„Tikrai yra gerai, kad mes pagaliau susitarėme dėl šeštojo paketo“, – LNK sakė A. Pranckevičius.

Visgi, pasak jo, svarbu, kad pakete yra ne tik naftos embargas.

„Yra ir kiti svarbūs elementai, dėl kurių ilgai kovojome – ir didžiausio Rusijos banko „Sberbank“ sankcionavimas, ir trijų svarbių Rusijos televizijos dezinformacijos kanalų sankcionavimas, papildomi eksporto draudimai, individualios sankcijos įvairiems propagandistams, karo nusikaltėliams, Bučos skerdikams bei artimiems Putino žmonėms“, – akcentavo ambasadorius.

A. Pranckevičius nenorėjo komentuoti Vengrijos premjero Viktoro Orbano sparnuotų frazių, neva Vengrijai pavyko atremti siaubingą idėją – „atominę bombą“, tačiau patikino, kad įvestos sankcijos Rusijai – skausmingos.

„Tikrai nemanau, kad tai yra Putino pergalė, kadangi paketas apima apie 90 proc. visos naftos importo iš Rusijos. Prisiminkime, kad išimtis padaryta laikinai ir tik vamzdynuose esančiai naftai, ir po Vokietijos bei Lenkijos deklaracijų, kad jos irgi naftos tiekimą sustabdys, lieka tik pietinė atšaka – Vengrija ir Slovakija, kas tesudaro iki 10 proc. visos naftos importo į ES“, – paaiškino A. Pranckevičius.

Arnoldas Pranckevičius

Tai, jo vertinimu, didžiulis smūgis Rusijos režimui.

„O dėl vamzdynų mes sugrįšime kuo greičiau. Išvadose parašyta: kuo greičiau mes tą laikiną išimtį taip pat panaikinsime, kai bus surastas tam sprendimas“, – teigė pašnekovas.

Ambasadorius pripažino, kad dėl likusios išimties panaikinimo bus jaučiamas didelis spaudimas, jog Europos Komisija rastų kalbą su Vengrija, Slovakija bei kitomis valstybėmis ir būtų rastas sprendimas dėl embargo vamzdynais tiekiamai rusiškai naftai.

„Turint omeny, kad visos kitos valstybės narės judės atsisakydamos naftos ir tos valstybės, kurios dabar gavo išimtį, negalės eksportuoti toliau tos naftos – eksportas bus uždraustas į vidaus rinką, tai ekonomiškai jos vis tiek turės ieškoti sprendimo. Tikimės, kad tai bus padaryta“, – sakė A. Pranckevičius.

Toliau, anot jo, bus kalbamasi dėl septintojo sankcijų paketo, kuriame turėtų atsirasti ir embargas gamtinėms dujoms iš Rusijos.

„Tai, žinoma, bus labai sudėtinga diskusija. Matėme, kokia sunki diskusija buvo dėl naftos, tai dėl dujų ji gali būti dar sunkesnė, tačiau šiek tiek padeda ir patys neracionalūs Putino Rusijos žingsniai, kaip antai dujų tiekimo atjungimas Bulgarijai, Lenkijai, Suomijai ar šiuo metu Nyderlandams. Tad tų valstybių, kurios tiesiogiai ir gyvybiškai priklausomos nuo rusiškų dujų, kasdien mažėja. Tikiuosi, kad tai padės ateityje mums rasti susitarimą greičiau“, – komentavo ambasadorius.

Jis apibendrino, kad yra du pagrindiniai keliai, kuriais galima padėti Ukrainai laimėti karą – toliau tiekti ginkluotę ir toliau įvesti kuo skausmingesnes sankcijas Rusijai.

„Puikiai žinome, kad energetikos srityje jos yra skausmingiausios, paveikiausios ir svarbiausios, kad sustabdytume karo finansavimą“, – pridūrė A. Pranckevičius.

Visą LNK pokalbį su ambasadoriumi ES žiūrėkite čia: