„Krašto apsaugos ministerija pasirūpins, kad prieš perdavimą Ukrainai šis kovinis dronas būtų pilnai apginkluotas“, – rašoma ministerijos feisbuko puslapyje.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, kad Turkija ir dronų gamintojas dovanoja Lietuvai moderniausios komplektacijos kovinį droną „Bayraktar TB2“. Jo teigimu, visuomenės surinkta parama dronui, Turkijos prašymu, bus skirta humanitarinei ir kitokiai pagalbai Ukrainai.

„Aš to nesitikėjau, bet Bayraktaro istorija įgijo netikėtą posūkį. Turkija yra sužavėta Lietuvos žmonių noro padėti Ukrainai, ir Turkija, ir dronų gamintojas dovanoja Lietuvai moderniausios komplektacijos kovinį droną „Bayraktar TB2“ ir iki liepos mėnesio mūsų Bayraktaras bus paruoštas“, – savo feisbuko paskyroje rašė ministras.

„Laisvės TV taip pat perves 1,5 milijono eurų Krašto apsaugos ministerijai, už kuriuos Bayraktaras bus gerai apginkluotas. O likę pinigai – 4,4 milijono Turkijos atstovų pageidavimu galėtų būti skirti humanitarinei ir kitokiai pagalbai Ukrainai“, – pridūrė jis.

Anot A. Anušausko, paruošus „Bayraktarą“, šis visų pirma bus atgabentas į Lietuvą. Taip pat, ministro teigimu, turkai pažadėjo papuošti „Bayraktarą“ Lietuvos ir Ukrainos spalvomis ir jam suteiktu vardu.

A. Tapinas: Turkija šiam projektui pažadėjo maksimalų greitį

Paramos Ukrainai akcijos iniciatorius, visuomenininkas Andrius Tapinas taip pat pranešė, kad Turkija pažadėjo droną paruošti jau artimiausiu metu. Anot jo, tikėtina, kad tai galėtų įvykti per tris savaites.

„Turkija pažadėjo maksimalų greitį šiam projektui, mūsų atstovų nuomone, gal net per tris savaites mūsų „Bayraktaras" bus paruoštas ir Lietuvos karinės oro pajėgos nuskris jo parsigabenti, kad galėtų dar patys užmesti akį ir kuo greičiau perduoti Ukrainai“, – asmeninėje feisbuko paskyroje rašė A. Tapinas.

Be to, A. Tapino teigimu, kitą savaitę ketinama spręsti dėl 4.4 milijono eurų humanitarinei, gynybinei, logistinei ar atstatomajai pagalbai Ukrainai skyrimo.

„Kitą savaitę susėsim pasitarti su ekspertais, kokie yra variantai, tačiau kadangi tai yra jūsų visų pinigai – teks, matyt, daryti nacionalinę apklausą ir spręsti bendrai“, – nurodė visuomenininkas.
ELTA primena, kad visuomenininkas Andrius Tapinas inicijavo paramos Ukrainai akciją, kurios tikslas buvo surinkti 5 mln. eurų koviniam dronui „Bayraktar“ įsigyti. Šios lėšos buvo surinktas per tris dienas. Kovinį droną „Bayraktar“ ketinama padovanoti nuo Rusijos agresijos besiginančiai Ukrainai.

Į Turkiją tartis dėl kovinio drono pirkimo antradienį išvyko krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją