Kremliaus televizijos jau seniai rusams rodo apverstą pasaulio vaizdą, bet paskutinę savaitę dar labiau įsivažiavo. Viena pagrindinių Rusijos laidų vedėjų Olga Skabejeva pasiūlė pulti NATO.

„Gal jau laikas pripažinti, kad Rusijos specialioji operacija Ukrainoje baigėsi. Prasidėjo tikras karas, dar daugiau – Trečiasis pasaulinis karas. Esame priversti demilitarizuoti ne tik Ukrainą, bet visą NATO“, – laidoje pasiūlymais svaidėsi O. Skabejeva.

Vladimiras Solovjovas rusams pasiūlė žygiuoti iki Jungtinės Karalystės.

„Kyjivas yra visų Rusijos miestų motina. <…> Kur sustosime? Priklauso, kaip jie elgsis. Kai reikės, tada sustosime. Šiandien sakiau, kad galbūt prie Stounhendžo“, – svarstė jis.

Į britus siūlyta paleisti ir branduolinį ginklą galinčią gabenti raketą.

„Neatsitiktinai pasakė tai, ką pasakė. Panašu, kad Kremliui nesiseka“, – LNK žinioms sakė Vilniaus universiteto (VU) docentas Mantas Martišius.

Kad rusų grasinimai Vakarams suintensyvėjo dabar, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas atsitiktinumu taip pat nevadina.

„Nebeturi kuo pamojuoti, kad nustotų remti Ukrainą, tiekti ginklų Ukrainai [vakarai – aut. p.], ypač – sunkiųjų ginklų. Ir dar yra kitų planų“, – svarstė krašto apsaugos ministras.

Pirmiausia esą norima išgąsdinti Vakarų gyventojus, nors ten vyksta protestai už Ukrainą. Tikimasi, kad ir Vakarų lyderiai išsigąs ir Ukrainos neberems, nes Rusijos resursai senka.

„Bandoma sukelti kažkokią pasaulinę isteriją, kurios metu būtų kaip bokse pasakyta – pertrauka. Ir visi tada išsiskirsto į šonus. Tokios pauzės dabar labiausiai reikia Kremliui“, – kalbėjo M. Martišius.

Tiek O. Skabejeva, tiek ir V. Solovjovas siūlymus pulti NATO išsakė kaip savo nuomonę. Bet, anot ekspertų, į propagandą Kremlius žiūri labai rimtai ir improvizacijų Rusijos eteryje nebūna.

„Jie labai brangiai, bene brangiausiai mokami Kremliaus propagandistai. Ir jų nuomonė nėra visiškai jų nuomonė“, – LNK aiškino M. Martišius.

Su tuo sutiko ir krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.

„Rusijoje visos žinutės koordinuojamos, nuo žemiausio lygio. Netgi tai, ką reikėtų atsakyti socialiniuose tinkluose, irgi yra koordinuojama – ką pabrėžti, į ką dėmesio nekreipti“, – aiškino ministras A. Anušauskas.

Pripažįstama, kad prieš kelis mėnesius rusų gąsdinimai veikė. Bet, anot A. Anušausko, jei Kremlius būtų tik gąsdinęs ir šantažavęs Vakarus, gal ir būtų juos suskaldęs.

„Jeigu [Rusija – aut. p.] būtų nepradėjusi karo, ji galėjo ko nors pasiekti. Dabar jau viskas – šaukštai po pietų“, – aiškino ministras.

Trečią invazijos į Ukrainą dieną Vladimiras Putinas padidino branduolinių pajėgų parengties lygį.

„Vienas dalykas – nėra jokių priežasčių mojuoti tuo vėzdu. O antras dalykas – Vakarų šalys turi pakankamai priešnuodžio, analogiško tokiam Rusijos mojavimui“, – LNK sakė krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.

Anot ekspertų, bauginimas NATO aljansu yra skirtas ir Rusijos auditorijai. V. Putinui taip lengviau pateisinti karą ir pateikti paaiškinimą, kodėl Ukrainoje stringama.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: