Anot ekspertų, Charkivo kryptyje – be didelių pakitimų: žvalgyba, artilerija, lokalūs susidūrimai.

Tuo pačiu agresorius stiprina savo grupuotę aplink Belgorodą. Anot jų, neatmestina, kad rusai artimiausiu metu gali pabandyti pereiti į puolimą bandydami susigrąžinti prarastas teritorijas į šiaurę ir šiaurės rytus nuo Charkivo.

Pasak karybos žinovų, Iziumo kryptyje agresorius vėl bando pulti Slaviansko ir Barvenkovo link, tačiau atakos nevykusios, šiuose ruožuose jis lėtai, tačiau sistemingai užleidžia iniciatyvą ukrainiečiams.

„Tai geriausiai iliustruoja pirmadienio ukrainiečių šturmo aviacijos pasirodymas prie Dovhenkės. Lakūnai sėkmingai atakavo orkų pozicijas, tačiau svarbesnis pats tokios operacijos faktas. Šiame vis dar prioritetiniu laikomame sektoriuje orkai ne tik kad neturi viršenybės ore, bet ir jų manevriniai vienetai ima kentėti nuo ukrainiečių aviacijos. Kažkaip ima kvepėti kažkuo rimtesniu, nei tik lokaliomis ukrainiečių kontratakomis“, – rašo jie.

Anot ekspertų, kaip ir minėta anksčiau, rusai vis daugiau pastangų meta į Pasikos – Bohorodyčnės ruožą. Pavyzdžiui, rusai pabandė prie Pasikos forsuoti Doneco upę ir šturmavo Bohorodyčnės miestelį.

Pasak karo žinovų, abu bandymai nesėkmingi, tačiau toks agresoriaus pastangų intensyvumas rodytų, kad reikia skubiais veiksmais šį entuziazmą išmušti.

Karas Ukrainoje

Anot jų, sunku pasakyti, kiek ukrainiečių grupuotė prie Slaviansko pasirengusi kontratakoms.

„Gal vengiama naudoti čia esančias gynėjų pajėgas siekiant maksimaliai užtikrinti OPSEC (operacinį saugumą – Delfi) galimiems mūšiams dėl Slaviansko. Kaip ten bebūtų, aktyvesni ukrainiečių veiksmai šiame ruože sukaustytų orkų pajėgas, neleistų sukomplikuoti ir taip nelengvos Limano grupuotės padėties“, – teigia jie.

Kodėl šios puolimo kryptys?

„Locked N’ Loaded“ teigia, kad ankstesnis pranešimas apie Rusijos kariuomenės pasitraukimą iš Limano pasirodė tesanti agresoriaus reorganizacija.

„Šviežiai atvykusios pajėgos perima operacijų rajonus pakeisdamos nuostolių patyrusius orkų vienetus, kurie užėmė Limaną ir greičiausiai ruošiasi tolimesnėms operacijoms. Aiškumo dėl ukrainiečių manevrinių vienetų vietų ir ketinimų aplink Limaną vis dar nėra (atsitraukimas ar atskirų padalinių apsupimas ar tolimesnė gynyba – daugiau klausimų negu atsakymų)“, – svarsto jie.

Pasak ekspertų, Severodonecke mūšiai vyksta miesto perimetru šiaurėje – rytuose – pietuose, tačiau aršiausiai agresorius puola šiaurės rytinėse (viešbutis „Mir“ ir autobusų stotis) bei pietrytinėse prieigose. Tikėtina, šios puolimo kryptys pasirinktos tam, kad dvi puolančios grupuotės susijungtų miesto centre bei įsitvirtintų užimtose pozicijose.

Tuo pačiu galbūt būtų siekiama iš rytų blokuoti pramoninį rajoną aplink Severodonecko „Metelobaza“ (neleisti jam virsti mažesne „AzovStal“ versija), o iš pietryčių – Severodonetsko oro uostą.

Arba, pasak ekspertų, siekiama sudaryti sąlygas Rubižnėje esančioms okupantų pajėgoms persigrupuoti ir, užėmus dalį miesto, tęsti puolimą šviežiomis jėgomis iš šiaurės ir/ar šiaurės vakarų bei neleisti ukrainiečių grupuotei atsitraukti į Lisičianską – iš dalies tam ir atakuojami miestus skiriantys tiltai.

Pasak jų, iš viešų šaltinių susidaro įspūdis, kad mūšiai šalia kelio Bakhmutas – Lisičianskas kiek aprimo, bet nenutilo.

Karas Ukrainoje

„Atrodytų, kad orkai pagrindines pajėgas meta atkurti status quo po vakarykštės ukrainiečių kontratakos prie Komyšuvakhos ir pradėti Zolotės apsupimą. Kol kas be rezultatų. Tuo pačiu agresorius atnaujino puolimą Lisičiansko link. Puola Toškivką, kurią vakar ukrainiečiai kontratakos metu buvo atsiėmę, taip pat bando judėti į šiaurę, Ustynivkos link. Kol kas be didelių rezultatų“, – vertina jie.

Centre aplink Avdijivkoje įvirtintą rajoną pasitaiko lokalių susidūrimų, tačiau kovų tempas sumenkęs – vėl daugiausia darbo abiejų pusių artileristams, o pėstininkai toliau kenčia apkasuose.

Zaporižės kryptyje mūšio lauke taip pat didelių pasikeitimų nematyti.

Tiesa, agresorius iš Melitopolio į Vasylivką veža nemažus kiekius ginkluotės, technikos ir šaudmenų.

„Galbūt tai susiję su prieš keletą dienų į Vasylivka permestomis trejomis orkų bataliono taktinėmis grupėmis? Gal orkai čia rengiasi puolimui? Kol kas sunku pasakyti, stebėsime situaciją“, – rašo jie.

„Locked N’ Loaded“ teigimu, agresorius gana karštligiškai reaguoja į pastarųjų dviejų dienų ukrainiečių kontrataką prie Davidiv Brido ir permetamą pastiprinimą.

Tačiau susidaro įspūdis, kad pagrindinis agresoriaus tikslas ne išmušti ukrainiečius iš užimtų pozicijų, o sustabdyti jų puolimą. Tuo pačiu ukrainiečiai vykdo lokalias kontratakas ir periminėja iniciatyvą kituose ruožuose Chersono apylinkėse – susidūrimai tęsiasi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją