Kaltas – tokį nuosprendį šiandien išgirdo 21-nerių rusų karys Vadimas Šišimarinas.

Įkalinimas iki gyvos galvos jam skirtas už 62-vejų civilio nužudymą pirmosiomis invazijos į Ukrainą dienomis. Seržantas iš Irkutsko pripažino kaltę ir sakė nuoširdžiai besigailintis savo veiksmų. Tikino nenorėjęs civilio nužudyti. Šišimarinas tapo pirmuoju rusų kariu išgirdusiu nuosprendį už nusikaltimus Ukrainoje nuo vasario, kai Rusija pradėjo pilno masto įsiveržimą į šalį. Kyjivas rusų kariuomenės nusikaltimus prieš civilius skaičiuoja tūkstančiais.

„Mes pasiruošę bet kokiai įvykių eigai. Pulti, gintis, jei reikės – trauktis. Pasiruošę viskam“, – teigė ukrainiečių karys.

Savaitgalį Donbase filmuoti ukrianiečių kariai atrodo atsipalaidavę ir ramūs. Tačiau padėtis Ukrainos rytuose įtempta. Donecko ir Luhansko srityse praėjusią parą neišvengta civilių aukų. Nuo rusų pajėgų nukentėjo 116 civilinių pastatų. Raketų ir artilerijos smūgiai užfiksuoti Zaporižios, Chersono, Dniepropetrovsko ir Mykolaivo regionuose.

„Dabar mes esame rezerve. Tai reiškia, kad mūsų dalinys yra operatyviniame rezerve. Mes vykstame į linijas, į sudėtingiausius rajonus, kuriuos mums nustato vadai. Kitaip tariant, užkamšome skyles“, – teigė ukrainiečių karys.

Vaizdo įraše demonstruojama, kas liko iš rusų desanto, po susidūrimo su ukrianiečiais. Šio ryto duomenimis, karas su Ukraina rusų karių gretas jau praretino 29200-tais. Vien per paskutinę parą žuvo apie pusantro šimto rusų karių.

Kremlius iki šiol oficiailiai yra pripažinęs tik gerokai mažesnius aukų skaičius.

Tačiau nuožmūs mūšiai reikalauja ir ukrainiečių gyvybių. Lvivo kapinėse – ašaros, gėlės ir žvakutės.

Apie žuvusius Kyjivo karius tikslūs duomenys neskelbiami. Tačiau vakar Ukrainos prezidentas užsiminė, kad šalies rytuose kasdien galimai žūsta nuo 50 iki 100 ukrainiečių. Savo naktiniame kreipimesi jis taip pat ragino nepamiršti šalies gynėjų.

Kad ukrainiečiai nenusiteikę pamiršti savo didvyrių galima spręsti iš tokių vaizdų. Kyjive nusidriekė eilė, norinčių įsigyt proginį pašto ženklą. „Rusų karo laive - baigta“, toks įrašas primena, kad prieš 40 dienų rusų laivyno pasididžiavimas „Maskva” Ukrainos kariuomenės dėka atsidūrė jūros dugne.

JAV prezidentas lankydmasis Japonijoje sako, kad Rusija „turi mokėti ilgalaikę kainą“ už savo „barbariškumą Ukrainoje“. Pasak jo, jei sankcijos nebus palaikomos, įvairiais būdais, tai pasiųs ne kokį signalą Kinijai, neatsisakančiai jėga susigrąžinti Taivaną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)