„Jų kariniai tikslai yra eliminuoti tas sutelktas ukrainiečių pajėgas, kurios yra atsidūrusios arčiau Severodonecko. Ir jų tikslas yra užimti kuo daugiau Donbaso regiono teritorijos. Dabartinis tikslas, kaip dabar atrodo, ir pagrindinė puolimo ašis – Severodoneckas. Tai yra vienas didesnių miestų. Ir jei ukrainiečiai jį prarastų, tai būtų praradimas“, – sakė V. Malinionis.

Karas Ukrainoje

Atsargos pulkininkas teigė, jog Severodoneckas mažesnis miestas nei Mariupolis, bet tai vis tiek būtų skaudus praradimas.

„Yra tam tikra grėsmė, kad tas miestas gali būti prarastas. Bet kol kas, tikėkimės, kad gal ir nepavyks. (…) Tai būtų netektis, bet ne nepataisoma klaida. Aišku, visada reikia turėti galvoje, kad atsikovoti prarastas teritorijas yra sunkiau, nei jas ginti“, – specialiose LNK žiniose teigė atsargos pulkininkas.

Jis teigė, jog besiginanti pusė visada turi pranašumą.

„Atsiėmimas visada yra kainuojantis ir daugiau gyvybių, ir daugiau pastangų. Tai geriau būtų, kad ukrainiečiai neprastų šios teritorijos ir išlaikytų tą pozicinį karą, kuris dabar vyksta palei visą Donbaso liniją“, – kalbėjo atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Paklaustas, kaip vertina ukrainiečių pareiškimus, kad per maždaug du mėnesius Ukrainos kariuomenė pasieks savo karinio pajėgumo piką ir rudenį užbaigs karą, V. Malinionis teigė, jog tokiomis prognozėmis dalijasi ne tik ukrainiečiai.

„Yra ir kitų ekspertų prognozių, kad vasaros pabaigoje, panašu, nes ir lendlizas veikti pradėjo, tai ukrainiečiai dabar gali imti ginkluotę tokią, kokia jiems reikalinga. Įskaitant ir priešlėktuvines sistemas, artileriją, gal net ir lėktuvų“, – kalbėjo jis.

Karas Ukrainoje. Gegužės 21-oji

Atsargos pulkininko teigimu, efektyvi ginkluotė į Ukrainą keliavo ir be lendlizo. Tačiau būtinas ir tinkamas ginklų panaudojimo planavimas, karių apmokymas.

„Bet neužmirškime, kad ukrainiečiai turi paruošti savo karius, vienetus. Tie ginklai turi atsidurti tinkamose rankose, ginklai turi būti sutelkti reikalingoje vietoje ir laiku. Jie nebūtinai turi būti metami į mūšio zoną, jie gali būti planuojami, dėliojami į rezervus. Suprantate, karas yra dinamiškas procesas – negali iš anksto numatyti, kur tų ginklų reikės. Bet tai užima tam tikrą laiko tarpą“, – specialiose LNK žiniose sakė V. Malinionis.

Visą LNK pokalbį su V. Malinioniu žiūrėkite čia: