Jis primena, kad visuomenėje kilus klausimų dėl reabilitacijos centro, įsikūrusio Verkių regioniniame parke, privatizacijos, RVUL ir SAM išplatino pranešimą, esą kitos išeities nėra – itin patrauklioje Vilniaus vietoje esantį centrą „būtina parduoti“.

„Kaip čia nutiko, kad vienu geriausiu Lietuvoje laikytas reabilitacijos centras buvo taip „nuvarytas“, o valstybinė įstaiga nori kuo greičiau atsikratyti pacientams, medikams ir mokslininkams tokio svarbaus centro?“ – stebisi J. Sabatauskas.

Jo teigimu, yra pagrindo manyti, kad „RVUL noras parduoti „Pušyno kelią“ nėra pagrįstas jokiais objektyviais argumentais“.

Mano, kad pastatais prestižinėje vietoje domimasi jau seniai

Anot J. Sabatausko, „Pušyno keliu“ domimasi jau seniai. Jis prognozuoja, kad šį kartą viskas daroma neregėtai greitai: objektas gali būti parduotas vos per kelis mėnesius. Parlamentaras stebisi, kad vienu geriausiu reabilitacijos centru laikytas ir 30 metų sėkmingai veikęs centras staiga tampa netinkamu ir SAM, ir RVUL.

„Scenarijus kartojasi ir darosi įprastas: už Europos Sąjungos lėšas renovuotas korpusas kurį laiką „dėl akių“ eksploatuojamas, kad atitiktų finansavimo reikalavimus, o vėliau – apleidžiamas. Kodėl dalis nenaudojamų pastatų, net kainoms šovus į viršų, buvo šildomi visu pajėgumu? Prisikaupė daug klausimų, į juos turės atsakyti įstaigos ir konkretūs atsakingi asmenys“, – sako J. Sabatauskas.

Parlamentaro neįtikina ir RVUL bei SAM pateikti paskaičiavimai dėl „Pušyno kelio“ renovacijai reikalingų investicijų.

„RVUL ligoninės vadovė Jelena Kutkauskienė teigia, esą renovacija neapsimoka ir niekada neatsipirks. Bet „Pušyno kelias“ nėra privati klinika ar ponios Jelenos nuosavybė. Kaip viešąsias paslaugas teikiančios ligoninės vadovė, ši ponia turėtų suprasti, kad valstybė renka mokesčius iš savo piliečių, todėl privalo teikti visuomenei būtinas paslaugas nepriklausomai nuo to, apsimoka jos ar ne. Nei valstybė, nei sveikatos sistema nėra šeimos UAB“, – pažymi J. Sabatauskas.

Sveikatos apsaugos viceministrės Danguolės Jankauskienės komentarai J. Sabatauskui taip pat atrodo keisti.

„Viceministrė prabilo apie landšaftą, žemės savininkus ir kitas tariamas kliūtis „Pušyno kelio“ renovacijai. Keista, kad daugiau nei 50 metų veikianti reabilitacijos įstaiga, kuri priklausė ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, ir SAM, staiga tapo nepakeliama našta valstybei, tuo tarpu galimiems pirkėjams viskas tinka, o viceministrę visiškai įtikina jų argumentai.

Keista ir nejauku, kai taip viešai kalba daugelį metų sveikatos sistemoje dirbantys tarnautojai, kurie turėtų ginti viešąjį interesą, pacientus, gydytojus, žmonių sveikatą. Čia kažkas ne taip“, – įsitikinęs Seimo vicepirmininkas socialdemokratas J. Sabatauskas.

Kaip ELTA skelbė gegužės 24 d., sveikatos apsaugos viceministrė Danguolė Jankauskienė patvirtino, kad nuspręsta uždaryti Respublikinei Vilniaus universitetinei ligoninei priklausantį reabilitacijos centrą „Pušyno kelias“.

Viceministrės teigimu, reabilitacijos centrui reikia pernelyg didelių investicijų, kad jis galėtų tinkamai tęsti savo veiklą.

„Nuo 2018 m. tiek pati ligoninė, tiek ministerija ieškojo galimybių, kaip šią įstaigą padaryti kokybišką. Tačiau mes susidūrėme su trimis nesprendžiamomis problemomis. Pirmoji problema yra ta, kad įstaiga yra tokiame landšafte, kurį labai sunku pritaikyti reabilitacijai. Pritaikyti vietą žmonėms su nejudrumu reikia labai daug investicijų, o investicijas riboja tai, kad vieta yra regioniniame parke, o regioninis parkas turi nemažai reikalavimų, kaip negalima išdarkyti landšafto. Galiausiai trečia priežastis – ši vieta yra Bažnyčios ir kultūros paveldo vietoje. Todėl suderinti visus šiuos dalykus ir išpildyti kokybės reikalavimus reabilitacijos įstaigai praktiškai yra neįmanoma“, – žurnalistams spaudos konferencijoje sakė D. Jankauskienė.

Pasak jos, dar šiemet tikimasi pradėti įstaigos pardavimo procesus. Viceministrei antrino ir RVUL direktorė J. Kutkauskienė. Pasak jos, reabilitacijos centrui reikėtų daugiau nei 10 mln. eurų investicijų, o tai, pažymėjo ji, niekada neatsipirks.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją