelį nerimą dėl Indijos ir Ramiojo vandenyno valstybių“, – pridūrė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad Taivano ir Lietuvos bendradarbiavimas sustiprėjo praėjusių metų pabaigoje, lapkritį Vilniuje įsteigus pirmąją pasaulyje Taivaniečių atstovybę, kurioje yra salos, o ne jos sostinės Taipėjaus pavadinimas. Dėl to paaštrėjo Vilniaus bei Pekino santykiai ir Pekinas ėmė Lietuvai taikyti ekonominio ir politinio spaudimo priemones.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją