Pasak ekspertų, Charkivo kryptyje rusai toliau bando judėti į pietvakarius nuo Ternovo.

Ukrainiečiai nenori leisti įsisiūbuoti rusų kontratakoms, todėl aktyviai veikia artilerija, o gynėjai patys vykdo lokalias atakas, tęsiasi susidūrimai prie Rubižnės.

Virnopiljos – Paškovės – Dovhenkės ruože agresorius ir toliau persigrupuoja, bando vykdyti lokalias atakas.

„Tuo pačiu orkai siekė pagerinti savo taktinę padėtį rytiniame flange ir pabandė pulti link Pasikos, prie Doneco upės įsikūrusios gyvenvietės, su tikslu paremti kitoje upės pusėje veikiančią savo Limano grupuotę. Puolimas baigėsi nesėkme“, – rašo jie.

Limano sektoriaus gynyba tęsiasi, ukrainiečių pajėgos neatsitraukia ir toliau kaunasi. Karybos žinovai pabrėžia, kad agresoriaus aktyvumas nuo Iziumo link Pasikos – tai blogas signalas Limano gynėjams.

Taip yra dėl dviejų priežasčių: pirma, tokiu atveju rusai iš užnugario galės atakuoti upę ginančius ukrainiečius, remti juos prie upės ir taip naikinti vakarinio kranto gynybą, antra, okupantams spaudžiant iš vakarų, agresoriaus pajėgoms Limano sektoriuje atsiras daugiau galimybių forsuoti Doneco upę.

Karas Ukrainoje

Severodonecko gynyba, pasak jų, tęsiasi.

„Orkai buvo įžengę į priemiesčius, tačiau, panašu, jie iš ten išmušti. Situacija labai dinamiška. Tuo pačiu agresoriaus puolimas nuo Toškivkos Lisičiansko kryptimi sulėtėjo, ukrainiečiai įnirtingai gina šį ruožą, vykdo kontratakas“, – teigia ekspertai.

Jie pažymi, kad agresoriaus pajėgos ties Nahirna ir Bilohorivka perkirto kelią Bakhmutas – Lisičianskas.

„Locked N’ Loaded“ teigimu, šis taktinis rusų laimėjimas turi potencialo virsti operacine agresoriaus sėkme.

„Jei jiems pavyks kontroliuoti šį kelią ir išplėsti placdarmą, Severodonecko gynėjų grupuotė būtų blokuota iš pietvakarių perimant pagrindinį maršrutą aprūpinimui, papildymui. Tad artimiausios paros yra kritinės, per kurias ukrainiečiai turėtų maksimaliomis pastangomis siekti išmušti orkus į rytus nuo kelio“, – teigia jie.

Anot karo žinovų, pasirodė informacija, kad ukrainiečiai susigrąžino kelio kontrolę, tačiau informaciją reikia tikrinti, bet kokiu atveju situacija labai trapi.

„Pratęsiant Severodonecko apsupties klausimą, verta pasakyti, kad orkų operacinė sėkmė yra reali“, – teigia jie.

Ekspertų teigimu, kelias Slavianskas – Limanas – Siverskas – Lisičianskas iš esmės jau dabar ukrainiečių aprūpinimo prasme nėra funkcionalus.

Pasak jų, tikėtina, labai aktyviai naudojamas nedidelių kelių tinklas nuo Slaviansko iki Siversko, kurio svarba rusams perkirtus kelią Bakhmutas – Lisičianskas itin išaugo.

Karas Ukrainoje. Gegužės 21-oji

„Jei orkams pavyktų blokuoti Siversko gyvenvietę, Severodonecko grupuotė atsidurtu apsupties žiede. Dėl to ukrainiečiams kritiškai svarbu išspręsti kelio Bakhmutas – Lisičianskas klausimą“, – mano jie.

Rusai, savo ruožtu, čia išlaikyti iniciatyvą priekinėje linijoje ryžto turi pakankamai, bet, nežiūrint į tai, senka jų rezervai.

Jie esą dabar dar gali pulti, tačiau jei ukrainiečiams pavyktų numušti puolimo tempą, nublokšti priešą į rytus nuo kelio Bakhmutas – Lisičianskas, agresorius būtų priverstas arba nuiminėti manevrinius vienetus iš kitų sektorių ir tęsti puolimą, kuo neišvengiamai pasinaudotų ukrainiečiai, arba pereiti į gynybą.

„Reikia pabrėžti, kad ukrainiečius turėtų tenkinti orkų gynyba tik į rytus nuo Bakhmutas – Lisičianskas kelio. Galima daryti išvadą, kad ne ukrainiečių gynyba, o greitos ir efektyvios kontratakos remiamos netiesiogine ugnimi, gali apsaugoti Severodonecko gynėjų grupuotę nuo blogėjančios situacijos“, – vertina jie.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją