Prieš tris savaites Kėdainių rajone gaivino staiga susmukusią ir klinikinės mirties ištiktą moksleivę, parūkiusią elektroninės cigaretės, o šį kartą jau pačiuose Kėdainiuose mokytojams teko kviesti greitąją parūkiusiems dvylikamečiams.

„Mokinys pasijuto blogai, kreipėsi į visuomenės sveikatos priežiūros specialistę, ji iškvietė greitąją. Įtariama, kad „garino“, kaip vaikai sako. Daugiau mes jokios informacijos nežinome. Aišku, problema yra visame rajone, kad yra tas „garinimas“, – LNK sakė mokyklos vadovė.

Direktorė sako, kad negalavimai buvo tokie, jog iškart suprato, kad reikės greitosios.

„Širdies veiklos sutrikimas, sako, kad blogai jaučiasi, tada į visus tuos negalavimus reagavo visuomenės sveikatos priežiūros specialistė“, – paaiškino ji.

Jos teigimu, blogai pasijuto trys vaikai, o policijos duomenimis jų buvo keturi. Taip yra dėl to, kad dar vienas vaikas į gydymo įstaigą kreipėsi vėliau.

„Į gydymo įstaigą buvo pristatyti keturi to paties amžiaus nepilnamečiai. Jiems atliktas tyrimas dėl psichotropinių narkotinių medžiagų vartojimo“, – LNK sakė specialistė.

Tikrinama, ar į elektroninę cigaretę nebuvo įpilta narkotinių priemaišų. Mokyklos direktorė sako, kad greičiausiai vaikai parūkė dar pamokoms neprasidėjus, nes moksleiviai blogai pasijuto 9 val. ryte.

„Reikalinga aktyvi tėvų pagalba, nes tikrai ir su mokiniais daug kalbama, ir su mokytojais daug kalbama, bet, deja, yra kai kurių tėvelių, kurie tiesiog tai atmeta ir sako, kad tai nėra problema būtent su mano vaiku“, – LNK sakė mokyklos direktorė.

Kėdainių ligoninės direktorė sako, kad dėl rūkymo kyla vis daugiau problemų. Specialistams antrina ir Kėdainiuose sutikti pilnamečiai dvyliktokai. Jie tikina, kad patys šiurpsta nuo rūkančių moksleivių masto.

„Kai aš buvau jų amžiaus, tai tokių nesąmonių nebūdavo. Kaip pažiūrėjau, kokių 50 proc. tikrai rūko jau šeštokų, septintokų“, – LNK teigė kėdainietis.

„Dabar labai paplitęs tas visoks skystis ir panašiai. Iš tikrųjų labai negerai, kad vyksta tokie dalykai“, – antrino kitas dvyliktokas.

Mergina su elektronine cigarete

„Nėra įrodymų, kad labai ten kenkia, nes ne visas jaunimas žino, kas ten gali būti“, – sakė dar vienas LNK kalbintas kėdainietis.

Medikai sako, kad svarbu atkreipti dėmesį į pirmus persirūkymo simptomus.

„Tas noras bandyti kažką tai naujo nebūtinai turi būti su tam tikra riba. Kai peržengiama tam tikra riba, vaikas jaučiasi gana silpnai: jam svaigsta galva, darosi silpna“, – LNK paaiškino medikė.

Meras sušaukė skubų posėdį dėl nesutramdomo moksleivių rūkymo.

„Reaguoti, išsiaiškinti tikras priežastis, kaip ten buvo – manau, kad reikia daugiau kontrolės. Vis tiek pertraukos metu matyti, ką mokiniai veikia jų metu. Ne vienoje švietimo įstaigoje yra ir vaizdo kameros“, – pastebėjo Kėdainių meras Valentinas Tamulis.

Pasak jo, tai jau trečias atvejis, kai dėl neleistinų priemonių vartojimo moksleiviai patenka į ligoninę.

„Šiandien trijų įstaigų vadovai pakviesti, kur yra įvykę tas mano minėtas apsinuodijimas dezinfekciniu skysčiu, kaip teigiama, jeigu tai iš tikrųjų turėjo įtakos, o keliose įstaigose būtent elektroninių cigarečių rūkymas sukėlė sveikatos sutrikimus“, – sakė miesto meras.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sako, kad daugiau dėmesio svaiginimosi problemai bus skiriama naujais mokslo metais.

„Gyvenimo įgūdžių programą pradėsime nuo kitų mokslo metų, nuo pirmos iki dvyliktos klasės: ten yra didžiulis dėmesys skiriamas būtent šiems dalykams, narkotinių medžiagų, alkoholio vartojimo prevencijai“, – sakė ministrė.

Apsirūkę moksleiviai rimčiau nenukentėjo ir po medikų apžiūros buvo išleisti į namus. Policija vykdo aplinkybių patikslinimą.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: