Ukrainos pajėgos socialiniuose tinkluose dalijasi vaizdais, kaip naikinami rusų tankai, bandantys pasislėpti Donecko srities kaimuose ir miesteliuose.

Šis karas virto iš tikrųjų bepiločių ir kitos modernios žvalgybos technikos karu. Bet tam, kad būtų įvykdyti Vladimiro Putino įsakymai, rusams reikia fiziškai užimti Ukrainos žemes. O tai reiškia – pasiųsti ten tankus, šarvuočius ir pėstininkus. Nesvarbu, kokia to kaina.

Deja, Donecko sritis, su ten vingiuojančia Doneco upe yra visiškai nepatogi vieta tankams. Ir ukrainiečiai jau sutriuškino dar vieną rusų padalinį, bandžiusį forsuoti šią upę. Taigi rusai ir toliau vadovaujasi II Pasaulinio karo metodais – užmėtyti priešą nesuskaičiuojama gausybe artilerijos sviedinių, raketomis ir bombomis.

Labiausiai nuo to kenčia tie Donecko gyventojai, kurie nesiryžo arba tiesiog neturėjo, kur evakuotis.

„Galime ištverti be vandens, šviesos. Bet kai pradeda arti sproginėti, tampa labai baisu“, – sakė rūsyje besislepianti mokytoja iš Soledaro Oleksandra.

Kol bombos nesproginėja, daugiabučių namų rūsiuose dar galima tverti, sako čia besislepiantys.

Ukrainos vadovybė pripažįsta, kad artimiausios kelios savaitės Donbase bus labai sunkios. Nes Ukraina dar neturi tiek veiksmingos sunkiosios ginkluotės, kad išgrūstų rusus iš sugriauto Mariupolio ir jų užgrobtų Luhansko bei Donecko sričių teritorijų.

Karas Ukrainoje. Gegužės 21-oji

„Padėtis Donbase itin sunki. Kaip ir ankstesnėmis dienomis Rusijos kariuomenė bando pulti Slovianską ir Severodonecką. Ukrainos ginkluotosios pajėgos kiekvieną dieną stabdo šį puolimą. O mūsų gynėjai kiekvieną dieną priešinasi šiems Rusijos puolimo planams“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Priešingai nei Kremliaus režimas, kuris per savo propagandinius televizijos kanalus kiekvieną dieną plauna smegenis eiliniams rusams, pasakodamas apie specialią operaciją Ukrainoje, kai nėra minimi jokie Rusijos nuostoliai, Kyjivo ir kitų Ukrainos miestų gyventojai dabar galės patys pamatyti, kas lieka po kovos rytų ir pietų frontuose. Į miesto centrus atvežami sunaikinti rusų tankai.

„Ši technika atvežta specialiai tam, kad parodytume,jog Ukrainos ginkluotosios pajėgos yra galinga jėga, profesionali jėga. Ir kad per tuos 8 metus ukrainiečiai sugebėjo taip užsigrūdinti mūšiuose, kad gali sunaikinti bet kokius priešus, kurie įžengs į mūsų žemę“, – kalbėjo Nacionalinio karo muziejaus atstovas Dmytro Machtarov.

Ukrainiečius labiausiai palaiko kaimynai lenkai. Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda sekmadienį apsilankė Ukrainos sostinėje ir pasisakė Ukrainos Radoje. Kaip tik tuo metu rusai vėl paleido raketas ir šalies sostinėje pradėjo kaukti oro pavojaus sirenos.

„Ponios ir ponai, „svečias į namus, dievas į namus“, tai lenkiškas posakis, kuriuo šiandien Kyjive sveikinu mūsų svečią – draugą ir brolį Lenkijos prezidentą“, – tokius žodžius Lenkijos vadovui skyrė V. Zelenskis.

Karas Ukrainoje. Gegužės 21-oji

„Kaip matote, per 3 mėnesius Rusija taip ir nepasiekė nei vieno iš savo strateginio tikslo. Tikrai galima drąsiai tai pasakyti, toks karas yra tiesiog Rusijos pralaimėjimas. Bet Rusija labai stipri, turi daug gyvosios jėgos ir tas karas tęsis. Jei tarptautinė bendrija nepadės jo užbaigti. Kaip ji gali tai padaryti? Nuolatinė pagalba Ukrainai ir ne tik humanitarinė, o ji labai svarbi, bet ir karinė“, – besilankydamas Ukrainos sostinėje sakė Lenkijos prezidentas.

Lenkija yra pagrindinė ginklų tranzito Ukrainai šalis, ji taip pat priėmė daugiausiai pabėgėlių iš Ukrainos. Beje, dėl Kremliaus režimo invazijos Lenkia turbūt labiausiai iš kaimyninių šalių ėmėsi stiprinti savo gynybą. Ir ne tik moderniai vakarietiškais ginklais, bet ir gyvąją jėga.

„Mūsų tikslas – kad Lenkijos kariuomenė turėtų 300 tūkst. karių. 250 tūkst. profesionalių karių ir 50 tūkst. teritorinės karo tarnybos karių. Taip pat norime kuo daugiau atsargos karių, sugebančių veikti krizinėje situacijoje, kurie mokėtų panaudoti ginklą“, – sakė Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas.

Tam Lenkija pradeda masinę karinių savanorių mokymo ir paruošimo programą. Ir mokės jiems maždaug 1000 eurų mėnesines algas.

„Savanoriškai bazinei karo tarnybai paruošėme 15 tūkst. vietų. Kitais metais jų bus dar daugiau. Savanoriška tarnyba susideda iš dviejų etapų – bazinis mokymas trunka 28 dienas. Vėliau specializuotas mokymas iki 11 mėnesių. Kiekvienas savanoris į rankas gaus 456o zlotų. Be to galės tobulinti savo profesinius įgūdžius“, – kalbėjo Lenkijos gynybos ministras.

Ukraina primena, kad prieš V. Putino įsakymą pulti jie turėjo apie 250 tūkst. karių. Dabar dėl visuotinės mobilizacijos jų jau 700 tūkstančių. Ir to turėtų pakakti rusams įveikti. Ypač jei per Lenkiją ukrainiečiai gaus daugiau modernios karinės ginkluotės.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: