Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Paulius Saudargas pažymi, kad apie siūlymus dekriminalizuoti ne visų narkotinių medžiagų mažo kiekio turėjimą be tikslo platinti buvo diskutuota jau anksčiau. Todėl parlamentaras neatmeta, kad, atsižvelgus į anksčiau vykusias diskusijas, šįkart įstatymo projektas galėtų sulaukti didesnio pritarimo.

„Iš tikrųjų mes nuo pat pradžių kalbėjome tik apie kanapių dekriminalizavimą, po to projekte atsirado visi kiti narkotikai, tai, savaime suprantama, tam nepritarėme. O dabar, jei tai yra tik marihuana ir yra atsižvelgta, kad būtų didintos baudos, tai, matyt, svarstysime. Neatmestina, kad bus daugiau pritarimo“, – Eltai teigė P. Saudargas.

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas taip pat pažymi, kad tiek frakcijos, tiek partijos nariai kol kas vieningos pozicijos neturi. Vis tik, pažymi jis, į įstatymo projektą socialdemokratai žiūri kiek nuosaikiau.

„Apie bausmės mažinimą, ar tai baudžiamoji, ar administracinė atsakomybė, pirmą kartą nusižengus su nedideliu kiekiu tų vadinamų silpnųjų narkotikų, galėtumėme diskutuoti. Sprendimo nei partija, nei frakcija nėra priėmusi, bet tiksliai žinau, jog ir frakcijos, ir partijos nariai žiūri šiek tiek nuosaikiau“, – teigė G. Paluckas kartu pridurdamas, kad kol kas vieningos pozicijos jie neturintys.

„Kol kas negalime pasakyti apibendrintai, ar palaikytumėme, ar ne, bet žiūrint iš bendro konteksto, žiūrime palankiau“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Jonas Varkalys laikosi kiek kitokios pozicijos. Mat, jo teigimu, įstatymo projektą reikėtų dar tobulinti.

„Mano nuostata šiuo klausimu tokia, kad nesvarbu, kiek narkotikų bebūtų, ar bus kanapės, ar būtų ir kiti psichotropiniai dalykai, tai mažo kiekio dekriminalizavimas turi vykti derybų keliu. Jei pilietis yra pagautas su mažu kiekiu, būtų numatyta, kad jis privalėtų pirmiausia išklausyti tam tikrą kursą paskaitų, lygiai taip pat, kaip daro pagauti neblaivūs darbuotojai“, – aiškino J. Varkalys.

Jo teigimu, taip pat į įstatymo projektą turėtų būti įtraukta sąlyga, kad asmenys, pagauti su nedideliu kiekių narkotinių medžiagų, turėtų savanoriškai sutikti gydytis priklausomybių centruose.

Be to, J. Varkalio teigimu, asmuo taip pat privalėtų nurodyti narkotinių medžiagų gavimo šaltinį.

„Asmuo, pagautas su mažu kiekiu narkotinių medžiagų, ar tai būtų kanapės, ar tai būtų kiti psichotropiniai dalykai, turėtų nurodytų šaltinį, iš kur visa tai gavo. Aišku, pagal teisės aktus tai nėra privaloma (...), bet jei žmogus sutinka keisti savo gyvenimą, jam reikėtų nurodyti šaltinį, tada tikrai būtų galima perkelti baudžiamąją atsakomybę į administracinę“, – kalbėjo J. Varkalys.
Visgi, anot jo, jei šios sąlygos įstatymo projektą įtrauktos nebus, jis teigia veikiausiai projekto nepalaikysiantis.

ELTA primena, praėjusį pavasarį Seimo plenarinį posėdį pasiekė vienas iš prioritetinių Laisvės partijos mažo kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimo projektas. Laisvės frakcijos narės Morganos Danielės inicijuotos pataisos, kuriomis siekiama perkelti bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso (BK) į Administracinių nusižengimų kodeksą (ANK), įveikė pateikimo stadiją ir po diskusijų su ekspertais buvo apsvarstytos visuose šio klausimo svarstymui paskirtuose komitetuose.

Visgi, priėmimo stadiją pasiekęs projektas galiausiai buvo atmestas.

Dar šią savaitę Seimo teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) parengė naują projektą, kuriame baudžiamąją atsakomybę siūlo naikinti tik mažo kiekio kanapių turėtojams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)