Nusiėmė kaukes

Kalbinti panevėžiečiai pasakojo tikėjęsi, kad, tebesitęsiant karui Ukrainoje, pasauliui aktualūs įvykiai atsispindės ir brandos užduotyse.

Tačiau šios pasirodė netikėtos.

Privalomą lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą Panevėžyje laikė 1090 abiturientų iš miesto gimnazijų ir profesinių mokyklų.

Aukštaitijos sostinėje buvo įsteigta 15-a egzaminų centrų, iš jų vienas – Panevėžio pataisos namuose.

Rajone prie lietuvių kalbos ir literatūros egzamino lapų trečiadienį palinko 145 abiturientai. Čia buvo įsteigtas vienas šio egzamino centras.

Tiek mieste, tiek rajone dauguma abiturientų rinkosi laikyti egzaminą valstybiniu lygiu.

Šįmet į egzaminą abiturientai rinkosi jau be veido apsaugos kaukių – jos liko tik rekomenduojamos.

Tačiau egzaminą laikantieji vienoje patalpoje sėdėjo ne po 14, kaip būdavo prieš pandemiją, bet po devynis.

Rinkosi iš keturių

brandos egzaminai. P. Židonio nuotr.

Kaip ir ankstesniais metais, abiturientai, pasirinkę vieną iš siūlomų keturių – dviejų samprotaujamųjų ir dviejų literatūrinių – temų, rašė rašinį.

Prie kiekvienos temos pateikti du rekomenduojami autoriai.

Laikiusieji valstybinį egzaminą galėjo rinktis iš dviejų samprotavimo rašinio temų: „Kas turi vertę, bet neturi kainos?“ (rekomenduojami pasirinkti autoriai Jonas Radvanas, Marcelijus Martinaitis) ir „Ar sunku išsilaisvinti iš stereotipų?“ (rekomenduojami autoriai Šatrijos Ragana, Vincas Mykolaitis-Putinas).

Arba rašyti literatūrinį rašinį viena iš siūlomų temų: „Užsienio vaizdavimas lietuvių literatūroje (rekomenduojami autoriai Jurgis Savickis, Antanas Škėma) arba „Metų laikai literatūroje“ (rekomenduojami autoriai Kristijonas Donelaitis, Bronius Krivickas).

Tikėjosi artimesnių nūdienai

Panevėžio J. Balčikonio gimnazijoje įrengtame centre valstybinį egzaminą laikiusi K. Paltaroko gimnazijos abiturientė Deimantė prisipažino, kad temos jai buvo visiškai netikėtos. Ji tikėjosi artimesnių šių dienų aktualijoms.

„Tikėjausi kitokių temų, susijusių su tėvyne, motina, vaikais. Iš tikrųjų temos labai netikėtos, panašių nebuvo ir ankstesniais metais. Turbūt mes pirmieji, tokias gavę“, – kalbėjo Deimantė.

Ji rašė samprotavimo rašinį apie pinigais neįvertinamus dalykus.
Deimantė svarstė, kad rašyti literatūrinį rašinį šį kartą pasirodė labai painu.
„Rašiau apie tai, kad ne visi dalykai gali būti įvertinami pinigais – apie tėvynę ir šeimą“, – kalbėjo abiturientė.

Temos įdomios ir keistos

Tos pačios mokyklos abiturientas Kristupas taip pat rašė samprotavimo rašinį apie laisvę ir kalbą.

„Iš pradžių atrodė sunku, bet pagalvojęs įsijaučiau“, – įspūdžiais po egzamino dalinosi K. Paltaroko gimnazijos gimnazistas.

Kitas K. Paltaroko gimnazijos abiturientas Kasparas svarsto, kad šiųmetis lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas nebuvo ypač sunkus – tikėjosi sudėtingesnio.

Jam parašyti pavyko labai greitai – darbą baigė vos per pusantros valandos, nors valstybiniam egzaminui skirtos keturios.

Pasak Kasparo, žodžiai šį kartą liejosi labai gerai.

Kasparas rinkosi literatūrinį rašinį „Užsienio vaizdavimas lietuvių literatūroje“ ir rėmėsi Baliu Sruoga bei Antanu Škėma.

Abituriento nuomone, abi literatūrinio rašinio temos jam pasirodžiusios įdomios, keistos ir neregėtos, o samprotavimo temų net nežiūrėjęs – nėra gyvenime jų rašęs.

Jo bendramokslė Goda taip pat tikėjosi temų, artimesnių šių dienų aktualijoms.

Ji rašinyje samprotavo apie stereotipus – kaip iš jų išsilaisvinti.
„Šiaip temos nebuvo labai lengvos, bet ilgiau pagalvojus – laiko buvo daug – yrą, ką parašyti. Parašiau, kiek reikėjo, dabar lauksiu rezultatų“, – teigė Goda.

brandos egzaminai. P. Židonio nuotr.

Maratonas prasidėjo

Kada bus paskelbti šio egzamino rezultatai, nėra žinoma.

Pagal nustatytą tvarką visų brandos egzaminų rezultatai turi būti žinomi iki liepos 12 dienos. Tądien per pakartotinę sesiją vyks mokyklinis lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas.

Brandos atestatui gauti mokinys turi išlaikyti du brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieno dalyko arba atlikti brandos darbą.

Penktadienį dalies abiturientų lauks dar vienas išbandymas – pasirenkamasis biologijos egzaminas. Panevėžio rajone jį laikys – 54 abiturientai, mieste – 270.

Šiuo metu abiturientai jau išlaikė pirmąją užsienio kalbos egzamino – kalbėjimo – dalį.

Rajone anglų kalbos egzaminą šiemet laiko 104 abiturientai, mieste – 755. Antroji šio egzamino – klausymo, skaitymo ir rašymo dalis – vyks pirmadienį.

Teisėsaugos dėmesys

Nacionalinės švietimo agentūros darbuotojai ir policijos pareigūnai pastebi, kad nors ir retai, bet kone per kiekvieną brandos egzaminų sesiją pasitaiko sukčių bandymų pasinaudoti abiturientų patiklumu, siūlant jiems įsigyti neva tikras egzaminų užduotis.

Policijos pareigūnai perspėja, kad asmenys, besiruošiantys tiesiogiai arba internete parduoti ar įsigyti egzaminų užduotis, net jeigu jos neatitinka realybės, visais atvejais sulauks teisėsaugos dėmesio ir bus baudžiami.

Brandos egzaminų sesijos metu pareigūnai vykdo tikslinę informacijos, susijusios su egzaminais, stebėseną internete. Ypatingas dėmesys skiriamas socialiniams tinklams.