LNK kalbintas vyras sakė, kad gyvoje eilėje laukia beveik pusantros valandos.

„Dvi valandas. Jau pabodo, bet reikia tiesiog kentėti“, – pripažino kita televizijos kalbinta pašnekovė.

„Vyras užėmė eilę, nuo 7 ryto atvažiavo, paėmėme talonėlį 7:50 ir dar nesulaukėme. Beveik trys valandos“, – sakė kita eilėje laukianti moteris.

„Praktiškai keturias valandas paso laukiu. Jau buvo 570, mano 572, tai gal dar pusvalandis koks“, – svarstė Migracijos departamento lankytojas.

Tėvams su mažais vaikais – atskira eilė, bet ir ten apie valandą tenka palaukti.

„Nebuvau nusiteikusi, tikrai nepalankiai. Labai nepatogu, nėra žaidimų aikštelės vaikams, nėra jokio žaidimo, užsiėmimo ir man atrodo, kad iki tol, kol reikės nusifotografuoti, visi verksime“, – LNK komentavo dar viena moteris, į Migracijos departamentą atvykusi su dukra.

Laukiant valandų valandas išties vyksta tikros dramos – vaikai spėja ir susidraugauti, ir susipykti, ir susimušti, ir nuo tėvų pasimesti.

„Žaidėm, žiūrėjom filmukus, valgėm, gėrėm arbatėlę, pusryčiavom“, – pripažino LNK kalbinta mama.

Vis dėlto dauguma atėjusių ilgomis eilėmis nesiskundžia.

„Tokia realybė šiuo metu, tenka kažkaip su tuo susitaikyti. Suprantu, dėl ko taip yra ir tiesiog priimu ramiai“, – sakė vyras, laukiantis eilėje.

„Pabosta, bet ką padarysi, per vėlai pats susiėmiau“, – pripažino kitas.

„Mes patys neapsižiūrėjome, kad vaikui paso galiojimas į pabaigą. Planuojame keliauti į užsienį, tai nieko čia labai nekaltiname“, – pasakojo LNK kalbinta moteris.

Eilės Migracijos departamente – nuo pat karo pradžios.

„Gyvoje eilėje per dieną susirenka apie 400 žmonių. Jų būtų dar daugiau, bet po pietų jau tiesiog yra stabdomas talonėlių dalinimas, nes tiesiog matoma, kad tiesiog nebebus spėta visų aptarnauti“, – sakė departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Dažniausiai žmonės ateina pasų – jų dabar išduodama iki 50 tūkst. per mėnesį.

„Niekada istorijoje, nuo kada skaičiuojama pasų išdavimo statistika, tokių apimčių nebuvo“, – komentaco E. Gudzinskaitė.

Net ir rezervuoti laiką internetu staiga atostogauti užsinorėjusiems ir neturintiems dokumento, ne išeitis. Vilniuje artimiausio laisvo laiko reikia laukti du mėnesius. Laukti nenusiteikusiems – išeitis vykti į kitus miestelius.

Paso atsiimti į Trakus atvažiavusi Daiva priimama net per pietų pertrauką. Po pietų koridoriuje – jau apie dešimt žmonių.

Laura, pamačiusi eiles Migracijos departamente Vilniuje, sėdo ant motociklo ir atrūko į Trakus.

„Atvažiavau čia, gal greičiau pavyks. Girdėjau, kad žmonės su vaikais ten tris-keturias valandas jau laukia“, – LNK sakė moteris.

Tokių gudruolių vilniečių kaip Laura – ne vienas.

„Atvažiavom, ten labai ilgai laukti – apie dvi valandas, tai su mažu vaiku nelabai prilauksi. Čia ir atvažiavom“, – pripažino kita kalbinta vilnietė, atvykusi į Trakus.

Nors tenka įveikti apie 30 kilometrų, žmonės sako išlošiantys: eilėje tenka palaukti 10-15 minučių, tad prieš grįžtant dar lieka laiko pilį pamatyti ar kibiną nusipirkti.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: