Praėjusiais metais gimė per 24 tūkst. vaikų, mirė dvigubai daugiau žmonių – beveik 48 tūkst., o mirčių 4 tūkst. daugiau, nei užpernai.

„Lietuvos demografija išgyvena tam tikrus iššūkius, labai rimtus iššūkius. Netgi galima sakyti, kad yra tam tikra demografinė krizė“, – „Info dienai“ sakė Nacionalinės šeimos tarybos pirmininkė Ramunė Jurkuvienė.

Socialdemokratas, Seimo narys Algirdas Sysas teigia, kad anksčiau vaikai gimdavo iš meilės, o dabar – ir iš išskaičiavimo.

Į Seimo salę susirinkę mokslininkai politikams pateikė ir kitų šokiruojančių įžvalgų. Pavyzdžiui, kad išliekame daugiausiai besituokianti ir dažniausiai besiskirianti Europos Sąjungos šalis.

Vyrų gyvenimo trukmė ilgėja

Anot „Info dienos“ džiugina tik tai, kad vyrai gyvens ilgiau, o emigracijos tempai – lėtėja. Bet mokslininkai skaičiuoja, kad to neužteks, o darbuotojų trūks ir toliau.

„Taip kitos šalys gelbėjosi – surinko protingiausius iš viso pasaulio JAV, stiprios Europos šalys – mes nesugalvosime nieko kitaip, turėsime prisitaikyti prie sistemos, arba turėsime statyti ne tik nuo Baltarusijos spygliuotą sieną, bet ir nuo Lenkijos, nuo Latvijos“, – kalbėjo A. Sysas.

Politikai svarsto, kad situaciją išgelbės į Lietuvą plūstantys kitų šalių piliečiai iš Ukrainos ar Baltarusijos. Esą čia jie ir galėtų kurti savo ateitį.

„Tai yra trumpalaikis sprendimas, tai neprisideda prie ilgalaikės, tvarios demografinės raidos“, – teigė Demografinių tyrimų ir ekspertizių centro vadovas Daumantas Stumbrys.

Analitikai prašo nenurašyti ir nykstančių kaimų. Esą vis daugiau žmonių, o ypač – iš užsienio grįžę tautiečiai, iš didmiesčių keliasi į regionus.

Išduotų leidimų skaičius statyti būstus septyniuose mažesniuose regionuose išaugo beveik perpus. Tad siunčia ir perspėjimą – reikės užtikrinti kokybiškas viešąsias paslaugas regionuose, o jos – atvirkščiai, vis traukiasi ir nyksta.

Kodėl neskubama gimdyti?

„Labai norėjau būti jauna mama, buvo riba iki trisdešimties susilaukti su tinkamu žmogumi. Susiklostė viskas labai gerai, taip ir gavosi“, – „Info dienai“ sakė Bernardinų sode sutikta jauna mama Laura.

Tačiau statistika rodo, kad Laura labiau išimtis, nei taisyklė. Mokslininkai skaičiuoja, kad mažėja mamų, jauname amžiuje norinčių susilaukti vaikų.

Moteris, išgirdusi statistiką, nesistebi ir priduria, kad ne finansiniai sunkumai stabdo auginti vaikus.

„Moterys labiau į karjerą turbūt susitelkusios, spaudimas anksti grįžti į darbą“, – svarstė Laura.

„Brangu, dabar gyvenimas tikrai pabrango ir vaiko išlaikymas yra brangus, tą vaikelį ir į mokyklą, ir į darželį, ir į mokslus po to išleisti“, – svarstė kita Bernardinų parke sutikta moteris.

Dar viena „Info dienos“ pašnekovė nesutiko, kad vaiką išlaikyti brangu ir svarstė, kad gerą šunį išlaikyti, klausimas, ar pigiau.

„Aš visada sakydavau, kad man geriau trys anūkai negu vieną šunį laikyti namuose“, – kalbėjo vyresnio amžiaus pašnekovė.

Senjorės Joana ir Bronislava mano, kad priežasčių, kodėl nenorima vaikų, arba jie gimsta vėliau, yra ir daugiau.

„Iki 30 metų bijo susilaukti vaikų, kadangi reikia karjeros siekti, po 30 iki 45 – kaip Dievulis duoda. O visokių dar nelaimių, visokių vaistelių naudoja, kad nebūtų vaikučių, na, ir rezultatas. Kodėl anksčiau žmonės po dešimt vaikų turėjo? Kiek kartų pasimylėjo gyvenime, tiek ir vaikiukų gimė. O dabar nebemokam šito, deja, daryti“, – teigė pašnekovė.

Visą „Info dienos“ reportažą apie gimstamumą žiūrėkite čia: