Sprogimai ir toliau tęsiasi rytų Ukrainoje, savaitgalį, per vieną parą rusų pajėgos Donecko srityje smūgiavo beveik 50 kartų, neišvengta aukų ir sužeistųjų.

Į Lysyčansko miestą atvykusi Ukrainos policija, baimindamasi dar žiauresnių rusų atakų ragina žmones išvykti. Ši senyvo amžiaus pora nebeturi maisto atsargų, o bėgti iš miesto nėra pakankamai stiprūs.

„Nenoriu, kad kas nors tai patirtų, tai siaubinga, tai tiesiog siaubinga. Buvo karas, mano tėvai taip pat gyveno okupacijoje. Bet jie nelietė tokių žmonių kaip mes“, – sakė Lysyčankso gyventoja Katarina.

Mieste karo aukų daugėja, o jų kūnai paskubomis laidojami masinėse kapavietėse.

„Manau, kad jie yra šunys, kurie nesupranta, ką daro. Bet jiems bus atkeršyta milijoną kartų“, – kalbėjo pareigūnas Danylo Barbolyuk.

Rusijos gynybos ministerija teigia, kad strategiškai svarbus Lymano miestas pateko į Rusijos pajėgų kontrolę. Tačiau Ukraina šią informaciją neigia ir sako, kad mieste vis dar vyksta intensyvūs mūšiai.

„Dėl bendrų Donecko liaudies respublikos milicijos ir ginkluotųjų pajėgų veiksmų Lymano miestas buvo visiškai išlaisvintas iš ukrainiečių nacionalistų“, – teigė Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igor Konašenkov.

Tačiau Ukrainos prezidentas V. Zelenskis, dar kartą pabrėžęs, kad padėtis šalie rytuose yra ypač sunki, teigia, jog Rusija pergalės nepasieks.

„Jei okupantai mano, kad Lymanas ir Severodoneckas priklausys jiems – jie klysta. Donbasas bus ukrainietiškas, nes tai mes, tai mūsų būtis. Net jei Rusija ten atneš naikinimą ir kančias, mes atstatysime kiekvieną miestą ir kiekvieną bendruomenę. Nėra jokios alternatyvos Ukrainos vėliavai“, – tikino Ukrainos vadovas V. Zelenskis.

Žada aktyviau tiekti ginklus

Tuo tarpu Pentagonas sako, kad dirba kiekvieną dieną, jog į Ukrainą be perstojo būtų tiekiama ginkluotė. JAV prezidento Joe Bideno administracija jau šią savaitę svarstys Ukrainos prašymą tiekti sunkesnius, ilgesnio nuotolio ginklus.

„Mes stengiamės kiekvieną dieną, kad ginklai ir sistemos patektų į Ukrainą. Ir kiekvieną dieną į Ukrainą patenka ginklų ir sistemų, kurios padeda Ukrainai kovoti. Nuolat bendraujame su ukrainiečiais dėl jų poreikių“, – sakė Pentagono atstovas spaudai John Kirby.

Į Ukrainą jau atvyko galingos priešlaivinės raketos „Harpoon“ ir jų paleidimo įrenginiai.

Pasak Ukrainos gynybos ministro, dar keli Rusijos laivai sulauks kreiserio „Maskva“ likimo. Naujausią ginkluotę tiekia Danija, Jungtinė Karalystė ir Nyderlandai. Tikimasi, kad prie šio proceso prisijungs ir kitos valstybės.

Maskvai ištikima Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios atšaka pareiškė nutraukianti ryšius su Rusija

Dar vienas smūgis Maskvai iš Rusijai ištikimos Ukrainos ortodoksų bažnyčios atšakos. Ji pranešė nutraukianti ryšius su Rusija dėl karo Ukrainoje ir paskelbė visišką nepriklausomybę. Šimtai Ukrainos ortodoksų kunigų pasirašė atvirą laišką, kuriame ragina patriarchą Kirilą stoti prieš religinį tribunolą dėl karo. Jų teigimu, karas – Dievo įsakymo „nežudyk“ pažeidimas.

„Metropolitas padarė pareiškimą, kuriuo ragino Rusijos ortodoksų bažnyčios atstovą padaryti viską, kas nuo jo priklauso, kad būtų sustabdyta Rusijos karinė agresija prieš Ukrainą. Deja, iš Rusijos patriarcho Kirilo pusės nesulaukėme jokių veiksmų. Taip pat nesulaukėme ir jokio atsakymo į mūsų pareiškimą“, – kalbėjo Ukrainos stačiatikių bažnyčios arkivyskupas Kliment.

Porošenkos neišleidžia iš šalies

Buvęs Ukrainos prezidentas Petro Porošenka teigia, kad jam net du kartus nebuvo leista išvykti iš šalies. Ir apkaltino Vyriausybę sulaužius vadinamąsias politines paliaubas, galiojusias nuo Rusijos įsiveržimo į šalį pradžios.

P. Porošenka su palyda savaitgalį buvo sustabdytas Lenkijos pasienyje, pareigūnams nepavyko nuskaityti jo dokumento, todėl jam nebuvo leista važiuoti toliau. Dar kartą kirsti sieną jis vėl bandė tą patį savaitgalį. Pasak P. Porošenkos biuro, pastarasis turėjo oficialų Ukrainos Rados pirmininko leidimą dalyvauti Vilniuje vykstančiame NATO parlamentinės asamblėjos posėdyje ir susitikti su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda.

Prezidentūra skelbia, kad G. Nausėdos ir P. Porošenkos susitikimas neplanuotas, tačiau patvirtino, jog jis pirmadienį buvo pakviestas į NATO parlamentinę asamblėją.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: