„Mūsų punkte pasienyje dirbo 30 savanorių, kurie padėjo Lietuvą pasiekti maždaug 10 tūkst. ukrainiečių. Kone pusė jų – apie 40 proc. – buvo vaikai.

Po beveik 3 karo mėnesių, kai frontas liko tik šalies rytuose ir pietuose, pabėgėlių srautai sumažėjo. Dabar dalis žmonių ėmė ieškoti galimybių grįžti namo – į išlaisvintas Ukrainos teritorijas“, ‒ sako vienas iš „Stiprūs kartu“ iniciatorių Edmundas Jakilaitis.

Kasdien – po 600 pagalbos prašymų

„Stiprūs kartu“ mikroautobusai kursuodavo palei Lenkijos - Ukrainos pasienį kur surinkdavo Lietuvoje prisiglausti norinčius karo pabėgėlius. „Stiprūs kartu“ mikroautobusai nuvažiavo beveik 100 tūkst. kilometrų ir kai kuriomis dienomis net apie 300 žmonių nuo čia pradėdavo kelionę iki saugaus prieglobsčio Lietuvoje.

Iki mūsų šalies pabėgėliai buvo atvežami autobusais – iš viso suorganizuota 120 reisų nuo Ukrainos pasieninio iki Lietuvos.

„Intensyviausiomis dienomis – nuo kovo vidurio iki balandžio vidurio – kasdien sulaukdavome apie 600 pagalbos prašymų. Dalis mums skambinusių žmonių Lietuvą pasiekė savo transportu, kita dalis atvyko autobusais, kuriuos apmokėti „Stiprūs kartu“ padėjo šalies verslo ir gyventojų parama.

Ir toliau organizuosime ir finansuosime reguliarų autobuso reisą iš Lvivo, tad Lietuvą norintys pasiekti karo pabėgėliai tokią galimybę turės“ ‒ sako E. Jakilaitis.

„Stiprūs kartu“ veiklą atnaujino pirmąją karo dieną. Čia susitelkė per 2000 savanorių, kurie dirbo pasienyje, skambučių centre, pabėgėlių registracijos centre ir kitur. Prie „Stiprūs kartu“ veiklos prisidėjo ir kitos visuomeninės organizacijos, ypač ‒ „Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija“.

Neabejingi šalies gyventojai „Stiprūs kartu“ platformoje pasidalino 15 tūkst. butų ir namų visoje Lietuvoje. Taip jie suteikė saugų prieglobstį daugiau nei 30 tūkst. nuo karo bėgusių ukrainiečių.

Padeda grįžti į tėvynę

Uždarę centrą Lenkijos-Ukrainos pasienyje, „Stiprūs kartu“ pereina prie naujo etapo. Čia organizacijos laukia du dideli iššūkiai. Visų pirma dalis pabėgėlius priėmusių žmonių sutiko pasidalinti būstu 3 mėnesiams. Ne visi galės pratęsti šį terminą, tad teks organizuoti žmonių rotaciją ir ieškoti jiems naujo prieglobsčio.

Antrasis iššūkis – pagalba karo pabėgėliams grįžtant į tėvynę. Šis procesas prasidėjo prieš mėnesį ir jau įsibėgėjo. „Stiprūs kartu“ pasirūpino, kad ukrainiečių kelionė atgal būtų sklandi, saugi ir nemokama.

Kartu „Stiprūs kartu“ drauge su partneriais, pirmiausia – skautais, surengs ir finansuos vaikų vasaros stovyklas penkiems šimtams karo pabėgėlių vaikų Lietuvoje.

„Toliau stebime ir vertiname situaciją Ukrainoje bei esame pasirengę reaguoti į naujus pagalbos poreikius. Kaip ir anksčiau, bendradarbiaujame su kitomis organizacijomis ir inciatyvomis, kurios teikia paramą už laisvę kovojančiai Ukrainai.

„Stiprūs kartu“ darbai tikrai nesibaigė, bet vieną svarbų etapą jau paliekame užnugaryje“, ‒ teigia E. Jakilaitis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją