Laisvės partijos pirmininkė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė feisbuke džiaugėsi, jog tai dar viena pergalė „prieš davatkiškus absurdus Lietuvoje“

„Šiandien Seime panaikinome valstietišką kliūtį nevaisingoms poroms susilaukti vaikų pagalbinio apvaisinimo būdu“, - rašė politikė.

A. Armonaitė teigė, jog visi, kam yra aktualu, žino, jog buvęs Seimas buvo „nustatęs neadekvačią tvarką“.

„Kad pagalbiniam apvaisinimui nepanaudotus embrionus būtina užšaldyti amžinai. Toks ilgas embrionų saugojimas, pasak specialistų, neturi prasmės, o šeimai kas mėnesį kainuoja bent keliasdešimt eurų. Ir mokėti reikėtų visą likusį gyvenimą! Tai labai didelės išlaidos bet kuriai šeimai ir dalį žmonių atbaido nuo noro pasinaudoti šia procedūra ir svajonės susilaukti vaikų“, - rašė Laisvės partijos vadovė A. Armonaitė.

O pakeistame įstatyme, anot jos, numatytas liberalesnis reikalavimas.

„Pakeistame įstatyme numatytas liberalesnis reikalavimas nepanaudotus embrionus šaldyti nuo 2 iki 10 metų arba ilgiau, jei to nori patys žmonės. 2 metus šaldymas apmokamas valstybės lėšomis. Kasmet Lietuvoje gimsta apie 400 pagalbinio apvaisinimo būdu pradėtų kūdikių, o galėtų būti dar daugiau. Ačiū visiems, padėjusiems ištaisyti šią seną neteisybę“, - feisbuke rašė Laisvės partijos vadovė A. Armonaitė.

Štai opozicijoje dirbanti Seimo narė Agnė Širinskienė feisbuke rašė, jog „Seimas pirmą kartą istorijoje subalsavo už žmogaus gyvybės naikinimą“.

„Konservatorių, liberalų, laisviečių, darbiečių, socdemų ir vieno valstiečių frakcijos nario balsais.
Primenu to teisines pasekmes katalikams, dėl kurių Seimo nariai dar buvo įspėti kardinolo S. Tamkevičiaus lūpomis:

"Kanonų teisė skelbia, kad asmuo, faktiškai įvykdęs negimusios gyvybės sunaikinimą, užsitraukia ekskomuniką (Kan. 1398). Ekskomunika apima visus, kurie padarė šį nusikaltimą, žinodami apie jiems paskirtą bausmę. Ji apima ir tuos bendrininkus, be kurių pagalbos nusikaltimas nebūtų įvykdytas.

Bendrininkavimo, kuris užtraukia bažnytines bausmes, sąvoka apima ir politikus, kurie savo sprendimu įgalintų sąmoningą negimusios gyvybės žudymą dirbtinio apvaisinimo metu (Kan. 1329)", - socialiniame tinkle citavo ji

„Tokios subtilios situacijos pagal kanonų teisę, kuri taikoma visiems pakrikštytiems katalikams, Seime taip pat nėra buvę“, - feisbuke antradienį rašė A. Širinskienė.

Delfi primena, jog pataisos numato, kad sukurti ir nepanaudoti embrionai saugomi ne trumpiau kaip dvejus metus nuo pagalbinio apvaisinimo pradžios ir ne ilgiau kaip dešimt metų, nebent sutuoktiniai ar partneriai yra pareiškę valią ilgesniam laikymo terminui.

Taip pat nustatyta, kad pirmus dvejus metus embrionų saugojimas bus finansuojamas biudžeto lėšomis, toliau už saugojimą mokės šeima.

Tokios valdančiųjų atstovų inicijuotos pataisos priimtos 68 parlamentarams balsavus už, 28 – prieš ir 20 Seimo narių susilaikius. Numatyta, kad įstatymo pataisos įsigalios nuo liepos.

Dabar Pagalbinio apvaisinimo įstatyme numatytas vaisingumo išsaugojimas vaikams nuo 14 metų, tai yra tėvų ar globėjų sutikimu gali būti paimtos vaiko lytinės ląstelės ir užšaldomos.

Pagalbinio apvaisinimo įstatymas po ilgų diskusijų Seime priimtas 2016 metais, o pradėjo veikti 2017 metų pavasarį.

Seime pagalbinio apvaisinimo klausimai svarstyti ne vieną kadenciją, išsiskyrus parlamentarų pozicijoms dėl sukuriamų embrionų skaičiaus, šaldymo ir naikinimo. Dabartinis įstatymas neriboja embrionų skaičiaus, bet įpareigoja juos saugoti neribotą terminą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)