Ukrainos pietryčiuose, Zaporižioje, šįryt rusų raketos sprogdino gyvenamuosius namus.

Keturios raketos pražudė mažiausiai vieną žmogų, dar kelis sužalojo. Apgadintas daugiau nei 60-ties gyventojų turtas ir prekybos centras. Taip smarkiai Zaporižia dar nebuvo apšaudoma.

Už 50 kilometrų nuo miesto Rusija sutelkusi tris bataliono taktines grupes. Tačiau, ar miestas tikrai bus puolamas, nežinia. Kol kas Kremliaus dėmesys sutelktas toliau į Rytus.

„Padėtis Donbase šiuo metu labai sudėtinga. Praktiškai visa Rusijos kariuomenės galia, visa, kas tik liko, yra mesta į puolimą. Limanas, Popasna, Severodoneckas, Slavaanskas – okupantai nori viską ten sunaikinti“, – sako Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Luhansko srityje rusų pajėgos demonstruoja, kaip ruošiasi šaudyti propagandinius lapelius link Severodonecko su raginimais pasiduoti. Šįryt apšaudant vieną paskutiniųjų ukrainiečių tebekontroliuojamų miestų Donbase žuvo mažiausiai šeši žmonės. Ukrainos gynybos ministerija sako, kad Rusijos invazija dabar yra aktyviausia nuo pat vasario pabaigos. Tuomet Kremlius nesėkmingai bandė užimti Kyjivą.

Maždaug už šimto kilometrų nuo apsiausto Severodonecko – smarkiai bombarduojamas rytines gyvenvietes palikę ukrainiečiai.

„Nesibaigiantis miesto apšaudymas, kelias dienas jie mus apšaudė, kasdien po pusantros valandos. Mes visai nemiegojome“, – sako Ukrainos miesto gyventoja Iryna.

Balandžio 29-ąją išvažiavau iš namų, o maždaug po 2-3 dienų man paskambino kaimynai ir pasakė: „Vira, viskas, tavo namo nebėra, jis visiškai sudegė”.

Toliau nuo fronto esantys ukrainiečiai bando gyventi įprastai. Tačiau turguje prekiaujantis vyras pripažįsta, kad tai nelengva.

„Baisu, labai baisu, labai neramu ir... baisu... baisu, bet tai mano darbas ir jis mane bent šiek tiek išblaško. Kartais būna baisu, labai baisu: namuose ir čia baisu“, – sako Slaviansko gyventojas Sergejus.

Nors rytuose pamažu stumiasi, rusams šis karas yra beprasmis ir tai jie patys supranta, sako Ukrainos prezidentas.

„Beveik 30 tūkstančių nužudytų rusų karių. Daugiau nei 200 numuštų lėktuvų. Tūkstančiai prarastų rusų tankų. Šarvuočių ir kitos technikos. Rusų raketų atsargos beveik išnaudotos. Ir visa tai jie bando nuslėpti melu, esą kovoja ne pilna jėga? Apgailėtina”.

Bataliono „Azov“ vadui Denysui Prokopenkai buvo leista trumpai su žmona Kateryna pasikalbėti telefonu. Pasak britų žiniasklaidos, vyras pranešė, kad prieš belaisvius bent kol kas nėra smurtaujama. Neaišku, ar Prokopenka skambučio metu kalbėjo laisvai.

Tačiau kitų šaltinių teigimu kalinimo iš „Azovstal“ išvežtų Mariupolio gynėjų sąlygos yra patenkinamos. Kas bus toliau, nežinia, bet šiuo metu situaciją kontroliuoja Jungtinės Tautos ir Raudonasis Kryžius.

Maskva sako, kad dar „anksti“ svarstyti galimybę belaisviais apsikeisti su Kyjivu. Pirmiausiai juos Kremlius ketina teisti ir tik tada svarstys tokią galimybę. Praėjusią savaitę šimtai apsuptų uostamiesčio gynėjų po daugiau nei du mėnesius trukusių kovų paliko gamyklos „Azovostal“ teritoriją ir buvo išgabenti į rusijos kontroliuojamas teritorijas.

Tačiau anksčiau ar vėliau derybos su Rusija bus ne tik dėl belaisvių, bet ir dėl taikos. Tiesa, dar nežinia su kokiu Rusijos prezidentu. Nes dabartinis, Zelenskio nuomone, nesuvokia, kas vyksta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją