„Ponas Karbauskis yra laisvos valstybės laisvas pilietis, jo reikalas priimti tokius sprendimus, kokie jam atrodo reikalingi. Man tai atrodo keista, nes manau, kad tą situaciją galima privesti iki absurdo ir bet kokius sprendimus susieti su tuo, ar bus svarstomas, ar nebus svarstymas įstatymas dėl partnerystės ar dėl profesoriaus Landsbergio pripažinimo faktiniu valstybės vadovu Lietuvai atkūrus nepriklausomybę“, – antradienį Seime žurnalistams sakė ministrė pirmininkė.

Jos vertinimu, sieti šiuos klausimus yra apgailėtina.

„Apgailėtina, kad taip yra siejami klausimai, nes man atrodo, kad už valstybės gynybą ir saugumą yra mažai kas svarbaus. Atkreipčiau dėmesį į tai, kad kolegos, kurie amžinai kaltina dabartinę valdančiąją daugumą kažkokiu priešinimu ir kažkokiu konfliktu, patys labiausiai tai ir daro“, – komentavo I. Šimonytė.

Penktadienį „valstiečiai“ veikiausiai praneš apie pasitraukimą iš susitarimo dėl krašto gynybos

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) penktadienį veikiausiai praneš apie pasitraukimą iš parlamentinių partijų ruošiamo susitarimo dėl gynybos. Taip tvirtinti leidžia „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Pasak LVŽS pirmininko, penktadienį vyks jo vedamos partijos tarybos posėdis, kuriame jis ir agituos bendrapartiečius už pasitraukimą iš šio susitarimo. R. Karbauskis tvirtina, kad jis puikiai supranta, jog krašto gynybos klausimai šiuo metu yra pirmaeiliai, anot jo, „valstiečiai“ pritaria ir kiekvienam ruošti baigiamo susitarimo punktui. Tačiau, tarsi kokį force majeure akcentuoja politikas, pasirašyti susitarimo su „bepročiais“ jis negalįs.

Ramūnas Karbauskis

„O kam su tokiais išprotėjusiais ką nors pasirašinėti? Mes ar taip, ar taip balsuojame už įstatymus ir mes ar taip, ar taip buvome pirmieji, kurie davė 2 proc. krašto apsaugai... Tai padarė ne konservatoriai ir ne liberalai“, – Eltai sakė „valstietis“.

Politikas pažymėjo, kad „valstiečiai“ priekaištų susitarimo projektui dėl krašto gynybos tikrai neturi.

„Mes jį galėtume pasirašyti. Jokių problemų dėl teksto turinio nėra. Jokių“, – akcentavo politikas.

Visgi, tęsė LVŽS pirmininkas, jo vedama partija negali toleruoti valdančiųjų stumiamų projektų dėl valstybės vadovo statuso suteikimo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkui Vytautui Landsbergiui ir Civilinės sąjungos įstatymo. Abu projektai, tvirtina „valstietis“, tiesiog skaldo visuomenę į šipulius.

„Valdantieji naudojasi tuo, kad dabar yra nepaprastoji padėtis, kad protestuoti negalima ir jie bando prakišti tuos įstatymus, kurie sukuria didžiausią žmonių susipriešinimą. Taip, šiandien pagrindinė problema yra krašto saugumas. Tai problema „numeris vienas“ šiuo metu Lietuvoje. Bet nepaisant to valdantieji negali užmiršti savo planų įgyvendinimo: narkotikai, partnerystė ir taip toliau. Jie yra išprotėję“, – konstatavo R. Karbauskis ir neslėpė jaučiąs gėdos jausmą būti šalia kurio nors minėtus projektus palaikančio valdančiojo.

„Man gėda stovėti šalia tų žmonių, kurie bando per nepaprastąja padėtį prakišinėti visuomenei nepriimtinus įstatymus“, – sakė jis.

Dėl to, pažymėjo politikas, jis penktadienį vyksiančiame LVŽS tarybos posėdyje paragins susirinkusius „valstiečius“ trauktis iš susitarimo dėl krašto gynybos. Bet, akcentuoja „valstietis“, prieš pasitraukiant iš susitarimo jis paprašys bendrapartiečius deklaruoti pritarimą paruošto susitarimo turiniui.

„Mes penktadienį turėsime partijos tarybos posėdį ir aš tame tarybos posėdyje agituosiu pirmiausiai pritarti (susitarimo dėl gynybos – ELTA) turiniui, o antrą – jo nepasirašyti. Mes turiniui absoliučiai pritariame ir tai deklaruojame. Dėl turinio problemų nėra. Mes tai darome savo darbu ir savo balsavimais. Bet pasirašyti su išprotėjusiomis partijomis – mes tiesiog negalime“, – teigė politikas.

O kad šiam siūlymui partija pritars, politikas turėjo mažai abejonių. Kaip pažymėjo jis, „valstiečiai“ per pastaruosius metus stipriai „išsigrynino“, tad ir nebeliko tų, kurie prieštarautų teisingiems sprendimams.

„Aš manau, kad partija palaikys mano poziciją“, – apibendrino R. Karbauskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)