Pasak ekspertų, Charkivo srityje abi pusės artilerija ir minosvaidžiais daužo priešo pozicijas, rusai, kaip jiems jau įprasta, papildomai apšaudo gyvenvietes ir civilinę infrastruktūrą.

Iziumo kryptyje agresorius nors ir bando pulti, tačiau nesėkmingai. Antai, prie Dovhenkės stipriai apdaužyti okupantų manevriniai vienetai atitraukti į Iziumą, jų pozicijas perėmė kiti padaliniai.

„Vis daugiau ženklų, kad orkai po truputį pereina į gynybą. Į Kupiansko ruožą agresorius perdislokavo papildomą bataliono taktinę grupę (BTG). Iki galo neaišku ar tai rezerve buvęs vienetas nuo Belgorodo, ar iš Iziumo sektoriaus po mūšių atitrauktas vienetas. Kaip ten bebūtų, orkai rimtai vertina ukrainiečių kontratakų link Kupiansko galimybę ir tam ruošiasi“, – teigia jie.

Ketina aktyvinti veiklą

Karybos žinovai mano, kad ukrainiečių ketinimus aktyvinti veiklą link Kupiansko patvirtina ir tai, kad prieš keletą dienų buvo apgadinta geležinkelio atšaka Kupianskas–Limanas. Rusai ją pataisė, tačiau signalas jiems ne itin malonus.

Tuo pačiu tęsiasi operacijos į pietus nuo Limano. Kaip ekspertai minėjo anksčiau, okupantai dar nesukūrė placdarmo Raihorodoko ruože. To įrodymas – suintensyvėję mūšiai aplink Staryj Karavaną.

„Agresorius bando įsitvirtinti palei upės krantą, perimti automobilių kelio (ir tilto) į Raihorodoką kontrolę. Tuo tarpu ukrainiečiai per tas pora dienų sąlyginės ramybės sugebėjo sutelkti pajėgas ir trikdo orkų planus“, – rašo ekspertai.

Anot jų, neatmestina, kad čia veikia ukrainiečių manevriniai vienetai su šarvuota technika, kadangi jie mūšyje dėl Limano nebuvo sumušti, o nemaža dalis pasitraukė iš miesto.

Tačiau žinoma, kad didžioji dalis darbo tenka kitame Doneco upės krante stovinčiai ukrainiečių artilerijai. Ar tai tik bandymas visaip trikdyti iniciatyvą šiame sektoriuje perėmusias rusų pajėgas su turima netiesioginę ugnimi, ar tai suplanuotas ukrainiečių veiksmas – ekspertams sunku pasakyti.

„Nerimą kelia maža ukrainiečių gynybos giluma ir itin komplikuotas aprūpinimas. Abiejų šių iššūkių priežastis – Doneco upė. Stebėsime situaciją“, – rašo jie.

Sjeverodoneckas beveik užimtas

Ekspertų teigimu, pranešama, kad bent jau 70 proc. Sjeverodonecko užimta agresoriaus, dalis gynėjų pasitraukė į Lisičianską, dalis dar kaunasi mieste. Tačiau panašu, kad iš esmės ukrainiečiai prarado miesto kontrolę.

Atsakydami į klausimą, kodėl taip įvyko, „Locked N’ Loaded“ atkreipia dėmesį, kad Sjeverodoneckas yra žemumoje, gynybos gylį ir aprūpinimą riboja vakaruose (užnugaryje) tekanti upė.

Tuo metu, anot jų, Lisičianskas yra geresnė gynybinė pozicija – yra ant kalvos, gynybos perimetru dengiama upės. Pasak jų, neatmestina, kad ukrainiečiai į miestą per daug nesikabino dėl ribotų taktinių galimybių, daugiau pajėgų ir vilčių skirdami Lisičiansko gynybai.

„Svarbu pastebėti, kad agresorius miestą, panašu, užims greičiau nei daug kas iš mūsų tikėjosi. Tikėtina, orkai pasimokė iš Mariupolio. Šį kartą išskyrė prioritetinę puolimo kryptį (viešbutis „Mir“ ir autobusų stotis), ten koncentravo pajėgas bei susikūrė persvarą ugnimi. Panašu, kad pietrytinė puolimo kryptis buvo pagalbinė. Kurios vienetai, nepaisant nuostolių, veikė sumaniai ir net kuriam laikui netekus vadovavimo ir valdymo elementų (pradiniame mūšio etape žuvę kuopų vadai), įvykdė užduotį“, – teigia jie.

Karybos ekspertai primena, kad panašią sėkmingą miesto užėmimo operaciją matėme ir Limano atveju.

Tai, pasak jų, demonstruoja oponento tobulėjimą taktiniu ir operaciniu lygiu.

Ukrainiečiai pervargę

Jau kuris laikas, pasak karo ekspertų, iš Sjeverodonecjo sektoriaus socialiniuose tinkluose plaukia pranešimai apie demoralizuotus ir pervargusius ukrainiečių karius.

„Rusijos propaganda šias žinias pūtė bandydama pristatyti kaip masinį reiškinį. Jei tai būtų tiesa, matytume daug pasidavimo į nelaisvę pavyzdžių, o orkai miestą būtų užėmę dar greičiau. To nebuvo, tačiau šiuo atveju visgi nėra ugnies be dūmų – šiame sektoriuje besikaunantys ukrainiečiai iš tiesų yra pervargę. Jie kaunasi čia ne pirmą savaitę, neteko daug draugų, yra aprūpinimo problemų. Orkams susikūrus didžiulę persvarą ugnimi, šios problemos žmonių galvose didėja ir negali neatsiliepti operacijoms“, – teigia jie.

Karo žinovų teigimu, šios trys priežastys: vietovės įtaka taktikai, Rusijos karių tobulėjimas, ukrainiečių pervargimas, ir lėmė dabartinę situaciją aplink Sjeverodonecką.

Bachmuto kryptyje ukrainiečiai, pasak jų, ir toliau gina Komyšuvahą ir neleidžia apsupti savo grupuotės Zolotės „kišenėje“.

Pasak jų, atrodo, kad bent dalis aplink Nyžnę ir Toškivką veikiančių agresoriaus pajėgų ne tik puola šiaurėn, Lisičiansko link, bet ir bando atakuoti Zolotę gynėjams iš rytų ir taip priversti ukrainiečius skaidyti „kišenėje“ esančias savo pajėgas.

Tuo metu mūšiai aplink kelią Bachmutas – Lisičianskas toliau tęsiasi, rusai ir toliau nepasiekia savo pagrindinio tikslo – nors ir apšaudomas, kelias ukrainiečių rankose.

„Neturime informacijos, ar jau įvyko orkų pajėgų rotacija, tačiau neatmestina, kad pasiekęs laimėjimų Sjeverodonecke, agresorius bandys vystyti sėkmę. Forsuoti Doneco upę ir pulti aukštumoje esantį Lisičianską mūšiuose nuostolių patyrusiais vienetais nebūtų pats logiškiausias sprendimas. Tad labai tikėtina, kad spausti Lisičianską agresorius pirmiausia bandys iš pietų ir pietvakarių, kur kelio Bachmutas – Lisičianskas kontrolė vaidins lemiamą vaidmenį“, – teigia jie.

Centre rusai atnaujino bandymus apeiti Avdijivkos gynybos rajoną iš šiaurės ir pietų, tačiau taip pat be rezultatų. Ukrainiečiai, ekspertų vertinimu, sumaniai ginasi ir vėlgi puikiai dirba jų artilerija.

Zaporižės kryptyje į Vasilivkos ruožą vėl juda agresoriaus pastiprinimas – šį kartą senukų tankų T62 batalionas ir mechanizuotų pėstininkų batalionas.

„Priminsime, kad prieš kurį laiką į Vasilivkos ruožą buvo perdislokuotos 3 BTG (pagrinde sudarytos iš desantininkų), iš Melitopolio atvyko šaudmenys ir technika. Ar agresorius čia ruošiasi rimtesniam puolimui Zaporižės link? O gal papildo praradimų turinčius vienetus ir taip stiprina gynybą? Greitu laiku turėtume sužinoti“, – teigia jie.

Ekspertai teigia, kad pietų kryptyje, panašu, abi pusės bent šiame etape išsėmė savo galimybes pulti ir kontratakuoti prie Davydiv Brido ir Vysokopilės.

Anot jų, abi pusės kviečia netiesioginę ugnį oponentų pusei, dirba rusų aviacija, tačiau situacija iš esmės nepakitusi – ukrainiečiai laiko kontratakų išdavoje užimtas pozicijas, rusai ginasi atsitraukę į gylį vėlesnėse pozicijose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)