Seimo koridoriuje su dviem LGBT aktyvistais susidūręs P. Gražulis žemino juos įvairiausiais būdais, išvadino išsigimėliais ir dar aštresniais necenzūriniais epitetais.

Vienas iš užsipultų jaunuolių po įvykio minėjo, kad planuoja kreiptis į policiją.

„Homofobijai – galas. Tad turime padėti tašką visų pirma Seime. Tai turi būti standartas – visiškai nėra vietos nei menkiausiai homofobijai, o Seime tai kažkaip praslysta iki maksimumo: jie ir narkomanai, ir pedofilai, ir žudikai, ir visokie kitokie. Norėčiau, kad to nebebūtų“, – teigė pašnekovas“, – praėjusią savaitę sakė Mantas Mackevičius.

Delfi pasiteiravus Vilniaus apskrities policijos, ar skundas policijoje gautas, atstovė Julija Samorokovskaja patvirtino, kad į pareigūnus buvo kreiptasi kitą dieną po incidento.

Pasak jos, šiuo metu policija aiškinasi visas įvykio aplinkybes. Sprendžiama, ar P. Gražulio veiksmai neturėtų būti įvertinti pagal Baudžiamojo kodekso 170 str., kur numatyta atsakomybė už neapykantos kurstymą.

„Tas, kas turėdamas tikslą platinti gamino, įsigijo, siuntė, gabeno, laikė dalykus, kuriuose tyčiojamasi, niekinama, skatinama neapykanta ar kurstoma diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba kurstoma smurtauti, fiziškai susidoroti su tokia žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu, arba juos platino, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų“, – taip skamba BK 170 str.

P. Gražulis sakė, kad kol kas su juo policija nesusisiekė, tačiau baudžiamosios bylos nebijo.

„Tegul kelia man tą bylą, - sakė jis. - Vienas dalykas, jie mane užkabino Seime, aš nieko nepasakiau, nesikeikiau. Pederastas yra naudojamas žodis, turiu lietuvių kalbos komisijos raštą.“

Parlamentaras pridūrė, kad jam būtų garbė, jei jį nubaustų už kalbėjimą prieš homoseksualus.

„Niekada neatsiprašysiu, pasakiau tiesą ir už tiesą reikia nukentėti. Kristus irgi buvo nukryžiuotas už tiesą“, - Delfi sakė Seimo narys.

Šiuo metu P. Gražulis jau yra nuteistas už piktnaudžiavimą, jam skirta 15 tūkst. eurų bauda, tačiau nuosprendis yra apskųstas ir byla nagrinėjama Apeliaciniame teisme. P. Gražulis kaltintas 2015–2017 metais veikęs Kaune registruotos šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ interesais, neleistinai kišęsis į valstybės tarnautojų Lietuvoje ir Rusijoje veiklą.

„Dauguma iš mūsų turi jaustis nesaugiai“

Pats vaikinas, Seimo koridoriuje bendravęs su P. Gražuliu, žiniasklaidai teigė, jog kalbėti apie šį konfliktą sunku.


„Mane stebina, kad Seime vis dar turime tokių nežmoniškų, Lietuvos piliečių negerbiančių žmonių. Pradėkime nuo to, kad mes visi esame valstybė, visi esame Lietuvos piliečiai. Man labai keista, kad mes vis dar nesame priskiriami prie jų, dauguma iš mūsų turi emigruoti, dauguma iš mūsų turi jaustis nesaugiai, gėdytis savęs.

Aš ir pats pažįstu labai daug homoseksualių žmonių, kurie nepilnai atsiskleidę, nes jie gėdijasi, bijo. Bijo prisipažinti savo tėvams, visuomenės reakcijos bijo. Jų yra labai daug“, – kalbėjo jis.

„Atrodo, juk tai elementarūs dalykai – žmogaus teisės, bet iš jų daro visišką politiką“, – sakė M. Mackevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)