Ambasadorius V. Sarapinas, paklaustas, kaip Ukrainos ryžtą gintis paveiks Italijos, Vengrijos ir Kipro siūlymai siekti taikos, atiduodant žemių jiems, tikino, jog tikrai nepaveiks.

„Nepaisant to, kad situacija iš tiesų, ypač pastaruoju metu, išlieka tikrai sudėtinga. Net sakyčiau tame operaciniame lygmenyje, situacija net blogėja, tą mes matome. Nes rusai pakeitė savo kovos taktiką, nors tikslų siekia tų pačių – tiesiog atsisakė vienu metu užimti pagrindinius Ukrainos miestus ir centrus. Vietoje to V. Putinas metė visas jėgas ir pajėgas į Donbasą šiuo metu.

Kelia turbūt savo pajėgoms realesnes užduotis nei karo pradžioje. Todėl matome tolimesnį skverbimąsi į Ukrainos gilumą, dažnai net nesiskaitant su nuostoliais, ne tik savais, bet ir ukrainietiškais“, – laidoje „Info diena su Rimvydu Valatka“ kalbėjo Lietuvos ambasadorius Ukrainoje V. Sarapinas.

Jo teigimu, net ir tai jokiu būdu nesumažins ukrainiečių karių, tautos, vadovų vienybės ir pasiryžimo atsikovoti užgrobtas šalies teritorijas.

„O mūšiai Donbase yra maksimalaus intensyvumo. Ir, manyčiau, turbūt tokio tempo negalės atlaikyti nei viena pusė. Rusai už tai dabar skuba labai, nes žino, kad Ukraina, tikėkimės, dėka vakarų ginkluotės, kuri, deja, vėluoja, bet visgi, kad atkeliaus didesniais kiekiais ir greičiau. Ir Ukrainos kariuomenė kuo toliau, tuo bus labiau pajėgesnė. Ir gali rusams tikrai pereiti į gynybą, duok Dieve, kad taip ir įvyktų“, – laidoje sakė V. Sarapinas.

Lietuvos ambasadorius Ukrainoje teigė, jog šios šalies diplomatai visų pirma prašo ginkluotės.

„Jie puikiai žino Lietuvos karines galimybes. Ir mes iš tiesų daug padėjome, tą paramą toliau tęsiame. (…) Tačiau jie labai prašo ir spausti savo partnerius, kolegas Europoje, didžiąsias mūsų partneres tą ginkluotę tiekti didesniais kiekiais.

Tai yra prioritetas numeris vienas. Kitas dalykas, be abejo, yra sankcijos. Prašo bandyti įtikinti savo partnerius, kad tas šeštasis sankcijų paketas su visais energetiniais dalykais (priimtų, aut. p.). Nevalia toliau finansuoti tų pačių rusų karinių pajėgų, perkant iš jų energetinius išteklius“, – kalbėjo laidos pašnekovas.

Jo teigimu, finansinė parama Ukrainai taip pat labai svarbi, tačiau pirminis prašymas yra ginkluotės.

„Kaip ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sako, kad pirmasis prioritetas yra ginklai, antrasis – ginklai, trečiasis – ginklai. O jau tada viskas kita“, – kalbėjo V. Sarapinas.

Valdemaras Sarapinas

Jis teigė, jog ukrainiečiai labai laukia ginklų ir jei visa vakarų pažadėta karinė parama jau būtų fronte, situacija šiandien jau būtų kita.

„Dar reikia įvertinti ir objektyvias priežastis – ta modernia ginkluote naudotis reikia ukrainiečius karius apmokyti. Ačiū Dievui, kad yra valstybės kaip JAV, Jungtinė Karalystė, Lenkija, Lietuva, Latvija ir Estija, kuri nedelsia. Šių šalių įranga jau seniai yra fronte. Norėtųsi, kad ir daugiau valstybių pasektų mūsų pavyzdžiu“, – kalbėjo V. Sarapinas.

Jis teigė, jog Ukrainos BVP šiemet turėtų susitraukti trečdaliu, jei ne dar daugiau.

„Kita vertus, rusams tas karas irgi brangiai kainuoja. Bet jiems vis tiek geriau, nei jų miestai yra griaunami. Sankcijų poveikis irgi pasijaus ne iš karto, po tam tikro laiko. Jiems vyrauja palanki tarptautinė konjunktūra – aukštos žaliavų kainos, tų alternatyvų rusiškai naftai ir dujoms stoka. Tačiau ir šiomis sąlygomis taip pat prognozuojama, kad Rusijos BVP šiemet kris ne mažiau nei 10 procentų. Tai tos nelygios jėgos negarantuoja Rusijai pergalės šiame kare“, – kalbėjo V. Sarapinas.

Lietuvos ambasadorius Ukrainoje svarstė, jog Rusija pradėjo šį karą, remdamasi klaidingomis prielaidomis.

„Rusija irgi pervertino savo galimybes, todėl ambicijas ir tikslus savo turėjo peržiūrėti“, – sakė V. Sarapinas.

Jis teigė, jog šiandien niekas neabejoja Ukrainos valia priešintis.

„Be abejo, tai priklausys nuo to, kiek civilizuotas pasaulis padės Ukrainai. Bet konfliktas bus ilgas. Tam turi ruoštis ne tik Ukraina, bet ir visi sąjungininkai, įskaitant mus pačius. Kuo geriau mes visi būsime pasiruošę, tuo greičiau viskas baigsis“, – laidoje kalbėjo jis.

Visą laidą „Info komentarai su Rimvydu Valatka“ žiūrėkite čia: