Galimybė nukelti merkiniškius ir miestelio svečius ne pirmą dešimtmetį erzinusį sovietinės propagandos kūrinį atsirado, kai Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybų ekspertų komisija išbraukė jį iš Lietuvos kultūros vertybių registro. Sprendimas priimtas, kai miestelio bendruomenė, prasidėjus Rusijos agresijai prieš Ukrainą, kreipėsi į Kultūros paveldo departamento Alytaus skyrių, prašydama panaikinti paminklo teisinę apsaugą ir leisti jį nugriauti.

„Puikiai prisimenu, kai mokiniai buvome verčiami eiti sodinti gėles ir tvarkyti aplinką prie sovietinio kario paminklo. Paminklas stovi nugara į daugiau kaip 500 nužudytų partizanų kryžių kalnelį. Kalnelis buvo sustumdytas, kai buvo daromas mokyklos stadionas ir mes turėjome bėgioti ant nukankintų partizanų kaulų. Antrojo pasaulio karo aukoms atminti Merkinės centre stovi didelis rusų karys su šautuvu. O Merkinės kryžių kalnelyje artimieji pastatė nukankintiems ir nužudytiems partizanams kuklius kryželius“, – pasakojo partizano Juozo Jakavonio-Tigro dukra Angelė Jakavonytė.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta, prieš tapdamas politiku, buvo pokario rezistencijos laikotarpį tyrinėjusiu istoriku, todėl jau ne pirmą kadenciją stengėsi rasti būdą išvalyti rajoną nuo sovietinių paminklų.

„Esame tarp pirmųjų šešių savivaldybių, kurios kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą prašydamos įvertinti galimybes naikinti sovietiniams kariams statytų memorialų teisinę apsaugą, kad paminklus būtų galima nukelti. Be Merkinės kario, Senojoje Varėnoje tebestovi obeliskas su penkiakampe žvaigžde. Ten irgi yra kapai. Varėnos rajone gali būti ir daugiau tokių vietų su sovietiniais simboliais, tad peržiūrėsim jų sąrašą ir inventorizuosim. Žuvusiųjų kapų, suprantama, nekliudysim, bet sovietinių reliktų ten gal nereikėtų palikti“ – pasakojo A. Kašėta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)