Dokumentu siūloma „tęsti ir stiprinti sankcijas tol, kol Rusija atsisakys neteisėtų veiksmų ir išves savo karines pajėgas iš visų tarptautinės teisės aktais pripažintų Ukrainos teritorijų“, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Taip pat šalys raginamos dalintis žvalgybos informacija su Ukraina, padidinti ginkluotės tiekimą, ypač priešlėktuvinės, priešraketinės, priešlaivinės, taip pat artilerijos, amunicijos.

NATO PA taip pat patvirtina, kad „Ukraina pati sprendžia dėl savo ateities ir nė vienas sprendimas nebus priimtas be Ukrainos dalyvavimo“, reikalauja, kad Rusija atblokuotų kelius Ukrainos grūdų eksportui ir būtų išvengta pasaulinės maisto krizės.

Deklaracija taip pat siūloma skubiai pereiti prie priešakinės gynybos pozicijos, dislokuojant ženklų skaičių karių ir įrangos rytiniame NATO sparne, „taip užtikrinant pasirengimą apginti kiekvieną NATO teritorijos pėdą“.

Dokumente pasisakoma apie būtinybę naujoje NATO strategijoje aiškiai įvardyti Rusijos revizionizmą ir agresyvius veiksmus kaip didžiausią grėsmę euroatlantiniam saugumui.

Seimo rūmuose pirmadienį vyko NATO PA plenarinė sesija, kurios pagrindinės temos buvo Rusijos pradėtas karas Ukrainoje ir keliamos grėsmės.

Asamblėja turėjo būti surengta Kyjive, tačiau dėl Rusijos pradėtos invazijos į Ukrainą renginį teko skubiai perkelti į saugesnę vietą, Lietuvos Seimas pasiūlė jį organizuoti Vilniuje.

NATO PA yra tarpparlamentinė organizacija, joje Aljanso valstybių narių parlamentarai kartu su organizacijai nepriklausančiais partneriais aptaria svarbiausius politikos, saugumo ir gynybos klausimus euroatlantiniame regione.

Pastarąjį kartą NATO PA pavasario sesija Lietuvoje vyko 2014 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją