Kauno technologijų universiteto (KTU) Socialinių, humanitarinių ir menų fakulteto dekanas Ainius Lašas laidoje teigė, jog mero bendravimo stilius stebinti neturėtų.

„Tie, kurie seka V. Matijošaitį kaip politiką, kaip merą, turbūt nėra nei vienas nustebęs jo bendravimo stiliumi. Tai ir yra V. Matijošaitis, jis taip pat bendrauja ir su pavaldiniais, kitais žmonėmis, kiek man žinoma. Tiesiog žmogus taip jaučiasi, taip sprendžia klausimus“, – kalbėjo A. Lašas.

Paklaustas, ar tokiam bendravimo stiliui kauniečiai simpatizuoja, A. Lašas laidoje įvardijo, kodėl vertinamas V. Matijošaitis.

„Jis Kaune turbūt vertinamas dėl dviejų dalykų. Vienas – būtent dėl jo dalykiškumo ir tarsi nutolimo nuo politikos. Jis vengia politinio ideologinio didelio diskurso, nors jis turi kažkokią ideologiją, jos laikosi, bet ji nėra per partinę prizmę. (…) Jis kalba dalykiškai, save visada pristato, bendrai pozuoja kaip tam tikras ūkvedys – ūkiškas žmogus, kuris tiesiog pasako, ką galvoja“, – Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ sakė A. Lašas.

KTU politologas A. Lašas teigė, jog V. Matijošaitis gerbiamas dėl to, kad atėjo ir sutvarkė savivaldybės įmones.

„Už tą dalykiškumą jį tikrai vertina. Ir pačiame Kaune (per šį laiką, aut. p.) tikrai buvo padaryta pažangos – gatvės, takų remonto prasme. Ir žmonės tai suvokia kaip sėkmingą finansų valdymą, jų panaudojimą ir jam atleidžia vieną ar kitą skandalą. Ir dėl to, manau, jis išlieka sąlyginai populiarus“, – teigė KTU politologas.

A. Lašas laidoje tikino, jog pats V. Matijošaitis nemėgsta klausimų apie jo verslo ryšius su Rusija. Ir, anot laidos pašnekovo, puikiai žino, kad rinkimų kampanijos metu šie klausimai bus nuolat užduodami.

„Tai jį tarkuos per tuos ryšius visi, kas netingės. O jį tai erzina. Akivaizdu, kad jis nemėgsta veltis ir aiškintis labai daug“, – kalbėjo A. Lašas.

KTU politologas laidoje dalijosi įžvalga, kad V. Matijošaitis turi politinę uoslę ir dabar turėtų jausti, kad toliau eiti į politiką gal nebereikėtų.

„Bet aš, aišku, nežinau, tai yra jo sprendimas. (…) O į galvą jo juk neįlįsi“, – sakė A. Lašas, paklaustas, ar V. Matijošaitis sieks dar vienos Kauno mero kadencijos.

„Dabar trauka to posto yra mažesnė. Ir dar turint omenyje visas šias komplikacijas, sumažėjo dar“, – Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ svarstė A. Lašas.

Kam naudinga delsti?

Klaipėdos universiteto (KU) politologė Gabrielė Burbulytė–Tsiskarishvili Žinių radijo eteryje priminė, jog V. Matijošaitis ilgą laiką buvo reitinguojamas tarp populiariausių politikų visoje šalyje.

„Ir tai, kad reitingai nacionaliniu lygmeniu pradėjo kristi, gali turėti labai didelės ir tiesioginės įtakos konkrečiai ir Kauno miesto gyventojų pasirinkimui“, – kalbėjo politologė G. Burbulytė–Tsiskarishvili.

Ji teigė, jog kol kas nėra aišku, kas taip pat dalyvaus Kauno miesto mero rinkimuose.

„Kol kas nelabai matau konkurentų“, – sakė KU politologė.

Su šia pozicija sutiko ir KTU politologas A. Lašas.

„Manau, kad visi laukia, tempia gumą ir laukia. Bet suprantate, laukimas yra patogesnis opozicijai, ne V. Matijošaičiui. Nes kuo ilgiau laukia ir šitas karas greitai nesibaigs. Nėra taip, kad mes čia per mėnesį ar du viskas užsibaigs. Manau, kad jis tęsis. Ir su kiekviena diena to karo tas šešėlis ant V. Matijošaičio niekur nedings. Ir žmonės vis labiau tai įsisavina, vis labiau apie tai pagalvoja. Ir jam tai tikrai nėra į naudą. Juk laiko yra daugiau, jis turėtų padaryti sprendimą, bet jo nėra“, – Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ sakė A. Lašas.

Nepatiko klausimai

Delfi primena, kad praėjusią savaitę V. Matijošaitis suirzo paklaustas dėl dalyvavimo mero rinkimuose, tada jis pageidavo „biškį sveikesnių klausimų“.

Išgirdęs pasiteiravimą, ar jis ketina siekti dar vienos mero kadencijos, V. Matijošaitis pareiškė, kad būtų gerai, jei galėtų atrinkti žurnalistus, kurie uždavinėtų „sveikesnius klausimus“.

„Kaip būtų gerai, kad galėčiau pagal kažkokius kriterijus atrinkti jus, tai biški būtų sveikesni klausimai“, – baigiamame įrengti Dariaus ir Girėno stadione sakė miesto meras.

Tokią V. Matijošaičio reakciją ir susinervinimą veikiausiai lėmė prieš tai žurnalistų užduoti klausimai dėl „Vičiūnų grupės“ pasitraukimo iš Rusijos.

Meras tarsi pažymėjo, kad tokiems klausimams esą nėra vietos, nes jis yra nusiteikęs kalbėti tik apie statomo stadiono reikalus. ELTA primena, kad V. Matijošaitis, nepaisant visuomenės raginimų, nėra pateikęs konkretaus atsakymo, kada jo sukurtas verslas išeis iš Rusijos rinkos.

Kaunui vadovaujantis politikas neatsakė ir dėl to, ar turi planų dalyvauti 2023 m. vyksiančiuose mero rinkimuose.

„Nežinau, dar nesugalvojau“, – sakė V. Matijošaitis, o pasiteiravus, kada ketina pateikti atsakymą tepasakė: kai sugalvosiu.

Savivaldos rinkimai vyks 2023 metų pavasarį.