Po VGT posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys teigė, jog posėdyje buvo svarstomi trys klausimai.

„Ir posėdyje buvo svarstomi trys klausimai. Pirmasis yra susijęs su mūsų žvalgybos institucijų veikla 2021 metais, buvo išklausytos ataskaitos. Antrasis klausimas – dėl Lietuvos pozicijų svarbiuose NATO strateginių dokumentų svarstymuose. Ir trečiasis – dėl Lietuvos infrastruktūros ir parengties priimti dar didesnes sąjungininkų pajėgas“, – spaudos konferencijoje pristatė K. Budrys.

Jo teigimu, VGT nariai bendrai sutarė dėl Lietuvos siekių.

„Šiandien visi valstybės vadovai, visa VGT sudėtimi patvirtino, kad Lietuva privalo siekti sprendimų, kurie užtikrintų Lietuvos kolektyvinę gynybą nuo pat galimos agresijos pradžios. Ir tai reiškia, kad Lietuva sieks, jog sąjungininkų sausumos elementas, nuolat dislokuotas šalyje, būtų padidintas iki brigados lygmens. Ir kad būtų užtikrinta Lietuvos oro erdvės gynyba“, – sakė G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas.

Jis pabrėžė, jog šie dalykai Lietuvai yra svarbiausi.

K. Budrys spaudos konferencijoje sakė, kad susitikime buvo aptarti ir galimi iššūkiai šiam siekiui.

„Alternatyva brigadai yra tik divizija, korpusas, armija ir į viršų. Kitų alternatyvų nėra. Aišku, čia mes kalbame tik apie sausumos elementą. (…) Dabar dėl kliūčių, jų yra apstu, visur. Kai kurių kliūčių yra ir Lietuvoje, kas yra susiję su mūsų infrastruktūra. Visas tas kliūtis mes bandome atpažinti, tinkamai įsivertinti ir įveikti.

Žinome, kad kol kas sutarimo visų šalių, kad būtent bus sprendimas toks NATO rytiniame flange, skiriant brigadą, kol kas nėra. Mes dėl to dirbame, ne visos šalys to ir nori“, – sakė G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas.

„Mes jų siekiame labiausiai“, – pabrėžė K. Budrys.

Paklaustas, ar yra parengtas planas B, jei brigada Lietuvos nepasiektų, K. Budrys tikino, jog sąjungininkų pajėgų tiesiog turi būti daugiau.

„Mes sakome, kad turi būti čia sąjungininkų pajėgų daugiau, nes tai yra atgrasymo elementas. (…) Mes sakome nuolat, kad turėtume veikiantį atgrasymą. Todėl nėra formuluojamas siekinys A, jei jis nepavyksta – tada B ir taip toliau. Mes siekiame labai konkretaus dalyko ir mes turime visus argumentus, kodėl mums tai yra neišvengiama, kodėl tai yra reikalinga. Tai nėra užgaida, tai yra absoliutus pamatas“, – ketvirtadienį Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje sakė G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas K. Budrys.

Prezidento G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas K. Budrys teigė, jog VGT supranta, kad papildomoms pajėgoms taip pat reikės plėsti ir karinius miestelius, statyti naujus.

„Mes juos statome ir plėtojame ir savo nacionalinių pajėgų poreikiams tenkinti. (…) Tam pasiekti greičiau gali tekti imtis ir specialaus teisinio reguliavimo, kaip kad buvo padaryta su Rūdninkų poligonu“, – sakė K. Budrys.

Jis teigė, jog laukia „karštas birželis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją