Numatoma, kad K. Ramonienė Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnybos vadovo pareigas turėtų nustoti eiti birželio 4 dieną.

ELTA primena, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė, kad K. Ramonienė veikė interesų konflikto situacijoje, kai už vykdytas funkcijas pasiskyrė sau priemokas. Tokiais veiksmais ji pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo (VPIDĮ) reikalavimus kilus interesų konfliktui nusišalinti.

VTEK nustatė, kad K. Ramonienė pasirašė tris įsakymus skirti sau priemokas už Europos Sąjungos lėšomis finansuojamo Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnybos projekto „Elektroninės paslaugos EAIS „Skaitmeninė skaitykla“ sukūrimas“ priežiūros komitete vykdytas narės funkcijas. Šiuo atveju Lietuvos vyriausioji archyvarė privalėjo nusišalinti, tačiau tiriant negauta duomenų, kad ji būtų ėmusis tokių veiksmų.

VTEK vertinimu, pasirašiusi su savo privačiais interesais susijusius įsakymus, K. Ramonienė pateko į tiesioginį ir akivaizdų interesų konfliktą. Pažymėtina, kad VTEK vertino Lietuvos vyriausiosios archyvarės veiksmų šioje situacijoje atitiktį VPIDĮ nuostatoms, bet ne jos pasirašytų įsakymų teisėtumą.

K. Ramonienė teigė, kad poreikis suformuoti bendrą tokių situacijų praktiką, kai finansavimo šaltinis – ne Lietuvos biudžetas, o ES lėšos, kuria galėtų vadovautis valstybės įstaigų vadovai, buvo iškilęs jau seniai. Taigi, teigė ji, tenka tik apgailestauti, kad tai padaryta tik dabar ir kad jai pačiai teko atsidurti tyrimo epicentre.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją