Ekspertų teigimu, Charkivo kryptyje ukrainiečių puolamieji veiksmai yra lokalūs – išlaisvinta Dementijivka.

Rusai kontratakomis ir artilerijos ugnimi siekia iki minimumo sumažinti ukrainiečių galimybes stumtis į priekį. Pasak karybos žinovų, daugiausia netiesiogine ugnimi atakuojamos šiaurinės miesto prieigos, tuo tarpu pietrytinėje pusėje – štilis.

„Turbūt ukrainiečiai neatsisakys atsiveriančios progos judėti Kupiansko link. Tikėtina, dabar vyksta pajėgų pergrupavimas, reorganizacija, todėl susidūrimai šiame ruože aprimo“, – rašo ekspertai.

Iziumo kryptyje sunkūs mūšiai prie Dovhenkės tęsiasi: dabar jau okupantai perėjo į puolimą, tačiau ukrainiečiai ir vėl atmušė visas atakas.

Ekspertų teigimu, viešoje erdvėje pasirodė vertinimų, kad ukrainiečiai galėtų kontratakuoti vakariniame rusų flange ir „nupjauti“ visą Iziumo grupuotę.

„Pasirodė informacija apie susidūrimus aplink Levkivkos. Tikėtina – abi pusės per Doneco upę apsišaudo artilerija, minosvaidžiais, sunkiaisiais kulkosvaidžiais ir automatiniais granatsvaidžiais“, – teigia jie.

Mato du variantus

Vertindami ukrainiečių galimybes šioje vietoje vystyti kontratakas „Locked N’ Loaded“ pabrėžia, kad agresoriaus Iziumo grupuotė vakaruose apsaugota Doneco upe ir pelkių, Zavodų link dengiama Berekos upe ir atvira vietove.

„Upės forsavimas, placdarmo susikūrimas ir sėkmės išvystymas reikalauja didelių planavimo pastangų, rimtų inžinerinių, manevrinių ir netiesioginės ugnies paramos vienetų įsitraukimo. Operacijų saugumas (savo sumanymo ir pastangų apsaugojimas nuo priešo žvalgybos) tokių operacijų metu yra kritiškai svarbus. Visi matėme, kiek agresoriaus pajėgoms kainavo neseniai vykęs upės forsavimas. Taigi, šiame karo etape toks ukrainiečių žingsnis būtų itin rizikingas“, – vertina jie.

Kitas variantas, anot „Locked N’ Loaded“, kontratakuoti pietinėje Berekos upės pusėje link Velyka Komyšuvakhos. Tačiau čia vietovė gana atvira, o okupantai vis dar turi ugnies galios persvarą.

„Kitaip sakant, nė vienas kelias nėra saugus ir užtikrintas, tačiau kas nerizikuoja, tas negeria šampano. Mes visada atkreipdavome dėmesį į galimybes nukirsti „pirštą“ (orkų pozicijas nuo Bražkivkos iki Paškovės). Žinoma, tokios operacijos rezultatai ne tokie reikšmingi, nei įvardinti variantai. Žiūrėsime ar ukrainiečiai imsis kurios nors iš šių opcijų“ – rašo jie.

Padėtis Limano sektoriuje, anot karybos žinovų, komplikuojasi.

„Orkai pamažu gerina savo taktinę padėtį vakariniame flange – įsitvirtina Drobyševe, baigia užimti Novoselivkos – Šandryholovės – Derylovės „trikampį“, puolamas šalia esantis Jarovos“, – teigia jie.

Rytiniame flange, anot ekspertų, rusai vykdo lokalias atakas, tačiau neatmestina, kad jie ir labai neskuba – čia vietovė puolimui nėra dėkinga, tad tiesiog gynėjams palaiko spaudimą, tęsiasi pačio miesto puolimas.

Žinant, kad iš Limano į Slavianską eina tik vienas kelias per Doneco upę, Limano gynėjų grupuotės padėtis, kaip teigia ekspertai, gali pasidaryti itin komplikuota.

Severodonecko kryptyje agresorius stengiasi įsitvirtinti Rubižnėje bei toliau Severodonecko miestą atakuoja iš šiaurės rytų bei pietų, tačiau rezultatų nepasiekė.

Anot jų, tuo pačiu vis stiprėja mūšiai Orikhove, Toškivkoje, Nyžnėje.

„Čia orkai pasiekė nedidelių taktinių laimėjimų ir siekia sudaryti sąlygas atsispirti nuo šių gyvenviečių ir iš pietų pulti Lisičianską“, – mano jie.

Ukrainiečiai toliau neleidžia rusams išplėsti placdarmo į šiaurę nuo Popasnos. Agresorius itin intensyviai apšaudė Bakhmuto miestą, tame tarpe ir gyvenamuosius rajonus.

Centre toliau vyksta rusų bandymas įsitvirtinti kelyje Doneckas – Kostiantynivka ir iš šiaurės apeiti Avdijivkos įtvirtintą rajoną. Karybos žinovai tvirtina, kad ukrainiečiai kol kas sėkmingai ginasi.

Praleido progą kontratakuoti

Zaporožės sektoriuje greta tradicinių susidūrimų Huliajpolės – Vuhledaro – Marijinkos ruožuose, Rusijos kariuomenė bando pulti Polohus – Orikhivą.

„Panašu, kad ukrainiečiai praleido progą čia kontratakuoti ir kol jie delsė, pradėjo pulti orkai. Tikėtina, kad šis agresoriaus puolimas nieko neduos, tačiau orkai bando primesti savo mūšio ritmą. Tai nėra gera tendencija“, – vertina jie.

Tuo metu smagesnės naujienos, anot ekspertų, iš Melitopolio, kur partizanai pasidarbavo kaip reikiant: į orą pakilo orkų šarvuotas traukinys.

Pietų kryptyje, anot jų, situacija vis labiau primena savotišką „apkasų karo“ padėtį: lokalūs susidūrimai, daug netiesioginės ugnies iš abiejų pusių į gynybines pozicijas ir resursų kaupimas.

„Kol kas čia persvarą ir toliau išlaiko ukrainiečiai. Jiems ją pirmiausia leidžia užtikrinti itin efektyvus artilerijos vienetų darbas“, – rašo jie.

Ekspertai pažymi, kad ir toliau neaišku, kas vyksta Mariupolyje.

Ukrainos Generalinis štabas ir toliau praneša apie rusų „pastangas blokuojant mūsų pajėgas prie „AzovStal“, tęsiasi artileriniai ir aviacijos apšaudymai.“

„Tuo tarpu pasirodė pranešimai apie naujus 7 autobusus, kurie gynėjus išvežė nežinoma kryptimi. Atrodo, kad vyksta tarp abiejų pusių suderinti procesai, tačiau tuo pačiu abi pusės savo vidinei auditorijai transliuoja tai, ką kiekviena nori girdėti“, – mano ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją