„Suomiją ir Švediją sieja tos pačios vertybės kaip ir NATO sąjungininkes, jos taip pat pritaria mūsų įsipareigojimui laikytis principų, kurie sudaro euroatlantinio saugumo pagrindą. Suomijai ir Švedijai prisijungus prie NATO sustiprės mūsų kolektyvinis saugumas ir sutvirtės Aljansas“, – bendrame pareiškime pažymi Baltijos valstybių premjerai.

„Baltijos šalys kartu su Suomija ir Švedija dalijasi atsakomybe už taikų, saugų ir klestintį Šiaurės šalių ir Baltijos jūros regioną. Suomijos ir Švedijos prisijungimas prie NATO padės pasiekti šiuos tikslus, atvers mūsų šalims naujas galimybes glaudžiau ir aktyviau bendradarbiauti saugumo ir gynybos srityse.

Mūsų saugumo interesai yra tokie patys, mes taip pat susiduriame su panašiomis saugumo grėsmėmis ir iššūkiais. Todėl Baltijos šalys į šias grėsmes ir iššūkius reaguos glaudžiai bendradarbiaudamos ir išlaikydamos solidarumą su Suomija ir Švedija – kaip su NATO sąjungininkėmis, taip pat Suomijos ir Švedijos stojimo į NATO proceso metu. Dėsime visas įmanomas pastangas, kad šis stojimo procesas vyktų greitai ir sklandžiai.

Rusijai vykdant invaziją į Ukrainą, NATO, kaip gynybinio Aljanso, siekiančio taikos, saugumo ir stabilumo visoje euroatlantinėje erdvėje, vaidmuo tampa dar svarbesnis. Laukiame, kada galėsime bendradarbiauti Aljanse su Suomija ir Švedija, kad pasiektume šiuos tikslus“, – bendrame pareiškime pabrėžia Baltijos šalių ministrai pirmininkai.

Švedijos ir Suomijos ambasadoriai trečiadienį oficialiai įteikė savo prašymus dėl narystės NATO aljanso generaliniam sekretoriui Jensui Stoltenbergui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją