Už neteisėtą kanapių, jų dalių, aliejaus, dervos, ekstraktų ar tinktūrų disponavimą nedideliais kiekiais be tikslo platinti grupė parlamentarų siūlo taikyti administracinę, o ne baudžiamąją atsakomybę, kaip yra dabar.

Koks šių narkotinių medžiagų kiekis būtų laikomas nedideliu, būtų nustatoma remiantis sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintomis rekomendacijomis.

Siūloma nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėtojus bausti įspėjant arba nuo 30 iki 250 eurų. 250-400 eurų dydžio baudos grėstų už pakartotiną nusižengimą. Visais atvejais kanapės, jų dalys, aliejus, dervos, ekstraktai ar tinktūros būtų konfiskuojamos.

Pataisų projektai numato, kad nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėtojai galėtų būti įpareigoti dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo programose ar kursuose.

Nuo administracinės atsakomybės būtų atleidžiami tie žmonės, kurie savanoriškai kreipsis į sveikatos priežiūros įstaigą dėl medicinos pagalbos ar į valstybės institucijas atiduoti neteisėtai pasigamintas, perdirbtas, įgytas, laikytas, gabentas ar parsiųstas kanapes arba jų dalis ar produkciją iš jų: aliejų, dervas, ekstraktus ar tinktūras.

Po pataisomis pasirašė Laisvės frakcijos lyderė Aušrinė Armonaitė, konservatoriai užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, Stasys Šedbaras ir Irena Haase, o taip pat socialdemokratas Julius Sabatauskas. Visi penki parlamentarai dirba Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete.

Tarp pasirašiusiųjų nėra nedidelio kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimo iniciatorės Laisvės frakcijos narės Morganos Danielės.

Jeigu pataisas Seimas priimtų, jos įsigaliotų nuo liepos.

Siekis dekriminalizuoti kai kurių narkotinių medžiagų įsigijimą ir turėjimą nėra pirmas šios kadencijos Seime – parlamentarai praėjusį lapkritį atmetė tai numačiusias pataisas. Po nesėkmingo balsavimo M. Danielė pareiškė, kad valdančioji koalicija turės kalbėti, kaip dirbti toliau, nes dalis valdančiųjų nepritarė pakeitimams dėl narkotikų turėjimo liberalizavimo.

Tačiau Laisvės frakcija toliau klausimo neeskalavo ir grėsmė valdančiosios koalicijos ateičiai nekilo.

Atsakomybės už mažo kiekio narkotikų turėjimą išbraukimas iš Baudžiamojo kodekso ir įrašymas į Administracinių nusižengimų kodeksą numatytas Laisvės partijos programoje.

Seimas yra patvirtinęs Valstybinę narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos 2018–2028 metams programą, kurioje įrašytas siekis dekriminalizuoti mažiau pavojingas su narkotikų vartojimu susijusias veikas, už jas numatant administracinę atsakomybę.

2018 metais Seimas du kartus atmetė pataisas dėl nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimo dekriminalizavimo.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas šių metų pradžioje skelbė, kad narkotikų paplitimas Lietuvoje per pastaruosius penkerius metus išaugo pusantro karto.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją