Aušrinė Armonaitė ir jos partija žadėjo tai jau seniai – dar prieš rinkimus tai buvo viena jų pagrindinių temų.

Narkotikai grįžta į Seimą – dabar registruotas įstatymo projektas jau numato tik kanapių dekriminalizavimą, taigi už suktinę būtų ne baudžiamoji atsakomybė, o tik administracinė.

„Kad žmonės nebūtų baudžiami, kad nebūtų jų karjeroje, darbo aprašyme Baudžiamasis kodeksas už galbūt klaidą, kurią tu jaunystėje padarai“, – paaiškino Laisvės partijos pirmininkė A. Armonaitė.

Laisvietės Morganos Danielės narkotikų dekriminalizavimą Seimas atmetė pernai ir jau tada buvo sakoma, kad jei kalbėtų ne apie heroiną bei kitus sunkiuosius narkotikus, o tik apie kanapes, balsų būtų buvę daugiau, bet M. Danielė tvirtino, kad Seimas nesupranta.

„Visi yra fašistai, kurie prieš“, – iniciatorės žodžius interpretavo krikdemas Laurynas Kasčiūnas.

Kanapės

Dabar, palikus tik kanapes, palaikyti jau ketina ir krikščionys demokratai.

„Kadangi įsiklausė į mano pasiūlymus labai rimtai, Morgana išgirdo, ką Kasčiūnas ir kiti sakė. Tokiam kompromisui aš dabar galiu pritarti“, – paaiškino L. Kasčiūnas.

Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė su kitais laisviečiais išvykusi į Dubliną, bet visuomenei teigiama, kad dabar tai – ne jų įstatymas. Naują įstatymo versiją registravo penki Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai: trys konservatoriai, tarp kurių ir partijos lyderis Gabrielius Landsbergis, taip pat A. Armonaitė bei vienas socialdemokratas.

„Kodėl padeda? Mes elgiamės taip, kaip mes galvojame, o ne svarstome, kam čia padėti, kam čia nepadėti“, – į LNK žurnalistės replika, kad socialdemokratai vėl padeda valdantiesiems, atsakė socdemas Julius Sabatauskas.

Numatoma, kad už kanapes grėstų tik įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 250 eurų. Už pakartotinus nusižengimus baudos didėtų.

„Gal čia daugiau galėtų Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas tas detales pakomentuoti, nes baudų aš neprisimenu“, – sakė A. Armonaitė.

LNK žinios susisiekė su vienu iš registratorių – komiteto pirmininku Stasiu Šedbaru. Jis apie tai kalbėti atsisakė ir nukreipė atgal pas A. Armonaitę.

„Jūs galite ieškoti, kad čia Morgana, bet aš sakau tiesą – Teisės ir teisėtvarkos komitetas parengė šį projektą, nes jam jis buvo sugrąžintas pataisyti“, – tvirtino Laisvės partijos pirmininkė.

Kita komiteto narė – Agnė Širinskienė – sako kitaip.

„Komitetas tikrai nerašė, tas projektas buvo atneštas į komitetą ir pateiktas balsavimui“, – LNK sakė politikė.

„Visi juk suprantame, kieno čia yra idėjos, kas jas stumia. Turbūt sakys, kad čia irgi kompromisinis yra variantas“, – komentavo buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Kompromisinis jis yra“, – patvirtino A. Armonaitė.

„Vaikiškai atrodo tie jų žaidimai“, – sakė A. Veryga.

Morgana Danielė

Neseniai naują partnerystės versiją registravo ne laisvietis Tomas Vytautas Raskevičius, o taip pat grupė parlamentarų.

„Teisinius projektus rašo teisininkai“, – teigė viena projekto iniciatorių Jurgita Sejonienė.

„Projektas yra parengtas bendrų diskusijų rezultate“, – paaiškino T. V. Raskevičius.

„Tada pasako, kad Laisvės partija ne iki galo pati patenkinta. Tai toks pakankamai, sakyčiau, išmintingas politinis veiksmas. Mes, be abejo, suprantame taktiką“, – juokavo L. Kasčiūnas.

LNK žurnalistė paklausė Darbo partijos atstovo Andriaus Mazuronio, ar tuomet Laisvės partija ir konservatoriai visus laiko kvailiais.

„Gali būti, kad laiko, bet aš nemanau, kad toks laikymas ilgalaikėje perspektyvoje yra perspektyvus ir sėkmingas. Man atrodo, kad visi čia viską supranta“, – sakė politikas.

Opoziciniai darbiečiai ir „valstiečiai“ kanapių nepalaikys. Sako, kad dabar tokiems įstatymams ne laikas.

„Kai bedarbystė auga, kai infliacija Lietuvoje yra didžiausia ES“, – konstatavo A. Mazuronis.

„Tai apsirūkykit, tapkit priklausomais ir tos realybės nebematysit“, – taip pat komentavo A. Veryga.

Tačiau valdančiųjų ir socdemų balsų užtektų. Kada kanapės į Seimo salę ateis, laisviečių lyderė nesako.

„Nežinau, žiūrėsime“, – teigė A. Armonaitė.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: