„Šiuo metu sprendžiame registracijos klausimą, visgi dar 50 proc. vaikų nėra registravęsi mokyklose. Šiandieną vėl išėjo mano laiškas, kad privaloma registruoti vaikus. Ir mes iki rugsėjo 1 dienos turime kiekvieną vaiką surasti, žinoti, kur jis yra, registruoti mokykloje ir užtikrinti ugdymą“, – Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdyje trečiadienį teigė J. Šiugždinienė.

„Tai darome ir su savivaldybėmis. Čia, ko gero, neužteks vien laiškų, reikės ir fizinio pasikalbėjimo su tomis šeimomis“, – pridūrė ji.

Ministrė pažymi, kad iš viso šiuo metu karo pabėgėlių Lietuvoje bendrojo ugdymo įstaigose mokosi maždaug 7900 mokinių iš Ukrainos, o tai sudaro 22 proc. savivaldybių deklaruotų vietų mokyklose. Taip pat, pasak jos, Lietuvoje registruoja 2620 ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo įstaigose besimokančių ukrainiečių, o tai yra 46 proc. savivaldybių deklaruotų vietų mokyklose.

J. Šiugždinienė į ukrainiečius kreipėsi per ukrainiečių apgyvendinimo sistemą „Stiprūs kartu“.

„Mieli ukrainiečiai, šiuo metu Lietuvos mokyklose mokosi daugiau kaip 10 tūkstančių jūsų vaikų. Tačiau tai tik pusė visų Lietuvoje įsikūrusių daugiau kaip 21 tūkstančio ukrainiečių vaikų. Suprantame, kad dauguma jūsų nori grįžti į Tėvynę, bet tampa akivaizdu, kad artimiausiu metu gali būti neįmanoma sugrįžti dėl karo. Kai kurie miestai, gyvenvietės yra stipriai nukentėjusios, net 500 mokyklų yra sugriautos“, – laiške rašo J. Šiugždinienė.

Ministrė taip pat akcentuoja, kad Lietuvos teisės aktai numato, kad visi šalies teritorijoje esantys vaikai nuo 6 iki 16 metų privalo mokytis.

„Šiuo metu Lietuvos mokyklos jau sudaro klases kitiems mokslo metams. Jose laukiami ir ukrainiečių vaikai. Todėl labai prašau jau dabar užregistruoti savo vaikus į mokyklas, kad jos spėtų pasiruošti priimti naujus mokinius ir mokslo metai prasidėtų sklandžiai. Mokyklose vaikai galės mokytis ir bendrauti su bendraamžiais, lankyti ne tik pamokas, bet ir būrelius, išmoks lietuvių kalbos – tai padės geriau jaustis Lietuvoje“, – ragina ministrė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją