Ukrainos kariai susprogdina tiltą Luhansko srityje, prie Severodonecko. Tam, kad sustabdytų rusų pajėgas. Ukrainos kariuomenė skelbia atkovojusi ir dar daugiau teritorijų šiaurinėje Charkivo srityje.

Tuo metu Kremlius paskelbė Ukrainoje naudojantis slaptas lazerines technologijas. Sako, kad jos gali numušti dronus ir apakinti palydovus.

„Na, nacių Vokietijos propaganda naudojo tokį terminą „wunderwaffe“. Stebuklingas ginklas. Kuo buvo akivaizdžiau, kad jie negali laimėti karo, tuo daugiau propaganda kalbėjo apie stebuklingą ginklą. Jis būtų toks galingas, kad pakeistų karo eigą. Ir čia matome, kad trečią pilno masto karo mėnesį Rusija bando rasti savo „wunderwaffe“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Rytiniame Donecko regione Rusijos pajėgos nužudė mažiausiai 10 ukrainiečių civilių, tarp jų du vaikus. Rusija taip pat skelbia apie auką - neva jos teritorijoje, Kursko srityje per Ukrainos pajėgų ataką žuvo žmogus, dar keli sužeisti. Ekspertai sako, kad artimiausiu metu fronte neverta tikėtis esminių pokyčių nė vienoje pusėje.

„Kiek tai tęsis? Atsakyti į šį klausimą gali tik reali padėtis mūšio lauke. Mes bandome užbaigti tai kuo greičiau. Neabejotinai. Mūsų pareiga – išvyti okupantus ir užtikrinti Ukrainai realų saugumą. Todėl pasirašiau sprendimą pratęsti nepaprastąją padėtį ir visuotinę mobilizaciją“, – sakė Volodymyras Zelenskis.

Volodymyras Zelenskis

Tačiau Ukrainos prezidento patarėjas perspėja – „Nesiūlykite mums paliaubų“. Mychailo Podoliako žodžiais, „Kol Rusija nebus pasiruošusi visiškai grąžinti užimtų teritorijų, Ukrainos derybų komandą sudarys ginklai, sankcijos ir pinigai“.

Vokietijos kancleris kalbėdamas savo parlamente šiandien atmetė nuogąstavimus, kad ginklų tiekimas Ukrainai gali išprovokuoti didesnio masto konfliktą.

„Taikos diktato nebus. Nei ukrainiečiai, nei mes su tuo nesutiksime“, – sako Vokietijos kancleris.

Maskva išplatino vaizdo įrašą, kuriame kaip teigia, užfiksuoti ligoninėje gydomi ukrainiečių kariai iš Azovstal gamyklos.

Tarptautinis Raudonasis Kryžius sako užregistravęs šimtus ukrainiečių karo belaisvių, išvežtų iš Rusijos pajėgų apsuptos gamyklos. Pasak Rusijos gynybos ministerijos, nuo pirmadienio pasidavė daugiau nei 1 700 „Azovstal“ gynėjų. Apie 900 iš jų nuvežti į įkalinimo įstaigą Olenivkos mieste. Kyjivas tikisi karius išlaisvinti apsikeisdamas karo belaisviais.

Tuo metu Vokietijoje susirinkę Jungtinių Valstijų, Jungtinės Karalystės, Japonijos ir kitų Didžiojo septyneto finansų ministrai svarsto, kaip finansiškai padėti Ukrainai.

„Karas Ukrainoje, neišprovokuotas ir nusikalstamas Rusijos puolimas prieš Ukrainą, žinoma kelia papildomų grėsmių ir pasaulinės ekonomikos vystymuisi. Tai liečia infliaciją ir nesėkmingą atsigavimą po pandemijos. Todėl aptarsime, ką galime nuveikti kartu skirtingose srityse, kad išvengtume stagfliacijos“, – sako Vokietijos finansų ministras.

Jungtinių Tautų vadovas sako, kad karas Ukrainoje didina pasaulinį maisto stygių, kurį ir taip blogina šiltėjantis klimatas bei koronaviruso pandemija, jei pasaulinė maisto krizė nebus suvaldyta, gali kilti masinis badas.

Vakar po trijų mėnesių pertraukos oficialiai vėl atsidarė Jungtinių Valstijų ambasada Kyjive. JAV Senatas patvirtino ir naują ambasadorę Ukrainoje. Ja tapo buvusi ambasadorė Slovakijoje - Bridget Brink.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)