„Maisto reikia, kad būtų galima išmaitinti pasaulio šalis, pirmiausia šiaurinėje Afrikos dalyje, Artimuosiuose Rytuose, Pietryčių Azijoje.

Manau, kad kitas atsakingų šalių žingsnis yra sutarti, kaip būtų galima atblokuoti Odesą, jei iš viso yra galimybė tai padaryti arba suteikti ukrainiečiams ginklus, kurių pagalba jie tai galėtų padaryti patys“, – pirmadienį interviu Didžiosios Britanijos televizijai „Sky News“ teigė G. Landsbergis.

„Svarbu, kad uostas saugiai atsidarytų, neįsileidžiant ten rusų pajėgų, bet leidžiant grūdams ir kukurūzams palikti Odesos uostą ir pasiekti šalis, kurioms labiausiai jų reikia“, – pridūrė jis.
Ministras mano, kad Jungtinė Karalystė, duodama ginklus Ukrainai taip jau padeda apginti uostamiestį, tačiau galima padaryti dar daugiau, teikiant pažangesnę ginkluotę.

„Aišku, reikia laiko ją pristatyti ir ukrainiečiams išmokti ja naudotis, bet geriau pradėti tai daryti dabar. Neatmetu fakto, kad yra galimybė net sudaryti koaliciją iš šalių, galbūt kai kurių NATO šalių bei kitų šalių, kurioms reikia grūdų iš Ukrainos“, – sakė G. Landsbergis.- Jos galėtų siųsti laivus ir lėktuvus į Juodąją jūrą ir užtikrinti saugų perėjimą grūdus gabenantiems laivams, kad jie galėtų išplaukti iš Odesos uosto ir pasiekti Bosforo sąsiaurį Turkijoje“.

Konservatoriaus manymu, minėtos šalys galėtų siųsti ir karinius laivus, saugaus grūdų gabenimo užtikrinimui, tačiau, pasak jo, tai nereikštų situacijos eskalacijos, nes tai nebūtų tiesioginis dalyvavimas kare, o tik grūdų tranzito iš Ukrainos į kitas šalis užtikrinimas.

„Jei sutinkame, kad rusai to neleidžia, tai vėlgi tai tampa klausimu ne tik apie Ukrainą ir karą Ukrainoje, bet ir apie tai, kad rusai laiko įkaitais pasaulio šalis, kurių neleidžiama ukrainiečiams išmaitinti“, – aiškino užsienio reikalų ministras.

ELTA primena, kad Jungtinės Tautos gegužės pradžioje tikino, kad karas Ukrainoje daro rimtą poveikį jos gebėjimui pristatyti skubiai reikalingą pagalbą maistu viso pasaulio šalims, nes didelė jo dalis įstrigusi Ukrainos uostuose.

„Šiuo metu beveik 4,5 mln. tonų grūdų įstrigę Ukrainos uostuose ir laivuose ir negali būti panaudoti“, – dpa sakė Jungtinių Tautų Pasaulio maisto programos (WFP) Vokietijoje direktorius Martinas Frickas. Maisto eksportas yra nepaprastai sunkus, nes Ukrainos uostai ir jūrų keliai į šalį yra nepasiekiami dėl Rusijos invazijos.

Iki karo pradžios Ukraina buvo viena svarbiausių kviečių gamintojų pasaulyje ir didelė kukurūzų gamintoja. Daugelis šalių yra priklausomos nuo pigių kviečių iš Ukrainos. Grūdai taip pat labai svarbūs teikiant pasaulinę pagalbą maistu. „Pasaulyje skubiai reikia Ukrainos maisto“, – sakė M. Frickas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)