Premjerė ir Seimo pirmininkė siūlo, kad laisvalaikiu jos būtų saugomos lanksčiau.

„Jūs, ministre pirmininke, irgi esate žmonės. Ir kartais kyla noras pasukti į kairę. Tai nevalia, kad maklinėtų iš paskos kažkokie apsauginiai“, – juokėsi Darbo partijos Seime atstovas Artūras Skardžius.

„Žinote, turint noro, man atrodo, į visas puses visiems yra galimybių nusukti“, – taip pat ironiškai atgal atsakė Vyriausybės vadovė.

Pasigirdo samprotavimų, kad apsauga ne tik saugo premjerės ir Seimo pirmininkės gyvybę, bet ir valstybę.

„(Apsauga saugo, aut. p.) nuo galimai jūsų neteisėtų veiksmų, veiklos, skaidrumo. Kad neprieitų niekas prie jūsų su dėžutėmis, kad nesugalvotumėte kada žolės parūkyti“, – parlamento salėje svarstė opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Dainius Gaižauskas.

Dainius Gaižauskas

Tada politikas dar prisiminė, jog premjerė ir Seimo pirmininkė – moterys. Ir atmosfera Seimo salėje ėmė kaisti.

„Gal jums ir atrodo moteriškai, kad nereikia jums tos apsaugos. Gal jums norisi moteriškai pakalbėti, kaip ten sako, tarp jūsų mergaičių“, – kalbėjo politikas.

Į tai sureagavo Seimo pirmininkė V. Čmilyte–Nielsen.

„Gerbiamas kolega, labai apmaudu, kad jūs sugebate suvokti šį įstatymo projektą tik per savo vyriškumo prizmę. Ir tai visiškai su tuo nėra susiję“, – apgailestavo Seimo pirmininkė.

LVŽS atstovas D. Gaižauskas nestabdė retorikos ir dar pasisakė apie TS–LKD frakcijos moteris.

„O moterys konservatorių iš viso, praradusios moteriškumą, neina net suprasti, ką jos sako“, – kalbėjo politikas.

I. Šimonytei šie pasisakymai kėlė juoką, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė susiima už burnos, o opozicijos atstovė Rita Tamašunienė po kito D. Gaižausko pasisakymo susiima už galvos.

„Pažiūrėkite į veidrodžius, ypač moterys. Aš kalbu apie jūsų vidinį charakterį, kaip jūs galite net tokį klausimą kelti“, – kalbėjo LVŽS atstovas D. Gaižauskas.

Pasiūlymas pasižiūrėti į veidrodį antradienį buvo populiarus.

„Gal jūs, kolega, galėtum kartais prevenciškai į veidrodį pasižiūrėti. (…) Aš norėčiau pasakyti, kad jūs esate tiesiog esate užkietėjęs senas šovinistas“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, atkirsdama D. Gaižauskui, kad taip, kaip kalba jis – tiesiog gėdinga.

TS–LKD atstovas Matas Maldeikis Seimo salėje dar pridūrė, jog D. Gaižauskas yra idiotas, o ne šovinistas.

Vėliau M. Navickienė tikslina, kad norėjo kitaip pasakyti.

„Šį žodį panaudojau pasirinkdama emociškai, neiliustruoja jis to, ką aš norėjau pasakyti. Tinkamas žodis būtų „seksistas“. Bet šiaip norėjau panaudoti kitą žodį iš š raidės, kurio dėl norminės leksikos apribojimų panaudoti negaliu“, – kalbėjo ministrė.

Šis siūlymas dar iki pasiekiant Seimo salę sulaukė įvairių vertinimų. Opozicija sako, kad tai yra personalinis įstatymas, keičiamas pagal žmogaus įgeidžius. I. Šimonytė ir V. Čmilytė–Nielsen tokius kaltinimus atmeta. Ir tikina, kad tai daroma dėl to, jog jos yra vienos labiausiai saugomų pareigūnų ES.

„Aš kaip tik akcentavau, kad tai neturi jokio ryšio su konkrečiomis personalijomis“, – tikino Seimo pirmininkė.

Bet ir Seimo tribūnoje ministrė pirmininkė pavardino, kada gyvenimą apsauga apsunkina.

„Jeigu, tarkime, savaitgalį staiga susiklostė puikus oras ir aš nusprendžiau, kad noriu nuvažiuoti aplankyti savo tėvų kapų, ką aš padaryčiau paprastai, jei būčiau privatus asmuo – sėdu į mašiną ir nuvažiuoju. Tai čia aš turiu išsikviesti krūvą žmonių“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ir vėl lyties klausimas iškyla, tik jau kitame kontekste.

„Tuos dalykus, kuriuos už buvusius premjerus sutvarkydavo jų žmonos, mums su Seimo pirmininke turime padaryti pačios. Pavyzdžiui, kad ir nuvežti vaiką į darželį“, – kalbėjo premjerė.

Buvęs premjeras Saulius Skvernelis su apsauga vaikščiojo ketverius metus. Jis LNK žinioms ironiškai vardijo, kaip dar pagal asmeninius norus įstatymus galima keisti.

„Jeigu kažkuriam Seimo nariui nepatinka važiuojant automobilių dėvėti saugos diržus, jis gali registruoti įstatymo projektą, kad jo laisvės nevaržytų saugos diržas“, – sakė S. Skvernelis.

Po pirmos stadijos Seime – pateikimo, pasiūlymui buvo pritarta. Dabar jį svarstys Seimo komitetai.

Konservatoriams padėjo opozicijoje dirbantys socialdemokratai. Kaip Seime pastebėta – jau ne pirmą kartą.

Bet LSDP atstovas Algirdas Sysas tikina, kad jokių slaptų susitarimų su konservatoriais nėra.

„Tai yra sveiko, loginio mąstymo pasekmė. Jeigu sveikai mąstai, tai viskas tvarkoje. Čia ne konservatorių, čia mokesčių mokėtų pinigų taupymo klausimas“, – tikino politikas.

Bet paklaustas, kiek bus sutaupyta, įvardinta nebuvo.

„Aš pirmiausia balsuoju ne dėl taupymo, balsuoju dėl logikos“, – sakė A. Sysas.

O premjerė I. Šimonytė sako, kad sutaupyta ir nebus.

„Mes nekalbame apie lėšų taupymą, niekas nesiūlo pakeisti tarnybos biudžeto“, – sakė ji.

Kaip užtikrinti saugumą geriausiai žino Vadovybės saugumo tarnyba. Bet tarnybos direktoriaus nuomonės iniciatorės neklausė.

Jeigu kas nors atsitiktų Seimo pirmininkui ir jis pareigų eiti nebegalėtų, būtų išrinktas naujas. Bet jeigu premjerui – sudrebėtų valstybė, nes kristų visa Vyriausybė.

Buvęs premjeras S. Skvernelis sako, kad tada kalta liktų Vadovybės apsaugos tarnyba.

„Čia gi įprasta praktika Lietuvoje. Dabar balsuojama, o jei kažkas atsitiktų, pradedama rėkti – kodėl kažkas kažko nepadarė. O ką gali padaryti, kai tokie kvaili politiniai sprendimai priimami“, – sakė S. Skvernelis.

I. Šimonytė tikina kitaip – atsakomybė tokiu atveju tektų jai.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: