Iš po nuolaužų Donecko srityje ištrauktas devynerių metų berniukas gyvas, bet sunkiai sužeistas, kitas žmogus, deja, jau be gyvybės ženklų. Rusai taktikos nekeičia – vėl tikslingai smogia į namus, sėdami paniką tarp civilių. Šį kartą priešo raketos smogė daugiabučiui namui Donecko srityje.

„Visi buvo namie, ir vaikai“, – pasakojo vietos gyventojai.

Ukrainos kariuomenė yra patvirtinusi – jos pajėgos baigė kovinę misiją paskutinėje Mariupolio uostamiesčio tvirtovėje – „Azvostal“ gamykloje. Bet bunkeriuose dar yra likę karių. Kiek – Ukraina žino, bet neįvardija, tai slapta.

Antradienį iš šio pramonės objekto okupantai Z raidėmis paženklintais autobusais ir sukdami ratus virš jų kariniais sraigtasparniais išsivežė kelis šimtus ukrainiečių gynėjų į apsišaukėlišką Donecko Respubliką.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis patikino, kad Ukraina žūtbūt stengiasi išvežti likusius karius iš daugiau nei du mėnesius agresoriaus pajėgų apgulto bastiono. Dėl to deramasi su pačia Rusija.

„Evakuacijos misija iš „Azovstal“ tęsiama, ją prižiūri Ukrainos kariškiai ir žvalgybos pareigūnai. Dalyvauja galingiausi tarptautiniai tarpininkai“, – sakė V. Zelenskis.

Ukraina nori, kad plieno gamyklos „Azovstal“ gynėjai būtų išmainyti į belaisvius rusų karius. Bet rusai viešai grasina egzekucija.

Propagandinės Rusijos televizijos laidoje tyčiojasi, kaip „Azovo“ pulko ir rusų pėstininkų vadai išėję į lauką pasiduos ir, neva, netyčia nusišaus.

O Ukrainos policijai išlaisvintose nuo okupantų žemėse tenka tirti rusų kraugeriškus žiaurumus. Prie Makaryvo, Kyjivo srityje, netoli Bučos, rastas masinis kapas, rusai pakelėje nušovė du vyrus ir Čekijos pilietį. Kaip paaiškėjo, šis buvo savanoris ir sunkvežimio vairuotojas – iš karo niokojamos šalies padėdavo evakuoti žmones.

Okupantai paliko dar ir užtaisytą granatą, kad aukų civilių būtų dar daugiau.

Dar viena auka – buvęs policijos darbuotojas, kuris buvo išrengtas nuogai ir nušautas netoli savo kaimo. Nustačius jo tapatybę paaiškėjo, jog kovo mėnesį vyras išėjo malkų ir dingo.

Rusai kaip su patrankų mėsa elgiasi ir su savais – metė kovoti mobilizuotus okupuoto Donbaso gyventojus, bet atgal jų nepraleidžia Rusijos kariuomenė. Ir šaudo į nugaras tiems, kas atsisako kautis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: