Žinią apie uždarytą A. G. Astrauskaitę trečiadienį feisbuke paskelbė Seimo narys Petras Gražulis.

„Vakar, gegužės 31 dieną, mokytoją Genovaitę Astrą, kaip sovietmečiu vienuolę Nijolę Sadūnaitę, Petrą Ciziką ir kitus sovietinius politinius kalinius, prokuroro prašymu teismas uždarė į psichiatrinę ligoninę. Už tai, kad ji rugpjūčio 10 dieną prie Seimo surengė mitingą“, – rašė jis.

Pati A. G. Astrauskaitė Delfi atsiliepė telefonu, tačiau išgirdusi, kas skambina, pareiškė komentarų neturinti.

A. G. Astrauskaitei atstovaujantis teisininkas K. Skrebys Delfi paaiškino, kad pedagogei paskirta ekspertizė. To prašė ne pati pedagogė ar jos gynėjas, o riaušių prie Seimo bylą kuruojantis prokuroras.

„Mintinai klausimų nežinau, kurie ekspertams užduoti, bet tai yra teismo sprendimu“, – paklaustas, ar tai reiškia, kad vertinama, ar ji yra pakaltinama, sakė K. Skrebys.

Jo teigimu, numatyta, kad ekspertinis vertinimas gali trukti iki mėnesio.

Pati A. G. Astrauskaitė žiniasklaidai yra prasitarusi, kad šiuo metu yra Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Utenos ekspertiniame skyriuje. Anksčiau ji baiminosi, kad ją neva ketinama pripažinti nepakaltinama.

Atliko kratą ir pareiškė įtarimus

Vasario mėnesį skandalingosios mokytojos namuose buvo atlikta krata.

Policijos atstovai tada patvirtino, kad kad kratos buvo susijusios su tyrimu dėl per mitingą prie Seimo kilusių riaušių.

Tuomet paaiškėjo, kad jai pareikšti įtarimai dėl riaušių organizavimo ir provokavimo.

Ši byla teismo dar nepasiekė.

Vilniaus apygardos prokuratūros atstovė spaudai Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė trečiadienį Delfi paklausta apie platinamą informaciją dėl neva į psichiatrinę uždarytos A. G. Astrauskaitės, nurodė, kad ikiteisminis tyrimas dėl riaušių prie Seimo yra atliekamas toliau.

„Tyrimo metu atliekamų procesinių veiksmų prokuratūra nekomentuoja. Apie esminius procesinius sprendimus šiame ikiteisminiame tyrime bus pranešta vėliau“, – teigiama jos atsakyme.

Nieko Delfi nepaaiškino ir riaušių bylą kontroliuojantis prokuroras Romualdas Betingis, sakydamas, kad šiuo tyrimo metu jokios skelbtinos informacijos nėra.

A. Astrauskaitė pernai rugpjūčio 10 dieną organizavo mitingą prieš valdžią ir karantino ribojimus, po kurio prie Seimo kilo riaušės.

Pati organizatorė oficialiai pasibaigus mitingui nuo scenos paragino protestuotojus skirstytis ir išėjo pati, tačiau dalis mitingo dalyvių nusprendė nesiskirstyti ir apsupo Seimo pastatą. Vėliau prie parlamento kilo riaušės.

Teigė, jog su riaušėmis nesusijusi

A. Astrauskaitė aiškino su jomis nesusijusi, nes renginys, kuriam ji gavo leidimą iš Vilniaus miesto savivaldybės, baigėsi 17 valandą.

Balandžio mėnesį prokuratūra pranešė, kad tyrime dėl riaušių prie Seimo sumažėjo įtariamųjų – iš daugiau nei šimto jų liko 88.

Daugiausia įtarimų pareikšta dėl provokavimo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką, pasipriešinimo policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)