„Locked N’ Loaded“ teigia gaunantys klausimų, kodėl ukrainiečiai slepia savo nuostolius.

„Reikia suprasti, kad visos kariaujančios pusės visais laikais labai atsargiai kalbėdavo apie savo nuostolius ir stengdavosi išpūsti priešininko praradimus. Tai yra karo dalis“, – teigia jie.

Anot ekspertų, Ukraina, skirtingai nei Rusija, neslepia, kad patiria didelius nuostolius, bet neskelbia vietovių, kur juos patyrė ir šių nuostolių kiekio.

„Kodėl? Tai susiję ne tik su savų pajėgų moralės palaikymu. Didžiulį vaidmenį čia vaidina operacijų saugumas. Jei atskleisi, kad vietovėje X netekai Y skaičiaus karių, H skaičiaus kovinės technikos, priešas galės įvertinti nuostolius ir savo operacijų sėkmę bei tai išnaudoti tolimesnėse operacijose. Pavyzdžiui, tęsti puolimą nepaisant patirtų nuostolių, perdislokuoti pajėgas, nesibaiminant vietovėje X sulaukti oponento veiksmų ir panašiai“, – teigia jie.

Rezultatai minimalūs

Anot ekspertų, Charkivo kryptyje tęsiasi taktinis pasistumdymas, o abiejų pusių pastangos turi labai ribotą sėkmę.

Rusai puola aplink Ternovą, tačiau rezultatai minimalūs ir neturintys perspektyvos išmušti iniciatyvą iš ukrainiečių rankų. Savo ruožtu ukrainiečiai laiko placdarmą prie Zaričnės, tačiau jis gana siauras – išplėsti jo kol kas nepavyksta, kyla didelė okupantų kontratakų grėsmė.

Iziumo kryptyje vėl stebimas rusų pasiruošimas puolamojo pobūdžio operacijai.

„Variantai gali būti du: jie nori paskutiniu desperatišku puolimu pasigerinti savo taktinę situaciją, pavyzdžiui, išplėsti placdarmą Dovhenkėje ir Virnopilėje, arba atakomis siekia sudaryti sąlygas kitoms orkų pajėgoms pasiruošti gynybai“, – svarsto jie.

Bet kokiu atveju, pasak ekspertų, rusai su kiekviena diena praranda galimybes pasiekti operacinę sėkmę į pietus nuo Iziumo.

Karybos žinovai pažymi, jog ukrainiečiai taip pat yra išsekę ir patyrę didelių nuostolių, tačiau iniciatyva pamažu pereina į gynėjų pusę.

Limano kryptyje okupantai vėl koncentruoja pajėgas Dronivkos – Bilohorivkos ruože ketindami iš šiaurės forsuoti Doneco upę.

„Tai dalis mūsų anksčiau įvardinto plano – nuo Jampilio iki Bakhmuto palei Bakhmutovkos upę atkirsti ukrainiečių Severodonecko grupuotę. Sunku pasakyti, ar šį kartą orkams pavyktų forsuoti upę ir įsitvirtinti pietiniame jos krante. Šiame ruože jų pajėgos yra užimtos Limano puolimu, dalis jų stipriai apdraskytos. Tuo labiau, kad informacija apie galimą upės forsavimą yra žinoma ukrainiečiams. Jei orkai atitrauktų dalį pajėgų ir ugnies priemonių nuo Iziumo, neatmestina, kad tokia operacija turėtų potencialo“, – svarsto jie.

„Locked N’ Loaded“ teigimu, pasirodė informacija, kad ukrainiečiai kontratakavo ties Severodonecko kryptyje esančia Toškivka, tačiau ją reikia tikslinti.

Anot jų, kaip ten bebūtų, faktas yra vienas – rusų puolimas iš pietų Lisičiansko link įstrigo.

Karybos žinovai teigia, kad rusai iš pietų krypties ir Donbaso krypties pietinio flango pritraukė papildomų pajėgų, mažiau kovingus ORDLO (apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko „respublikų“ dalinių – Delfi) vienetus perdislokuoja Avdijivkos link, jų vietą užima reguliarūs Rusijos ginkluotųjų pajėgų manevriniai vienetai.

Agresorius bando veržtis link Bakhmuto – Lisičiansko kelio, ukrainiečiai gina aukštumas ir atmuša okupantų atakas.

„Puolantieji ieško silpnų vietų ir šiuo metu koncentruoja savo pastangas ties Lypove ir Bilohorivka. Pastarasis kaimas yra ant prieš tai minėto kelio T1302, tad ukrainiečiams kritiškai svarbu jį išlaikyti. Yra ukrainiečių karo ekspertų, kurie jau skelbia apie sustabdytą orkų puolimą, tačiau mes kol kas nebūtume tokie optimistiški“, – teigia jie.

Užėmę Myronivską, antradienį okupantai įžengė į šalia esantį Svitlodarską.

„Artimiausiu metu matysime, ar jie čia tik užims gynybines pozicijas, ar mūšiu sukaustę ukrainiečių pajėgas bandys nuo savo dešinio flango pulti Bakhmuto link“, – rašo jie.

Centre rusams pavyksta pasistūmėti į priekį ir įžengti į kaimelius – panašu, kad Novoselivka užimta, tačiau operacinio paveikslo tai, anot ekspertų, kol kas nekeičia.

„Ukrainiečiai tvirtai kontroliuoja įtvirtintą gynybos rajoną prie Avdijivkos. Nerimą kelia agresoriaus bandymai atakuoti į pietus nuo jos, pavyzdžiui, Krasnohorivką.

Anot karybos žinovų, jei agresorius atsisakytų bevaisių pastangų atakuoti Marijinkos ruožą ir visas čia esančias pajėgas mestų į pietus nuo Avdijivkos, turėtų potencialo pasiekti taktinių laimėjimų.

„Kita vertus, jei agresorius paliks Marijinkos ruožą ramybėje, dar nereiškia, kad Marijinkos ruožas paliks ramybėje jį“, – teigia jie.

Karas Ukrainoje

Pietų flange, anot „Locked N’ Loaded“, po praleistos progos kontratakuoti prie Polohų ir nesėkmingų kontratakų įvairiose šio ruožo vietose, yra rizika, kad ukrainiečiai gali visiškai perleisti iniciatyvą agresoriui.

Pasirodė informacija, kad agresorius sutelkė apie 3 bataliono taktines grupes prie Vasylivkos, ketindamas judėti į šiaurę link Zaporižės.

„Vargu, ar orkams tai atneš kokių nors operacinių rezultatų, tačiau dabartinėje situacijoje mūšio tempo primetimas jiems yra sėkmė“, – vertina ekspertai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją