Lygiai prieš šimtą dienų Rusijos prezidentas pradėjo pilno masto karą, kad juos pašalintų. Tačiau jie sėkmingai tęsia darbą, gindami šalį.

Daugiau nei per tris mėnesius taip ir nepajėgusi užimti sostinės, dabar Rusija puola šalies rytus.

„Elektros nėra. Vandens nėra. Viskas, ką turime – geriamas vanduo. Ačiū ugniagesiams – jie mums atveža vandens nusiprausti“, – sako Lysyčansko gyventoja Iryna.

Rusų pajėgos sunaikino apie 60 proc. Lysyčansko infrastruktūros ir gyvenamųjų pastatų. Nuolatiniai apšaudymai nutraukė ir dujas, interneto bei telefono ryšį.

Vienas svarbiausių kelių tiekimui ir evakuacijai – Bachmutas–Lysyčanskas – atidarytas, bet nuolat bombarduojamas.

Kitapus Doneco upės esančiame Sjeverodonecke rusai negali atsikvėpti. Nors ir užėmė didžiąją miesto dalį.

„Padėtis Donbase per dieną daug nepasikeitė. Mūšiuose Sjeverodonecke buvo tam tikros sėkmės. Bet apie tai kalbėti anksti. Dabar padėtis ten pati sunkiausia“, – sako Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Donbase – taktinė rusų sėkmė. Tikėtina, kad per porą savaičių ji kontroliuos visą Luhansko sritį, teigia britų žvalgyba. Tačiau tam jie iššvaistė labai daug resursų, kitur fronte nepajėgdami pasistūmėti.

„Karai iš prigimties yra nenuspėjami. Turime pasiruošti ilgam, nes iš to, ką matome, šis karas tapo sekinimo karu. Ukrainiečiai moka didelę kainą už savo šalies gynybą mūšio lauke. Tačiau taip pat matome, kad Rusija patiria daug aukų“, – sako NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Nuo karo pradžios Rusija jau neteko beveik 31 tūkst. karių. taip pat daugiau nei 1 300 tankų, daugiau nei 200 lėktuvų.

„Dabar akivaizdu, kad viskas linksta link lėto, ilgo konflikto, karo, kuris tikrai sekina abi puses. matosi iš Rusijos veiksmų, tam tikros atsargos mažėja. Jei turetu iskander raketu pakankamą kiekį, pliektų į tą Ukrainą be sustojimo, bet taip nėra“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Jeigu resursai bus pakankami ir isšliks ta motyvacija, kuria turi arba atgaus motyvacija, Rusijai didelių perspektyvų nėra, bet čia dabar yra resursuų klausimas grynai“, – sako Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

Informaciniame kare Rusijai irgi sunku. Rusijos prezidento administracija prašo lojalios žiniasklaidos neakcentuoti karo trukmės.

„Dauguma karų, taip pat ir šis karas, greičiausiai kada nors baigsis prie derybų stalo. Tačiau žinome, kad tai, kas vyksta prie derybų stalo, yra labai glaudžiai susiję su padėtimi mūšio lauke. Taigi turime jiems padėti ir juos remti, kad šis konfliktas jiems pasibaigtų kuo geriau“, – sako NATO generalinis sekretorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)