Tik šioje kadencijoje į Seimą patekę politikai net ir nematė gyvų komitetų posėdžių. Ar rengti gyvus posėdžius, kaip kad iki pandemijos, leista spręsti patiems komitetams.

„Bent jau mūsų komitete Seimo nariai nėra išreiškę noro, kad posėdžiai vėl būtų kontaktiniu būdu“, – LNK sakė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas, konservatorius Mindaugas Lingė.

Kai kurie, kaip liberalas Eugenijus Gentvilas, sėdi tuose pačiuose Seimo rūmuose, bet iki komiteto salės neina. Nes jeigu nueitų – nelabai ką ten rastų.

„Bandė kažkada daryti ir gyvą, bet tik du žmonės atėjo“, – prisiminė politikas.

Taip ir išėjo, kad beveik visi Seimo komitetai posėdžiauja lyg dar bijotų nuo vienas kito užsikrėsti. Sako, kad jie ne praeityje, o atvirkščiai – ateityje.

„Kada miestuose mažiau kamščių, kada darbo efektyvumas nenukenčia, tai kodėl tokios formos nenaudoti? Aš nejaučiu, kad mūsų komiteto nariai būtų kaip nors aptingę. Nors negaliu palyginti, nes nei vieno posėdžio nesu turėjęs kitokia forma, kiek tenka dirbti šiame komitete“, – LNK sakė M. Lingė.

Kai kurie parlamentarai į komitetų posėdžius jungiasi iš namų, fazendų. Kai kurie – neaišku iš kur, nes, pavyzdžiui, fone – Ukrainos vėliava.

„Aš matau, kad kai kurie dabar sėdi namų, buitinėje aplinkoje. Bet jeigu tokios yra taisyklės, tai jie nieko nepažeidžia. Net ir su apatiniais gali sėdėti, be kelnių, irgi taip nieko nepažeidžia“, – per ekraną į kolegas žvelgdamas sakė E. Gentvilas, Seimo Žmogaus teisių komiteto narys.

Kai niekur važiuoti nereikia, galima savęs formalia aplinka ir nevaržyti. Štai Seimo vicepirmininkas, Darbo partijos atstovas Andrius Mazuronis Seimo valdybos posėdyje dalyvauja dėvėdamas laisvalaikio marškinėlius. Bet netrukus interviu duoda jau persirengęs.

„Pagalvojau, kad anie marškinėliai nelabai tinka tokiai rimtai televizijai“, – persirengimą LNK aiškino A. Mazuronis.

Jau ne vienas Seimo narys budrumą nuotolinių posėdžių metu buvo praradęs. Konservatorius Bronislovas Matelis komitete pasirodė be kelnių. Kitas konservatorius – Kęstutis Masiulis į posėdį prisijungė pusnuogis iš vonios.

O į Agnės Širinskienės ekraną buvo įlingavęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis.

Dar buvo ir Petras Gražulis, su pusnuogiu bičiuliu už nugaros.

Seimo narius, dalyvaujančius posėdyje galima sutikti ir tiesiog parlamento koridoriuose. Štai Seimo vicepirmininkas, konservatorius Paulius Saudargas vaikšto su ausinėmis ir taip dalyvauja posėdyje.

Seimo vadovybė grįžti prie gyvų komitetų posėdžių planų neturi. Tai patinka ne visiems.

„Dabar vienam žodį suteikia, kitam – ne. Lauki savo eilės, argumentus jau pamiršai, su komiteto pirmininku susipykai, nes tave tildo“, – priekaištus nuotoliniams Seimo komiteto posėdžiams vardijo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovas Gintautas Paluckas.

Dėl nuotolinio darbo buvo atlikta daugybė įvairių tyrimų įvairiose šalyse. Vieni jų rodo, kad darbas iš namų produktyvumą mažina, kiti, kad padidina.

„Visa Lietuva grįžo į darbus po karantino, visų apribojimų. Tai, matyt, kad ir Seimo nariams reikėtų daugiau disciplinos, mažiau lakstyti, daugiau sėdėti savo darbo vietoje“, – svarstė socialdemokratas G. Paluckas.

Bet dėl grįžimo prie įprasto darbo pozicija nėra vieninga.

„Su tais pačiais opozicijos atstovais, kai pasišneki privačiai, tai didžioji dauguma svarsto, kad nežino, kaip reikėtų gyventi, jei visi posėdžiai grįžtų į normalų režimą“, – pasakojo A. Mazuronis.

Pastaruoju metu ši diskusija aštri Didžiojoje Britanijoje, nes premjeras Borisas Johnsonas pareiškė, kad darbas iš namų neveikia.

A. Mazuronis sako, kad toks laikas, kai visas Seimas grįš dirbti iš namų neateis niekada.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: