Pasak ekspertų, ukrainiečių judėjimas rytinėje Doneco upės pusėje, Zaričnėje, verčia rusus reaguoti.

Anot jų, jei dukrainiečiai sugebėtų forsuoti Doneco upę prie Pečenihų ir rytinėje upės pusėje sukurti tvarų placdarmą, okupantų padėtis taptų labai sunki.

„Pasirodė pranešimų, kad agresoriaus vienetai pradėjo įrenginėti gynybines pozicijas aplink Velykij Burluką. Šis miestas yra svarbus taškas kelyje Vovčanskas – Kupianskas – Iziumas“, – pabrėžia jie.

Karybos žinovų teigimu, jei rusai netektų Vovčansko, bet kontroliuotų Velykij Burluką, jie dar galėtų nuo Rusijos teritorijoje esančių Valiukų per Prykolotnę – Velykij Burluką pastiprinti ir remti aprūpinimu prie Iziumo esančias pajėgas, neperkraunant kito logistinio kelio Valuykai – Dvorična – Kupianskas – Izyumas.

Gali likti vienas kelias

Tuo pačiu, pasak ekspertų, agresorius gynybai ėmė ruošti ir pagrindinį logistinį centrą – Kupianską.

„Taigi, netekus Velykij Burluko, orkams liktų tik vienas didesnis aprūpinimo kelias, kas ženkliai apsunkintų aprūpinimo (maistas, priemonės, kursas, technika, ginklai, sužeistieji, amunicija) efektyvumą ir kartu vienetų padėtį kontaktinėje linijoje ne tik Iziumo grupuotei, bet, tikėtina, Limano bei Kreminos (Rubižnės) sektoriuose puolantiems agresoriaus vienetams. Na, ne pyragai, taip sakant“, – teigia jie.

Karas Ukrainoje. Gegužės 21-oji

„Locked N’ Loaded“ teigimu, bežiūrėdami į Charkivo pusę rusai vis dažniau priversti savęs paklausti: „O jei neteksime Kupiansko?“.

„Tuo labiau, kad pulti nesiseka – eilinį kartą nesėkme baigėsi puolimas prie Dovhenkės, Virnopilijos, o ukrainiečiai vis dažniau pereina į kontratakas. Dėl to ir Iziumo sektoriuje orkai ima intensyviai mojuoti kastuvais ir rausiasi žemėn. Agresoriaus gynybinės pozicijos įrenginėjamos šiaurinėse miesto prieigose – Levkivkoje ir Zabavnėje, bei rytiniame priemiestyje Kapytolivkoje“, – teigia jie.

Puolimas išsikvėpė

Anot ekspertų, nors vakariniame Limano sektoriaus flange okupantų pajėgos pasiekė taktinių laimėjimų, tačiau čia puolimas išsikvėpė.

Taktinę pauzę užpildo aktyvėjantys agresoriaus veiksmai rytiniame flange nuo Jampilio.

„Tiesa, čia vietovė puolimui itin nepalanki, tad sunku tikėtis, kad orkai čia pasieks didelių rezultatų. Tuo pačiu atakuojamas pats Limano miestas“,– rašo ekspertai.

Karas Ukrainoje. Gegužės 21-oji

Ukrainiečiai, pasak jų, ir toliau ginasi nuo agresoriaus atakų Severodonecko šiaurėje, rytuose, ir pietuose.

Intensyvėja agresoriaus spaudimas aplink Toškivką siekiant priartėti prie Lisičiansko ir blokuoti Severodonecką iš pietvakarių.

Rusijos kariai siekia sunaikinti tiltus, jungiančius Severodonecką ir Lisičianską, norėdami suskaldyti ukrainiečių gynybos sistemą į atskirus židinius.

„Locked N’ Loaded“ teigimu, agresorius pabandė nuo Popasnos pasistūmėti į šiaurę ir praplėsti placdarmą, tačiau Oleksandropilės apylinkėse ukrainiečių artileristai juos sustabdė.

Anot jų, trečią dieną stringa rusų puolimas siekiant perkirsti kelią Bakhmutas – Lisičianskas: čia jie vykdo desperatiškas atakas keliomis kryptimis siekdami surasti silpną vietą ukrainiečių gynyboje. Kol kas be rezultatų.

Karybos žinovų teigimu, gali būti, kad agresorius užėmė arba iš dalies kontroliuoja Troicką, esantį 15 km į pietus nuo Popasnos.

Tuo pačiu, anot jų, pasirodė pranešimų, kad rusų pajėgos įžengė į Myronivskio kaimą, esantį apie 20 km į pietus nuo Popasnos.

Karas Ukrainoje. Gegužės 21-oji

„Klausimas, ar čia orkams pavyks įsitvirtinti. Tačiau jei ir taip, norėdami pasiekti operacinį efektą (t.y. link Bakhmuto pulti M03 keliu), jie, tikėtina, bandys įsitvirtinti Myronivskį ir užimti Svitlodarską. Tada šiame ruože užėmę gynybines pozicijas palei tvenkinius bei upę, agresoriaus vienetai gali bandyti ugnimi kaustyti kitoje vandens kliūčių pusėje esančias ukrainiečių pajėgas ir nuo Troicko atakuoti iš dešinio flango M03 kelią tam, kad galėtu vystyti puolimą toliau Bakhmuto link. Ukrainiečiai čia ginasi jau 7 metai, tad lengva orkams tikrai nebus“, – mano jie.

Kitose kryptyse ir sektoriuose, pasak karybos žinovų, kovų intensyvumas mažėja – panašu, kad Rusų kariuomenė viską metą į Severodonecko ir Bakhmuto sektorius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)