Lietuvoje vaikus prižiūrinčių vyrų situacija dvejopa: vaiko priežiūros atostogų išeinančių tėvų daugėja. Bet „Sodros“ duomenimis, dažniausiai vaiko priežiūros atostogų vyrai išeina tik jau antraisiais vaiko priežiūros metais. Ir beveik visi jie tuo pačiu metu dirba. Tad vaiką vis vien prižiūri mama.

„Manau, kad vis tiek reikia motyvuoti tėvus būti tėvais. Nežinau, čia gal nuo pačio žmogaus labiau priklauso. Aš tai su labai įsitraukęs, man labai patinka vaiką auginti. Visą laiką norėjau, tad ir auginu“, – LNK žinioms sakė vilnietis.

Kad tėčiai labiau įsitrauktų į vaikų auginimą Seimas svarsto koreguoti vaiko priežiūros atostogas. Dabar vaiko priežiūros laikotarpį tėvai pasidalina savo nuožiūra. Tačiau norima įdiegti naujieną – du neperleidžiamus atostogų mėnesius. Tai reikštų, kad du mėnesius prižiūrėti vaiką privalėtų mama ir dar du mėnesius – tėtis. Per juos dirbti nebūtų leidžiama. O jei vaiką augina vienas asmuo, jam tektų keturi mėnesiai.

„Žiūrint iš finansinės pusės, manyčiau, kad būtų neteisinga kažkaip priverstinai leisti tėčiui atostogauti, jei jis galėtų per tą mėnesį ar du uždirbti šeimai daugiau pinigėlių. Ypač, kai pirmaisiais mėnesiais tai labai reikalinga“, – LNK sakė Darbdavių konfederacijos prezidiumo narė Aurelija Gabrielė Maldutytė.

„Mes, dabar tie modernūs tėvai norime daugiau ir su savo vaikais to bendrumo jausmo. Ir tie du mėnesiai gal ir padėtų“, – apie pokyčius svarstė vilnietis.

Kita LNK kalbinta vilnietė sakė pasiūlymą taip pat palaikanti.

„Bet priverstinai, tai klausimas“, – sakė ji.

Dar kitą taip pat pabrėžė, jog pačios šeimos turėtų pasirinkti, kaip joms susidėlioti šią tvarką.

„Nes vis tiek, jei tėvai nenorės, tai vaikas nukentės – nes tada bus 2 mėnesiais trumpesnės atostogos. Ir jei tėvai nenorės išeiti į tas priverstines atostogas, tai ir neišeis“, – svarstė moteris.

Dviejų mėnesių atostogomis naudotis būtų galima iš karto, arba dalimis, bet ne abiem tėvams tuo pačiu metu.

Darbdaviai kliūčių dėl atostogų nemato. Tiesa, kai kuriuose darbuose tai suderinti gali būti sunku.

Jeigu tėtis sutinka prižiūrėti vaiką per neperleidžiamus du mėnesius, tuomet išmoka būtų mokama jam, o mama grįžtų į darbą. Bet jei vienas iš tėvų nepasinaudos atostogomis, automatiškai mažės ir galutinė išmoka.

„Tėvas dirba užsienyje, galų gale – tėvas gal dirba pagal verslo liudijimą. Tos šeimos, kurios neatitinka idealiosios situacijos, jos gaus mažiau pajamų dėl to, kad vienas iš tėvų negalės pasinaudoti neperleidžiamomis atostogomis, negu, kad gautų dabar“, – LNK sakė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Linas Kukuraitis.

Išmokos būtų mokamos pasirinktinai – 60 procentų kompensuojamojo uždarbio, iki kol vaikui sueina 18 mėnesių. Arba kol vaikui sueina dveji metai: pirmaisiais metais mokant 45, o antraisiais – 25 procentus kompensuojamojo atlyginimo. Tačiau tik tiems, kuriems atlyginimas ant popieriaus siekia 1500 eurų.

Aukštesnes pajamas gaunantiems išmokų lubas kelti neketinama.

„Lubų buvimas, aišku, turi įtakos tiems tėčiams ir mamoms, kurie turi didesnes pajamas, jie galbūt bando anksčiau grįžti į darbo rinką. Tada vaiką gal palieka auklei, ar seneliams. Nes tas pajamų netekimas gana ryškiai jaučiasi šeimos biudžete “, – teigė Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos vadovė Violeta Vasiliauskienė.

Jei naujai tvarkai pritars Seimas, ji įsigalios nuo šių metų rugpjūčio mėnesio.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: