„Rusija neturi kitos išeities. Ji imasi visų priemonių. Sakykime, yra embargo ypač karinių elementų, kurie naudojami ginkluotei kurti. O ukrainiečiai, analizuodami pamuštus bepiločius arba pėstininkų kovos mašinas, mato, kad ten - dar šių metų sausio mėnesį prancūzų pagaminti matymo prietaisai arba vokiečių elektroninės schemos, arba detalės iš Amerikos“, - LNK laidai „Labas vakaras, Lietuva“ kalbėjo buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.

Buvęs diplomatas, kalbėdamas apie situaciją Ukrainoje, konstatavo, kad Rusijos artilerijos persvara Luhansko, Donecko frontuose yra milžiniška. Ir pirmas uždavinys, pasak jo, yra ją kuo greičiau atstatyti, išlyginti balansą.

„Kaudamasi Rusija supranta, kad tas balansas greitai bus išlygintas. Dėl to ji paskutinėmis jėgomis, mobilizuodama visus resursus, ten, Ukrainos žemėse, griaužiasi į priekį. Tačiau įsivaizduokime ir kitą dalyką, atsistokime į rusų vietą, ir pažvelkime į situaciją, jie puikiausiai supranta, kad įsibėgėjus lendlizui (…) jų bet kokių sėkmių tikėtis Ukrainoje negalima. Ir (veikia) drastiški metodai papirkinėjant, šantažuojant ir darant visą kitą (…), dabar – lemiamas momentas. Dabar – didžiausias susidūrimas“, - sakė A. Valionis.

Diplomatijai būdingi kompromisai

Pirmadienį Europos vadovai pasiekė dalinį sprendimą dėl jūra keliaujančios naftos embargo. Vis dėlto, jis kol kas nepalies vamzdynais tekančios naftos, ko siekė Vengrija.

„Tai yra kompromisas. Diplomatija visada yra kompromisai. Jeigu mes norime piktintis tais kompromisais, tai pradėkime piktintis visais tais, kurie kalba, kad ES yra silpna, jog reikia ją stiprinti, bet kiekviena valstybė, tarp jų ir Lietuva, kategoriškai atsisako suteikti papildomai galių tai vienybei stiprinti. Užtenka kažkiek Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) ir Lenkijos valstybes žlugdžiusį elementą „liberum veto“ panaikinti ir iš karto kompromisai bus visai kitame lygmenyje“, - kalbėjo A. Valionis.

Jis pabrėžė, kad ES turi tiek įgaliojimų, kiek jai suteikia valstybės.

„Ir tos valstybės, kurios tiek jų suteikia, jos dabar tuo naudojasi. Orbano tikslas toks ir buvo. Jis turbūt džiaugiasi, kad ES nėra vienybės, ir jis gali apginti, kaip jis sako, prieš „savo atominę bombą grasinančius numesti europiečius ant jo“ Vengrijos interesus“, - kalbėjo A. Valionis.

Dujų klausimas sudėtingesnis

Laidos pašnekovas aiškino, kad iki šiol niekas nekalba apie embargo rusiškoms dujoms dėl to, kad 80 proc. pasaulio dujų resursų kontroliuoja Rusija, Iranas, Venesuela.

Jis atkreipė dėmesį, kad šiuo metu vyksta pokalbiai su Kataru, Australija, Jungtinėmis Valstijomis, kurios skystina ir veža dujas, ir, kiek gali, didina.

„Bet Kataras nelabai gali didinti tiekimą, kadangi yra įsipareigojęs kontraktu Kinijai. Ir dabar prasprūsta informacijos (ją dar reikia tikrinti), kad Kataras parduoda savo kontraktą Kinijai, Rusijai, ir Kinijai dujas tieks Rusija. O Kataras padidins dujų tiekimą Europai. Bet ratas persisuka, ir gali dar labai daug kas pasikeisti. Išskyrus tai, kad rusai kiniečiams mažesne kaina dujas pardavinėja“, - sakė A. Valionis.

Jungtinės Karalystės svarstymus apie naujo Aljanso kūrimą buvęs užsienio reikalų ministras vertina kaip pozicijų būsimam dialogui ruošimą.

„Visi supranta, jog Ukraina nugalės. (…) Visi ruošiasi pozicijas (…) būsimam dialogui“, - aiškino A. Valionis.

Visą interviu LNK laidai „Labas vakaras, Lietuva“ galima žiūrėti čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)