„To dar iki šiol nebuvo, jie pradėjo ataką kažkur devintą ryto ir jau iki trečios valandos šaudo be perstojo“, – LNK rodomame reportaže pasakoja ukrainietis.

Per Charkivo srities apšaudymą neišvengta aukų.

„Čia miega mano močiutė, šiame kambaryje“, – sugriautą namą aprodė ukrainietis.

Ryte kaimynas moteriai atnešė skolą, Vadimo močiutė nuėjo į kitą kambarį paimti grąžos. Kaimynas atsisėdo ant kėdės ir žuvo.

Per rusų antskrydžius Charkivo mieste sugriauta mokykla. Prie laiptų netoli slėptuvės nuo bombų rastas moters kūnas.

„Manau, kad rusai nieko nežino ir nemato, išskyrus pirmąjį kanalą su tuo kvailiu propagandistu Solovjovu. Jie nieko nežino. Jei būtų žinoję, jei būtų tinkamai mokęsi, turėtų savo išminties“, – komentavo literatūros mokytoja Tatjana Bredun.

„Jie nori visus įbauginti, nori, kad vaikai negautų išsilavinimo, kad pacientai negautų gydymo. Tai baisu, jie – ne žmonės, net gyvuliais jų negaliu pavadinti“, – pasakojo vietos gyventojas Aleksej Belimenko.

Smūgiuojama ne tik Rytams – per pietuose esančio Mykolajivo apšaudymą žuvo mažiausiai du žmonės, dar du sužeisti. Rusijos raketos smogė geležinkeliams vakariniame Lvivo regione.

Rusijos daliniai pamažu užima strategiškai svarbų pramoninį Severodonecko miestą: teigiama, kad okupantai kontroliuoja jau apie 80 proc. miesto.

Ukrainiečių teigimu, buvo atakuota chemijos gamykla, nuo rusų apšaudymu slepiasi daugybė civilių, o valdžios institucijos baiminasi, kad joje dar gali būti pavojingų medžiagų atsargų.

„Šiandien okupantai kontroliuoja beveik 20 proc. mūsų teritorijos – beveik 125 tūkst. kvadratinių kilometrų. Tai daug daugiau nei visų Beniliukso šalių plotas kartu sudėjus. Beveik 300 tūkst. kvadratinių metrų užteršta nesprogusiomis minomis ir amunicija“, – sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Pirmojoje viešoje kalboje nuo tada, kai paliko kanclerės postą, buvusi Vokietijos vyriausybės vadovė Angela Merkel Rusijos invaziją į Ukrainą pavadino barbarišku karu, kurį būtina kuo greičiau užbaigti.

Būdama kanclere A. Merkel tvirtino, kad reikia kalbėtis su Putinu. Po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą šių metų vasarį, A. Merkel tik pareiškė, kad siaubingam tarptautinės teisės pažeidimui nėra pateisinimų. Vėliau – tylėjo.

A. Merkel taip pat gynė „Nord Stream 2“ projektą, kurį jos įpėdinis Olafas Scholzas sustabdė.

Vakarai spartina ginklų tiekimą Ukrainai – Jungtinė Karalystė siųs šaliai daugkartinių raketų paleidimo sistemų, galinčių smogti taikiniams, esantiems iki 80 kilometrų atstumo.

Švedijos nauja karinė parama apims priešlaivines raketas, šautuvus ir papildomus prieštankinius ginklus.

„Žinoma, šis Ukrainos pumpavimas ginklais, ypač kaskart modernesniais, nepakeičia visų specialiosios karinės operacijos parametrų. Bet kokiu atveju specialiosios karinės operacijos tikslai bus pasiekti, tai tiesiog atneš daugiau kančių Ukrainai, kuri yra tik įrankis šalių, kurios jai tiekia ginklus, rankose“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Yra naujienų dėl Lietuvos Ukrainai perkamo turkiško kovinio drono „Bayraktar“. Į Turkiją dėl sąlygų, gamybos terminų ir perdavimo procedūrų susitarti nuvykusių Krašto apsaugos ministerijos atstovų laukė malonus siurprizas – Turkija nusprendė bepilotį orlaivį Lietuvai padovanoti.

Turkijos atstovų pageidavimu, Lietuvos piliečių surinkti 1,5 mln. eurų bus skiriami pilnam „Bayraktaro“ apginklavimui, o likę beveik 4,5 mln. eurų numatomi skirti humanitarinei, gynybinei, logistinei ar atstatomajai pagalbai Ukrainai.

„Natūralu, kad mes Turkijai dėl to esame labai dėkingi, tačiau vis dėlto negalime pamiršti ir tam tikrų įtampų, kurios tvyro – Turkija blokuoja NATO narystę Švedijai ir Suomijai, tai dovana dovanai, mes už ją dėkingi, bet tai nereiškia, kad Lietuva pakeis savo poziciją ar kažkas labai pasikeis mūsų diplomatiniame fronte. Tikiuosi, kad taip tikrai nebus“, – LNK komentavo iniciatyvos autorius Andrius Tapinas.

Turkai taip pat pažadėjo papuošti „Bayraktar“ Lietuvos ir Ukrainos vėliavų spalvomis bei jam suteiktu vardu. Nacionalinis vardo rinkimas startuoja penktadienį.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: