A. Lukašenka pasiūlė Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui dėl tokio tiekimo surengti derybas, kuriose dalyvautų Baltarusijos, Ukrainos ir Baltijos valstybių atstovai.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda yra sakęs, kad raginimai vežti grūdus iš Ukrainos į Lietuvą per Baltarusiją yra nesuderinami su Europos Sąjungos sankcijomis Minskui.

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius teigia, kad jokios derybos su diktatoriais neįmanomos, be to, niekas negali garantuoti, jog iš Ukrainos važiuojantys grūdai atsidurs Klaipėdos, o ne Rusijos uoste.

„Akivaizdu, jog tiek Putino režimas, tiek Lukašenkos režimas situaciją dėl grūdų bando išnaudoti ne galimybei padėti Afrikos valstybėms, bet kaip spaudimo priemonę, kaip derybinį svertą. Tie svarstymai ateina su tuo, kad „nuimkite, peržiūrėkite sankcijas, kalbėkite su mumis ir mes jums leisime tai daryti“.

Tai yra absoliučiai nepriimtina. Aš manau, kad mes privalome išlikti nuoseklūs ir įvertinti Lukašenkos režimo nusikaltimus, kurie taip pat yra labai dideli“, – LNK komentavo eurokomisaras.

Virginijus Sinkevičius

„Du metai, lygiai du metai praėjo nuo to laiko, kai Baltarusijoje buvo žiauriai kalinami ir iki šiol kali opozicija, žudomi žmonės, prasidėjo migracijos krizė prie Lietuvos sienų, kuri užprogramavo ilgalaikes pasekmes, su kuriomis Lietuva dar iki šiol kovoja. Todėl tų būdų ieškojimas mūsų įmonėms pasipelnyti atrodo labai keistai“, – sakė V. Sinkevičius.

Jis priminė, kad V. Putino pareiškimai aiškiai parodo, jog būtent jis nuspręs per kur ir kas važiuos.

„Derybos ir pokalbiai su diktatoriais, kurie vykdo kitos šalies genocidą, manau, kad mums yra nepriimtini“, – pridūrė eurokomisaras.

Visą LNK pokalbį su V. Sinkevičiumi žiūrėkite čia: